Grijs haar bij een kind

Jongen met beginnend grijs haar
 
Vraag: Hallo. Ik heb een vraagje: mijn zoon is slechts 13 jaar en ik vond bij hem reeds 6 grijze haren. Moet ik mij zorgen maken omdat hij nog zó jong is en reeds grijze haren heeft?
 
Antwoord: Wel, er bestaan héél wat redenen waarom het haar grijs wordt. Met gemiddeld méér dan 100 000 haren op iemands hoofd, zou het vinden van zes niet gepigmenteerde haren gewoon een afwijking kunnen zijn met een normale oorzaak.
 
Soms kunnen ziekte, hormonale veranderingen, ontoereikende of gewijzigde voeding of stress de oorzaak zijn van grijs haar. Als je zoon andere symptomen van ziekte vertoont, neem je hem best mee naar een dokter om mogelijke oorzaken op te sporen.
 
Tenzij er andere tekenen zijn van zwakke gezondheid, arme voeding of overmatige stress, heb je waarschijnlijk echter géén reden om overdreven bezorgd te zijn. Dit zou gewoon een kwestie van genen kunnen zijn of misschien gewoon een neveneffect van hormonale veranderingen tijdens de puberteit.
 
Als het een troost kan zijn, kan ik je vertellen dat ik toen ik jonger was een jongen kende die enkele grijze haren kreeg toen hij 10 was. Deze haren werden later afgestoten tijdens de normale haargroeicyclus en de nieuwe haren die verschenen hadden dezelfde kleur als de andere haren op zijn hoofd.
 
Ik ben géén dokter en ik zal je ook niet vertellen dat er niets is om bezorgd over te zijn, omdat ik niet de medische deskundigheid of macht heb om een diagnose te maken of een symptoom te doen verdwijnen. Ik zou me echter niet overdréven veel zorgen maken, tenzij de grijze haren gaan overheersen of je andere symptomen opmerkt die wijzen op een mogelijk medisch probleem.
 
©Kapsels.net
Foto: SergiyN/Shutterstock
 
Zie ook: Tieners en grijs haar