Tieners en grijs haar

Tiener met beginnend grijs haar
 
Grijs haar en de marteling die het kan veroorzaken bij tieners
 
Grijs haar en tieners gaan eigenlijk niet samen. Wanneer een kind stap voor stap adolescent wordt, zijn grijze haren tussen het jonge en veerkrachtige haar, het verste van zijn gedachten. Voor een minderheid van jongeren – ongelukkig genoeg geplaagd door een voortijdig voorkomen van grijs haar – kan het leven soms een marteling zijn.
 
Waarom hebben sommige tieners grijs haar?
 
Twee belangrijke factoren dragen bij tot het grijs worden van het haar van een tiener, namelijk ziekte en erfelijkheid, met het laatste als meest waarschijnlijke oorzaak. Wanneer jongeren grijs haar krijgen, staat dit bekend als “vroegtijdig grijs worden” of “canities”. Een professor in de celbiologie van een Engelse universiteit omschreef ons haar als iets wat een “melanogenetische klok” bezit, die genetisch voorbeschikt is om de hoeveelheid geproduceerde melanine in ons haar te verminderen of compleet te stoppen.
 
Wanneer er geen activiteit van melanine is, betekent dit dat de haarfollikels geen pigmentatie hebben, wat ervoor zorgt dat het haar dan grijs wordt. Gewoonlijk gebeurt dit niet vóór ons 30ste levensjaar, maar soms komt dit reeds voor in de tienerjaren en dit is het gevolg van niets anders dan onze genen die hiervoor geprogrammeerd zijn.
 
Hoe snel iemand volledig grijs wordt, is ook bepaald door de genen. Dit kan verschillende jaren in beslag nemen of dit kan heel snel gaan. Wanneer een tiener grijze haren krijgt, kan dit aanleiding geven tot spot en kan dit bijgevolg resulteren in ellende.
 
Sommige medische aandoeningen kunnen eveneens een invloed hebben op het haar van tieners en kunnen grijs haar veroorzaken. Bij ziektes zoals neurofibromatosis, een genetische aandoening die het zenuwstelsel aantast, en andere zeldzame aandoeningen zoals het Vogt-Koyanagi syndroom, vernietigen de gecreëerde antilichamen het pigment melanine, wat als resultaat heeft dat het haar grijs wordt.
 
Vitiligo is een huidaandoening die eveneens grijs of zelfs wit haar bij tieners kan veroorzaken, net als hyperthyroidisme (een te snel werkende schildklier), wat de activiteit van melanine in de haarfollikels vermindert. Een symptoom van gebrek aan vitamine B, wat vaak gelinkt wordt aan anemie bij tieners, is het feit dat het haar grijs wordt en ook uitvalt.
 
Bepaalde kruiden en supplementen, zoals Echinacea en vitamine E, worden ook als mogelijke oorzaak beschouwd voor het grijs worden van het haar bij tieners.
 
Roken
 
Roken wordt ook geassocieerd met het veroorzaken van “vroegtijdig grijs worden” van het haar bij tieners. Jongeren willen er vaak cool uitzien en indruk maken op leeftijdsgenoten door het roken van een sigaret. Ze letten daarbij niet op hun gezondheid. De maatschappij verspreidt veel alarmerende berichten om tieners af te houden van de sigaret, maar het verband tussen roken en grijs haar wordt daarbij vaak niet vermeld.
 
Indien tieners beter geïnformeerd zouden zijn over de esthetische nadelen van de sigaret en zouden weten dat roken hun glimmende, jeugdige lokken vol vitaliteit kan veranderen in doffe, grijze haren, dan zouden ze misschien twee keer nadenken vooraleer ze naar die “coole” sigaret zouden grijpen.
 
Manieren om grijs haar bij tieners te vermijden
 
Wanneer een tiener genetisch voorbestemd is om op 18-jarige leeftijd grijs te worden, dan is daar weinig aan te doen.
 
Er zijn echter enkele mogelijke stappen die kunnen ondernomen worden om de hevigheid van grijze haren te helpen minimaliseren en het proces van gedeeltelijk of geheel grijs worden te verlengen. Zoals hierboven reeds gezegd, laten tieners zich best niet onder druk zetten en starten ze best niet met roken. Dit zal hun gezondheid ten goede komen, met inbegrip van een kleinere kans op grijs haar.
 
Volgende pagina