Tieners en grijs haar

Tiener met beginnend grijs haar
Foto: Tinnakorn Jorruang/Shutterstock
Grijs haar en de marteling die het kan veroorzaken bij tieners
 
Grijs haar en tieners gaan eigenlijk niet samen. Wanneer een kind stap voor stap adolescent wordt, zijn grijze haren tussen het jonge en veerkrachtige haar het verst van zijn of haar gedachten. Voor een minderheid van jongeren - helaas geplaagd door vroegtijdig grijs worden - kan het leven soms een marteling zijn.
 
Waarom hebben sommige tieners grijs haar?
 
Twee belangrijke factoren dragen bij aan het grijs worden van het haar van een tiener, namelijk ziekte en erfelijkheid, waarbij erfelijkheid de meest waarschijnlijke oorzaak is. Wanneer jongeren grijs haar krijgen, staat dit bekend als "vroegtijdig grijs worden" of "canities". Een professor in de celbiologie van een Engelse universiteit beschreef ons haar als iets dat een "melanogenetische klok" bezit, die genetisch geprogrammeerd is om de hoeveelheid geproduceerde melanine in ons haar te verminderen of volledig te stoppen.
 
Als er geen melanine-activiteit is, betekent dit dat de haarfollikels geen pigmentatie hebben, wat resulteert in grijs haar. Normaal gesproken gebeurt dit niet vˇˇr ons 30e levensjaar, maar soms komt het al voor in de tienerjaren, puur als gevolg van onze geprogrammeerde genen.
 
Hoe snel iemand volledig grijs wordt, wordt ook bepaald door de genen. Dit kan verschillende jaren duren of heel snel gaan. Wanneer een tiener grijze haren krijgt, kan dit leiden tot plagen en uiteindelijk leiden tot ellende.
 
Sommige medische aandoeningen kunnen ook invloed hebben op het haar van tieners en grijs haar veroorzaken. Bij ziekten zoals neurofibromatose, een genetische aandoening die het zenuwstelsel aantast, en andere zeldzame aandoeningen zoals het Vogt-Koyanagi-syndroom vernietigen de geproduceerde antilichamen het pigment melanine, wat resulteert in grijs haar.
 
Vitiligo is een huidaandoening die ook grijs of zelfs wit haar bij tieners kan veroorzaken, evenals hyperthyreo´die (een overactieve schildklier), wat de activiteit van melanine in de haarzakjes vermindert. Een symptoom van een tekort aan vitamine B, dat vaak in verband wordt gebracht met bloedarmoede bij tieners, is dat het haar grijs wordt en uitvalt.
 
Bepaalde kruiden en supplementen, zoals Echinacea en vitamine E, worden ook beschouwd als mogelijke oorzaken van het grijs worden van het haar bij tieners.
 
De eerste grijze haren
Foto: Timoninalryna/Getty Images via Canva
Roken
 
Roken wordt ook geassocieerd met het veroorzaken van vroegtijdig grijs worden van het haar bij tieners. Jongeren willen er vaak cool uitzien en indruk maken op leeftijdsgenoten door een sigaret te roken. Ze letten daarbij niet op hun gezondheid. Hoewel de maatschappij veel alarmerende berichten verspreidt om tieners van het roken af te houden, wordt het verband tussen roken en grijs haar vaak niet vermeld.
 
Als tieners beter ge´nformeerd zouden zijn over de esthetische nadelen van roken en zouden weten dat het hun glanzende, jeugdige lokken vol vitaliteit kan veranderen in doffe, grijze haren, zouden ze misschien twee keer nadenken voordat ze die "coole" sigaret opsteken.
 
Manieren om grijs haar bij tieners te vermijden
 
Als een tiener genetisch voorbestemd is om op 18-jarige leeftijd grijs te worden, is daar weinig aan te doen.
 
Er zijn echter enkele mogelijke stappen die kunnen worden ondernomen om de ernst van grijze haren te helpen minimaliseren en het proces van gedeeltelijk of volledig grijs worden te vertragen. Zoals hierboven al gezegd, moeten tieners niet toegeven aan druk en niet beginnen met roken. Dit zal hun gezondheid ten goede komen, inclusief een kleinere kans op grijs haar.
 
Lees verder ...