Het juiste kapsel vinden

Vrouw met mooi krullend haar
 
Vraag: Hallo, ik heb nog nooit een kapsel gehad waar ik écht verzot op was. Ik heb er enkele gehad die wel leuk oogden op het moment zelf, maar ik slaagde er nóóit in om thuis hetzelfde resultaat als in het kapsalon te bekomen. Ik hou van korte kapsels, maar ze groeien uit binnen de week.
 
Hoe kies ik iets dat écht voor mij geschikt is? Kappers zeggen dat ik de perfecte haardos heb: dikke en krullende haren. Ik zou toch een kapsel moeten kunnen vinden dat ten minste 4 weken zijn vorm behoudt en dat ik thuis de baas kan zonder al te veel moeite. Is dit té veel gevraagd soms?

 
Antwoord: Nee, het is niet onredelijk om een kapsel te willen dat niet ál te veel onderhoud vraagt en toch flatteert, maar afhankelijk van de combinatie van een reeks factoren – haardichtheid, textuur, golfpatroon, groeipatronen, gezichtsvorm, harmonie van gelaatstrekken, enz… - is het misschien moeilijker om zo’n kapsel te vinden, vooral dan als dat nog eens afhangt van jouw persoonlijke smaak.
 
Het klinkt alsof je al een aantal passende kapsels gehad hebt, maar nog niet de juiste dosis “opvoeding” om zélf die look te creëren. Wanneer een kapper zijn klant een nieuwe snit en nieuw kapsel aanmeet, zou hij de klant óók moeten tonen en uitleggen hoe die het haar passend moet stylen om diezelfde look te bekomen.
 
Vaak lijkt dat moeilijk, maar het is écht een kwestie van oefening. Toen ik schoonheidszorgen studeerde, waren er technieken waarvan ik dacht dat ik ze nimmer onder de knie ging krijgen. Maar oefening baart kunst en ik slaagde er algauw in om in slechts enkele minuutjes de geschikte look te bekomen.
 
Het kapsel kiezen dat het méést voor jou geschikt is houdt in dat je met alle bovenstaande factoren rekening houdt en ook weet wat je precies wil met je haar. Hou je van de hoeveelheid krul? Wil je je haar lang en wapperend? Of wil je het liever kort en net? Stemt de kleur jou tevreden? Wil je iets conservatiefs of wil je liever opvallen? De lijst vragen kan eindeloos zijn.
 
Je hebt een kapper nodig waar je mee overweg kunt en die op dezelfde golflengte van jou zit om je eerlijke feedback te geven en suggesties te doen die gebaseerd zijn op wat ál dan niet bij jou zal passen (en niet op waar hij het mééste profijt uit haalt). Ik kan hier géén voorstellen doen, want ik beschik niet over genoeg informatie om mij op te baseren.
 
©Kapsels.net
Foto: Stock Rocket/Shutterstock
 
Zie ook: Hoe krijg je een goed geknipt kapsel?