Haarverlies

Uitgetrokken haar op een borstel
 
Vraag: Ik heb na het wassen lange haarlokken opgemerkt in mijn hand en in de douche (soms héél wat) en nog méér haar op mijn borstel sedert ik mijn haar lang heb laten groeien. Ik heb opperhuid gezocht en gevonden op het merendeel van het haar dat uitvalt tijdens het wassen.
 
Ik ben er 26 (en word ook al grijs) en haarverlies komt voor bij de vrouwen aan vaderskant. Hoe kan ik nu weten of dit échte haaruitval is of natuurlijke afscheiding? Hoe kan ik mijn haarverlies vertragen? Ik eet niet veel proteïnen; zal dit een invloed hebben en zal vitamine E helpen?

 
Antwoord: Wel, de meningen van verschillende studies lopen uiteen als het gaat over wat normaal haarverlies is en wat buitensporig is. De maatstaf is dat een gemiddeld persoon ongeveer 100 à 150 haren verliest op een dag, maar recente studies schatten het aantal “normaal” verloren haren eerder op 35 à 40.
 
Eén iets wat zéker is, is dat minder dan 1 % van het haar op je hoofd in de verliesfase zit op een gegeven moment en die fase duurt ongeveer twee weken.
 
Als je van mening bent dat het haarverlies groter is dan normaal of als je gevoeligheid of pijn op de hoofdhuid vaststelt, ga dan zo snel mogelijk naar je dokter. Die kan je helpen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en wat belangrijker is, hij kan je je bezorgdheid helpen wegnemen dat de oorzaak van het haarverlies een ernstiger probleem zou zijn. Het feit dat er binnen je familie vrouwen zijn met haarverlies kan gewoon genetisch zijn. Je zal naar een dokter moeten om hier uitsluitsel over te krijgen.
 
Om het verlies van haar te vertragen is het belangrijk om je haar en hoofdhuid zuiver en gezond te houden. Dit betekent gepaste verzorgingsgewoontes (wassen wanneer nodig, dagelijks conditionen en kammen om het haar klitvrij te houden en de bloeddoorstroming in de hoofdhuid te stimuleren) en gepaste voeding.
 
Je haar is opgebouwd uit aaneengeschakelde reeksen proteïnen (aminozuren) en daarvoor moet je lichaam voldoende proteïne uit je voeding putten om de nieuwe haargroei te vormen.
 
Terwijl vitamine E géén mirakelmiddel is, helpt dit het lichaam tóch om haar en huid te regenereren en te herstellen. Als je echter zelfs geen poging doet om een geschikte voeding te gebruiken, dan zullen vitaminesupplementen géén grote hulp zijn.
 
Zie ook: Meer over haarverlies