Haarbreuk en haarverlies

Haartools
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik ben 21 jaar en heb steeds vrij dik en steil haar gehad, met of zonder föhnen. Mijn twee zussen hebben ontzettend dik haar! Echt wow!
Nu is mijn haar erg dun, golvend, ruw en gelig! Vooraan op de top van mijn hoofd ziet mijn haar er erg kroezig, ruw, gelig en golvend uit. Als ik dan mijn haar droog, ziet het er hetzelfde uit, maar extreem kroezig, droog en dof! Ik ben er slechts 21 en de énige persoon in mijn familie met zo’n haar.
 
Ik heb een paar jaar mijn haar vaak geverfd. En gedurende tenminste 2 jaar ging ik haast elke dag mijn haar föhnen EN straightenen met een steiltang op hoge warmtestand! Alhoewel ik mijn haar nu reeds twee jaar niet meer verf, zit er nog steeds kleuring in.
 
Ik denk dat ik ervoor gezorgd heb dat mijn haar ging afbreken en verbranden. Mijn haar is het dunst bovenaan! Nu ziet het er verschrikkelijk uit als ik het niet straighten. Maar gedurende een aantal weken heb ik het alleen maar in een speld gedragen, nat, zonder te föhnen of te straightenen. Ik sta hiervoor open als ik daardoor mijn haar kan redden.
 
Help me, ik zit vast, ben verward en vind mezelf lelijk. Wat stel je voor? En hoelang zal het duren vooraleer ik vooruitgang zie? ZELFS ALS mijn haarverlies (of misschien haarbreuk) erfelijk is, kan het dan dat dit bij een vrouw reeds voorkomt op de leeftijd van 21 jaar? Als mijn haar alleen maar afbreekt, kan dit mij dan een licht kalende look geven?
 
Kan het dat ik enkel wat vitamines hoef te nemen? En zelfs al zou de oorzaak een gebrek aan evenwichtige voeding zijn, zou ik dan zoveel haarverlies/haarbreuk hebben? Wat suggereer je voor het afbreken/haarverlies? En wat stel je voor om de algemene conditie van mijn haar te verbeteren? Alsjeblief. Ik ben wanhopig! Geef mij raad!

 
Antwoord: Als ik de zaken eens goed bekijk, dan ziet het ernaar uit dat je hier te maken hebt met verschillende problemen. Eerst en vooral is er de conditie van je haar. Hiervoor kan ik je raad geven. Ten tweede heb je ofwel haarbreuk ofwel haarverlies bovenaan je hoofd. Als het haarbreuk is, kan ik je wederom raad geven. Als het haarverlies is, dan moet je naar een dokter om de zaken met hem of met haar te bespreken.
 
Laten we het tweede punt eens eerst bekijken. Zie je in de zone waar je haar “erg dun is, net alsof ik kaal aan het worden ben” afgebroken haartjes bij de hoofdhuid? Of is het haar daar alleen maar dun? Als er geen afgebroken haartjes te bespeuren zijn, dan heb je geen haarbreuk, maar vermoedelijk één of andere vorm van haarverlies. Het ís mogelijk dat het verlies erfelijk is, maar dit zou toch eerder ongewoon zijn. Ik ben niet gekwalificeerd om de diagnose van zo’n aandoening te stellen of om een behandeling aan te bevelen, dus als je je zorgen maakt over de mogelijke oorzaak, ga dan alsjeblief naar je huisdokter of naar een dermatoloog.
 
Als het over haarbreuk zou gaan, dan zou dit probleem op dezelfde manier als de rest van je haar moeten behandeld worden, gezien de conditie van je haar. Je hebt je haar duidelijk te veel onder spanning gezet door warmtestyling op frequent geverfd haar. Ik zou beginnen met wekelijkse diepteconditioningbehandelingen. Doe je favoriete conditioner op je haar, kam die door je haar met een kam met wijde tanden, bedek je haar met een plastieken kap en wikkel een warme handdoek (uit de droogkast) errond en laat die 20 minuten zitten. Spoel de conditioner uit het haar met koud water.
 
Vermijd warmtestyling indien mogelijk en gebruik geen paardenstaartelastiekjes of –spelden. Als je je haar opgestoken draagt, doe dit dan op een losse manier. Onderneem niets wat stress of spanning toevoegt aan je haar als dit kan vermeden worden.
 
Zorg ervoor dat je proteïnerijke shampoos en conditioners gebruikt om het haar te helpen versterken. Gebruik ook extra conditioningproducten zoals leave-in conditioner sprays en antikroesserums om de cuticula (schubbenlaag) glad te maken; zo voorkom je verdere beschadiging. Wat vitamines betreft: dit is geen slecht idee. Vitamines zullen zelden haarverlies oplossen (als je je haar verliest door een vitaminetekort, dan zal je andere serieuze symptomen opmerken vooraleer je haarverlies vaststelt), maar een evenwichtige voeding is de sleutel tot gezond haar.
 
De beste manier om te weten te komen welk probleem jij vermoedelijk hebt, zou zijn om de manier waarop je je haar stylt en behandelt te vergelijken met de wijze waarop je zussen dit doen. Zoek naar zaken die jij verschillend doet. Ik ben er zeker van dat je al gauw zult ontdekken wat jij verkeerd gedaan hebt, als je eens de tijd neemt om alles te vergelijken.
 
Gemiddeld groeit iemands haar zo’n goede cm per maand. Je zou dus gezond, schouderlang haar moeten hebben na 16 à 18 maanden, een regelmatige bijknipbeurt inbegrepen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Meer over haarverzorging