Haar grijs kleuren

Vrouw met grijze haren
Foto: Cunaplus/Shutterstock
Vraag: OK, ik heb een tijdje gezocht naar een antwoord op mijn grijs haar dilemma, maar ik heb er géén gevonden. Mijn haar is grotendeels donkerbruin. Er verschijnen wat grijze haren vooraan en ik zou die willen grijs laten terwijl ik de rest van mijn haar verder kleur. Kan ik vooraan iets op mijn haar doen zodat het daar sneller grijs wordt?
 
Ik veronderstel dat ik eigenlijk aan het vragen ben of het mogelijk is om je haar grijs te kleuren (of alvast een deel ervan). Ik hou van de look van donker haar met een strook grijs erin, maar ik ben té lui en mijn haar is té lang om te wachten op het natuurlijke proces. Heeft mijn vraag énige zin? Ik zie alvast uit naar jouw reactie.

 
Antwoord: Er bestaat voor zover ik weet niets dat het grijs worden zal bevorderen. Grijs haar (dat professioneel canities genoemd wordt) wordt veroorzaakt door de combinatie van genen, leeftijd, stress en soms langdurige ziekte. Het haar wordt grijs omdat het ál zijn pigmentatie verliest en omdat de haarfollikel niet langer pigmenten produceert in het haar dat aan het groeien is.
 
Aangezien het bleken een artificiële methode gebruikt om de pigmenten in het haar te verspreiden, kan je zo’n pigmenten énkel verwijderen via bleken. Het béste wat je kan verwachten is een lichtgele kleur. Vooral met donker haar, kan het verhelderen naar het lichtst mogelijke kleurniveau ernstige beschadiging veroorzaken. Véél vrouwen hebben letterlijk de structurele integriteit van hun haar afgebroken door te proberen naar licht, lichtblond te gaan, véél minder écht grijs.
 
Ik voeg hier nog aan toe dat er “grijze” haartoners bestaan, die niet veel méér zijn dan plaatselijke haarcosmetica en die kunnen gebruikt worden op gebleekt haar om een grijs effect te bekomen. Deze producten worden voornamelijk op de theaterset gebruikt om iemand er ouder te laten uitzien. Eigenlijk zijn dit tijdelijke kleuringen die gewoonlijk niet langer blijven dan de volgende wasbeurt.
 
Ik zou aanbevelen om geduld uit te oefenen en om je haar op een natuurlijke manier te laten vergrijzen. Als je de gewenste hoeveelheid grijs hebt, kan je – om de grijze haren die je reeds hebt te beschermen – de “folie”methode omgekeerd gebruiken; terwijl je de rest van het haar verft vermijd je op die manier dat de grijze haren ook zouden gekleurd worden. Je kan instructies over de folietechniek vinden hier op onze site.
 
Tot slot zou je kunnen overwegen om je haar te laten highlightenen naar een licht platinablond om het gewenste effect te creëren. Je moet hierbij echter opletten, want met donkerbruin haar loop je het risico op haarbeschadiging. Als je deze optie wil nemen, zou je écht naar een professioneel kapper/ kleurspecialist moeten gaan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Doelbewust voor grijs haar kiezen