Optische illusie van glans

Satijnen blouse en glanzend haar
Foto: Lanych/Shutterstock
Vraag: Mijn vriendje zegt dat mijn haar er glanzender uitziet telkens wanneer ik glanzende kleren draag, zoals een zijden of satijnen bloesje of jurk. Is dit toeval of zou het kunnen gaan om een optische illusie? Mijn haar komt tot net onder de schouders.
 
Antwoord: Het eerlijke antwoord op uw vraag is dat het beide kan zijn.
 
Wanneer het haar gezond is, heeft het een natuurlijke, satijnachtige glans en dit kan geaccentueerd worden door het dragen van een stof die evenveel glanst. U kunt een even krachtig effect creëren door het dragen van een stof met matte finish, zoals wol of vilt katoen.
 
Maar het is onwaarschijnlijk dat uw haar méér glanst enkel en alleen doordat u een aanvullende of contrasterende stof draagt.
 
Omdat uw haar dus gezond moet zijn en al zijn eigen glans moet hebben, is het resultaat van het dragen van een glanzende stof in die zin “toevallig”. Dit zou niet mogelijk zijn mocht het haar niet reeds vooraf glanzen.
 
Maar het is een optische illusie dat het haar er glanzender en satijnachtiger uitziet wanneer u een glanzende stof draagt. Het type stof dat u op uw lichaam draagt, houdt geen verband met de conditie van uw haar – behalve dat zijde en satijn stoffen zijn met als eigenschap lage wrijving en dat het daardoor minder waarschijnlijk is dat ze schade berokkenen aan het haar door te wrijven en te strijken tegen en langs het haar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Zijde en satijn voor gezond haar