Dof haar

Achterkant van lang glanzend haar
Foto: Shutterstock
Hoe glans geven aan dof haar
 
Het grootste verschil tussen het haar van de gemiddelde vrouw en het haar dat u ziet in modemagazines is de manier waarop het glanst. Op die foto’s van magazines staan steeds lange lokken glanzend haar dat vanzelf lijkt te schitteren. U blijft misschien met het gevoel achter dat u nooit zo’n haar zult hebben. Het eerste wat u moet weten is dat u – tenzij u een model bent en uw haar regelmatig laat fotograferen onder professioneel licht – waarschijnlijk niet dat niveau van glans in uw dagelijkse leven zult hebben als u ziet op de magazinefoto’s.
 
Dit betekent niet dat u uw haar niet glanzender en gezonder kunt doen lijken. Het betekent dat u moet weten wat echt is en wat speciaal effect is. Dof haar ziet er minder gezond uit en absorbeert licht in plaats van het te reflecteren. Het kan ook de kleur futloos maken en u het gevoel geven dat uw haar onaantrekkelijk is, daar waar het eigenlijk mooi kan zijn met gewoon enkele eenvoudige tips.
 
Er zijn veel oorzaken voor dof uitziend haar – chemische beschadiging, schade door warmtestyling, onjuiste stylingtechnieken en zelfs vuil uit de omgeving en stress. Gelukkig zijn er heel wat trucjes en tips om het haar er opnieuw gezond te doen uitzien. Hieronder vindt u enkele eenvoudige manieren om uw haar méér te doen glanzen:
 
Koude spoelingen
 
We weten al dat warmte en vocht de vorm van de haarschacht beïnvloeden en dat warmte er kan voor zorgen dat de haarschacht zwelt en de cuticula (schubbenlaag) opengaat. Een open cuticula reflecteert het licht minder efficiënt en kan het haar er vooral dof doen uitzien.
 
Haarschacht zoals gezien door een microscoop
Haarschacht - Foto: Science Photo Library/Canva
Maar één van de makkelijkste manieren om het haar opnieuw glans te geven is het spoelen met koud water. U hoeft daarom geen koude douche te nemen om van de voordelen gebruik te maken. Draai gewoon op het einde van uw douche de kraan op koud en spoel uw haar onder de sproeier. Het koude water helpt om de haarschacht te doen inkrimpen en de cuticula te sluiten. Zo ziet het haar er gladder, glanzender en méér lichtreflecterend uit.
 
Denk er wel aan om de voordelen van de koude spoeling niet teniet te doen door het haar ruw te wrijven tijdens het drogen. Druk het haar tussen de plooien van een handdoek om het teveel aan water te verwijderen en klop op het haar bij de hoofdhuid.
 
Natuurlijke spoelingen
 
Er bestaan ook natuurlijke producten die kunnen gebruikt worden om het haar net dat tikkeltje méér te geven wanneer het om glans gaat. De spoeling met koud water is uitstekend, maar er zijn andere eenvoudige technieken die ook voor een groot verschil kunnen zorgen. Eén zo’n trucje is het gebruikt van azijn als laatste spoeling na het wassen en conditionen van het haar.
 
U kunt ½ tot 1 kopje witte azijn toevoegen aan 4 liter koud water en dat over uw pas gewassen en verzorgde haar gieten vooraleer u uit de douche stapt. De azijn is zuur en werkt als tegengewicht voor het licht alkalisch zijn van de shampoo en conditioner. Dit helpt om de cuticula te doen sluiten en zorgt ervoor dat het haar er glanzender en gezonder gaat uitzien.
 
Shampoos
Afbeelding: AI-illustratie
Shampookeuzes
 
De correcte shampoo voor uw haar is een ander sleutelelement om het haar méér te doen glanzen. Droog haar heeft de neiging om er dof uit te zien, dus zorg ervoor dat u een shampoo gebruikt die vocht zal toevoegen en mild zal reinigen. Gebruik daarna een vochtrijke conditioner en u zult weldra geweldige resultaten zien wat de gezonde look van uw haar betreft.
 
Gelukkig heeft de moderne vooruitgang op vlak van haarverzorgingsproducten ervoor gezorgd dat we nu een grote keuze aan shampoos van verschillende merken hebben die gericht zijn op het verbeteren van de glans door het gladmaken van de schubbenlaag en op het behoud van een gladde en zijdezachte haarlook. Deze shampoos en conditioners combineren vochtinbrengende en gladmakende ingrediënten die de cuticula (schubbenlaag) helpen sluiten en het nodige vocht insluiten terwijl de haarschacht glad wordt en die ervoor zorgen dat het haar er gezond en mooi glanzend uitziet.
 
Lees verder ...