Shampoo voor extreem vet haar

Vrouw met vet haar
Foto: Monthira/Shutterstock
Vraag: Ik heb normaal gezien erg sterk, erg gezond haar. In de drie voorbije weken of zo is het extreem – en ik bedoel écht extreem – vet geworden. Ik heb een goede shampoo met diep reinigende werking {merknaam weggelaten} gekocht in het kapsalon. Dit heeft niet geholpen. Ik heb ook een aantal andere producten geprobeerd die aanbevolen waren door mijn kapper (iemand met méér dan 20 jaar ervaring), maar niets hielp.
 
Ik kom net terug van de kapper – zodat hij mijn haar echt kon zien en voelen. Hij was geschokt en ontzet. Hij weet hoe mijn haar er gewoonlijk uitziet en heeft me steeds complimentjes gegeven voor mijn haar. Hij denkt dat het misschien een “intern” probleem is of één of andere vorm van vitaminetekort. Zou je me alsjeblief kunnen zeggen wat ik nog kan doen om dit probleem op te lossen? Ik zou mijn haar nu zo ongeveer wel helemaal kunnen afknippen, zó wanhopig ben ik!

 
Antwoord: De méést voorkomende oorzaken van vet haar (overproductie van sebum door de klieren in de haarfollikels) zijn hormonaal onevenwicht en omgevingsfactoren. Het androgene hormoon veroorzaakt olieproductie in de hoofdhuid (naast andere zaken) en zo wordt het haar vettig. Dit is een mannelijk hormoon dat ook voorkomt bij vrouwen en het treft vrouwen op dezelfde manier als mannen. Stress kan ervoor zorgen dat vrije mannelijke hormonen vrijkomen in de bloedstroom en zo olie gaan produceren. De olieproductie wordt ook gestimuleerd door warmte en vocht in de omgeving.
 
Hieronder vind je enkele tips om overproductie van olie te helpen bestrijden en om je te helpen om af te rekenen met vet haar:
 
Probeer eens een reinigende shampoo zonder een conditioner te gebruiken die je moet uitspoelen. Als je je haar bij de uiteinden wat moet conditionen, gebruik dan in de plaats een leave-in conditioner in sprayvorm. Sommige vrouwen vinden het nodig om hun haar twee keer per dag te wassen. Zorg ervoor dat je reinigende shampoo er één is waar je doorheen ziet. Ondoorschijnende shampooformules bevatten gewoonlijk toegevoegde conditioners en ingrediënten die weerstand kunnen bieden aan het oplossen van het olieprobleem.
 
Bespaar niet op shampoo wanneer je je haar wast. Een gegeven hoeveelheid shampoo kan enkel een bepaalde hoeveelheid olie verwijderen (de surfactanten in shampoos bevatten lipofiele molecules – die olie binden – en hydrofiele molecules – die een binding aangaan met water – die ervoor zorgen dat alle olie en vuil uit het haar verwijderd wordt) en de aanbevolen hoeveelheid op de fles verwijst naar gemiddelde hoeveelheden olie en gemiddelde lengtes en dichtheden van haar. Als je haar lang is, erg dicht of extreem vettig, dan moet je per wasbeurt bijkomende hoeveelheden shampoo gebruiken.
 
Laat de shampoo verder langer op het haar dan gewoonlijk en dit om hem de langst mogelijke tijd te geven om olie te verwijderen. Doe je shampoo op nat haar en masseer tot er veel schuim ontstaat. Laat de shampoo minstens vijf minuten inwerken, spoel die dan uit en herhaal de behandeling. Laat de tweede keer de shampoo opnieuw vijf minuten inwerken en spoel grondig uit met lauw water, gevolgd door koel/koud water (wat helpt om de olieproductie te doen afnemen).
 
Indien gewenst, kan je na het wassen je haar en hoofdhuid spoelen met toverhazelaar, wat werkt als een bindend middel en helpt om restanten van oliën na het wassen te verwijderen. Dit product zal ook werken als stylinglotion en het haar een vollere look geven na het föhnen.
 
Andere suggesties om af te rekenen met overproductie van olie door de hoofdhuid zijn hoofdhuidmassage (uitgevoerd tijdens het wassen) en het borstelen van het haar (enkel wanneer het haar droog is) met een borstel met natuurlijke haren om de aanwezige oliën te helpen herverdelen en om de circulatie van de hoofdhuid te stimuleren en dat helpt om de olieproductie te normaliseren.
 
Als je denkt dat je overdreven vet haar veroorzaakt wordt door een hormonaal onevenwicht, dan zou je moeten overwegen om naar je dokter te gaan om te laten bepalen of er een medische oorzaak is. Ik weet wel dat je respect hebt voor de mening van je kapper, maar denk eraan dat een kapper niet gekwalificeerd is om een diagnose te stellen of een behandeling voor te stellen voor aandoeningen die voorkomen onder de hoofdhuid. Een kapper mag zich enkel bezighouden met zaken op de oppervlakte van de hoofdhuid of erboven.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Moet vettig haar zo kort mogelijk geknipt worden?