Extensions, met lijm vastgehecht

Gelijmde extensions
Foto: Focus and Blur/Shutterstock
Vraag: Hallo, ik heb onlangs extensions laten aanbrengen, vastgemaakt met lijm. Wanneer ik ’s morgens wakker word, kleven ze allen vast bij de wortels. Het duurt dan 40 minuten voor ik ze loskrijg. Kan ik er iets opdoen zodat ze niet langer vastzitten?
 
Antwoord: Ik aarzel steeds om een oordeel te vellen over iemand anders diensten zonder zoveel mogelijk informatie (en bij voorkeur wil ik de gelegenheid hebben om zelf het kapsel te inspecteren). Op basis van wat jij zegt echter, klinkt het alsof er een aantal mogelijke oorzaken zijn voor dit probleem.
 
Eén: de kapper (of persoon) die de extensions aanbracht gebruikte té veel hechtmiddel.
 
Twee: je hebt de verzorgingsrichtlijnen voor dit type extensions niet nauwkeurig genoeg opgevolgd.
 
Drie: de kwaliteit van het hechtmiddel was niet zoals die had moeten zijn.
 
Als je de extensions liet aanbrengen in een salon (of door een professional ergens anders), dan raad ik aan om het salon/de kapper te contacteren voor hulp bij dit probleem. In de mééste gevallen is het salon/de kapper méér dan blij om je te helpen, want één mistevreden klant is al voldoende om zijn reputatie naar de vaantjes te helpen. De kapper heeft er álle belang bij om je goed in je vel te doen voelen en je er goed te doen uitzien.
 
(Noot van de redactie: het volgende deel van dit antwoord is een poging om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, met beperkte beschikbare informatie. Ik heb beperkte ervaring in het werken met extensions en heb wat research gedaan in verband met dit onderwerp om dit antwoord te kunnen geven. Ik beveel zéker niet aan om zó te handelen en ik neem géén verantwoordelijkheid op mij voor het geval iemand deze suggesties uitvoert. Ik ben wel een gediplomeerd Master in de Cosmetica, maar werken met sommige technieken van extensions – vooral met de fusiemethode dan – vereist toch wel dat de kapper daar een diploma van heeft en dat heb ik niet. Zoek steeds een professional op met de nodige diploma’s voor de behandeling die jij wil.)
 
Als naar de kapper/het salon gaan géén optie is, dan zou je volgende zaken misschien kunnen overwegen:
 
Met behulp van katoenen doekjes en een haarolie (een glansproduct zoals Citre Shine spray) dep je vóór je naar bed gaat zachtjes de plaatsen juist onder de bondingen (bevestigingspunten) om die in te vetten en te vermijden dat het haar gaat samenklitten. Gebruik een nieuwe tandenborstel met zachte haartjes om zachtjes het haar uit te borstelen en verdeel de olie wég van de bondingen. BELANGRIJK: GEBRUIK GEEN olieproduct op basis van silicone of petroleum. Deze producten kunnen de bondingen oplossen en zo kunnen de extensions uitvallen.
 
Als je ervan overtuigd bent dat het probleem een té grote hoeveelheid hechtmiddel is, dan zou je eveneens kunnen proberen met rubbing alcohol (isopropyl alcohol) op een katoenen prop (dep de prop in de alcohol en duw die dan uit op droge papieren doekjes tot de prop énkel nog wat “vochtig” is) om het téveel aan hechtmiddel zorgvuldig te verwijderen. Doe de prop NOOIT rechtstreeks op de bondingen want de alcohol zal het hechtmiddel afbreken.
 
Het is BELANGRIJK om te weten dat bovenstaande suggesties énkel dienen als laatste redmiddel om het probleem op te lossen en alléén als het salon/de kapper waar je de extensions liet aanbrengen (of een ander salon/professionele kapper) je niet kan helpen om het probleem op te lossen en je persoonlijk de hieraan verbonden risico’s wil aanvaarden.
 
Extensions zijn een uitstekende manier om lengte toe te voegen aan je haar en klassieke haarproblemen te bestrijden, zoals een ongelukkige snit. Ze kunnen eveneens iemand tonen hoe het haar er indien het écht lang was, zou uitzien en of dit iets is wat die persoon in kwestie écht wil. Extensions kunnen aangebracht worden met een vlechtmethode of via hechtmiddel.
 
Bij de vlechtmethode worden horizontale banen in het haar gevlochten, waaraan haarbundeltjes genaaid worden. (rijen lokken die aan een dunne basis bevestigd worden.) De toegevoegde banen en bundeltjes alterneren met de natuurlijke haarlengte van de klant om lengte toe te voegen. Het eigen haar van de klant gaat onmerkbaar over in de extensions en geeft overal het uitzicht van lang gelaagd haar.
 
De hechtmethode kan op twee manieren uitgevoerd worden: de bondingmethode en de fusiemethode. De bondingmethode gebruikt deeltjes haar die direct aan de hoofdhuid van de klant bevestigd worden via een speciaal hechtmiddel. Het resultaat is ongeveer zoals bij de vlechtmethode, maar deze behandeling gaat sneller en kost doorgaans minder. De fusiemethode is een proces waarbij de extensions aan het natuurlijke haar bevestigd worden in kleine groepjes of zelfs soms lok per lok. Deze methode is veruit de duurste, maar zorgt ook voor de méést natuurlijke look en blijft het langst (tot ongeveer 4 maanden).
 
Los van de gebruikte methodes, moet de klant erop voorzien zijn om élke twee weken terug naar de kapper te gaan voor een check-up en onderhoudsverzorging. Hij moet eveneens de haarverzorgingsrichtlijnen die de kapper hem geeft, goed volgen en dit kan variëren naargelang het type extensions en de individueel gebruikte producten. Wie dit niet doet, kan zó zorgen voor haarbeschadiging, verminderde levensduur van het kapsel en povere resultaten op langere termijn.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Nadelen van extensions