Je eigen haar knippen

Vrouw die haar eigen haar knipt
Foto: Glovatskiy/Shutterstock
Vraag: Ik kwam juist jouw site tegen op het internet. Kan iemand écht zijn eigen haar thuis knippen? Ik vind dit vooruitzicht intrigerend.
 
Antwoord: Kortom, ja. Iemand kan thuis zijn haar zelf knippen, maar wees vooraf gewaarschuwd dat dit héél moeilijk is en énkel zou mogen uitgevoerd worden als je je daarbij goed voelt en slechte resultaten wilt riskeren.
 
Over het algemeen is het makkelijkst om je eigen haar te knippen wanneer je lang haar hebt of héél erg kort haar dat met de tondeuse geknipt wordt. De tondeuse werkt het makkelijkst, want meestal heb je op de tondeuse een bepaalde lengte die ingesteld is en je hoeft dus énkel de tondeuse over de hoofdhuid te laten glijden.
 
Lang haar is óók makkelijk, maar dan énkel omdat de persoon met lang haar gewoonlijk het haar alléén maar wil bijknippen.
 
Als je serieus overweegt om je haar zélf te knippen, dan raad ik aan dat je éérst ál het mogelijke leest over basissnittechnieken, zodat je de grondbeginselen begrijpt vooraleer je eraan begint. De basisregels leren zal je helpen om verstand te hebben van kniphoeken, lift en het creëren van laagjes en ook om te weten hoe je je handen moet houden en je vingers kan gebruiken als leidraad.
 
Het is gewoonlijk véél eenvoudiger (én veiliger) om je haar te laten knippen door een professional, vooral dan als je eens iets anders wil dan de basiscoupe of je haar langer wil dan schouderlengte. Je kapper heeft het voordeel dat hij álle delen van je hoofd éven goed kan bereiken; jij zou daar soms al een spiegeltje voor nodig hebben of een gokje moeten wagen over wat je daar aan het uitmeten bent langs achter.
 
Ik moet er echter wél bij vertellen dat de informatie die wij geven niet bedoeld is om het zélf knippen van het haar aan te moedigen bij onze lezers, maar wél om hen juiste informatie en bronnen te geven die zij dan op hun beurt kunnen meenemen naar de kapper voor een succesvol resultaat. Er zijn véél kappers die er wel goed in slagen om zélf een eigen kapsel te creëren, maar diezelfde kappers hebben dan weer moeite om een kapsel van op een foto na te bootsen. De specifieke informatie “Hoe doe ik dit zelf?” veronderstelt het begrijpen van een aantal basistermen; de bedoeling is de kapper een béter beeld te geven van wat hij moet doen om de look te bekomen die zijn klant wenst.
 
Als de lezer echter voldoende begrip en vakkennis heeft, zou hij de instructies kunnen gebruiken om zélf aan de slag te gaan, maar véél lezers zullen moeilijkheden ondervinden wanneer ze de tips gaan uitvoeren achteraan hun hoofd.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Cursus haarknippen