Dode haarpunten

Dode haarpunten
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik heb normaal krullend haar, maar de laatste tijd heb ik het vaak steil gemaakt. Ik zal het een dag wassen en dan die dag straightenen en het de volgende dag niet wassen en zo gaat het de héle week verder. Maar onlangs constateerde ik op de uiteinden van de haren van mijn pony érg witte dingen.
 
Een vriendin vertelde me dat ik “dode haarpunten” heb, maar daar was ik niet zéker van. Het zijn zéker géén luizen, maar het is énkel op de delen van mijn haar die ik méér straighten dan de rest. Ik hoop dat je mij een antwoord kunt geven. Héél erg bedankt.

 
Antwoord: Wel, ik kan je al onmiddellijk op basis van je plaatsbeschrijving van deze “kleine witte dingen” zeggen dat het géén luizen zijn. Luizen en de daarop volgende neten zou je aantreffen in de hoofdhuidzone. Ik denk dat het vermoedelijk om één van de twee volgende zaken gaat: ofwel heeft je vriendin gelijk en zie je het bewijs van “dode haarpunten” ofwel zie je het effect van een concetratie van stylingproduct op je haar.
 
Ziehier wat ik aanbeveel:
 
Eerst en vooral beveel ik het gebruik aan van een verhelderende shampoo om je haar te reinigen bij iedere derde wasbeurt in je schema. De verhelderende shampoo zal alle concentratie van het product op het haar verwijderen en zal het haar vrij maken van residu, wat de oorzaak zou kunnen zijn van de witte stippen op je punten.
 
Gebruik ná de verhelderende shampoo een diepe conditioningbehandeling. Om dit te doen, doe je gewoon je normale conditioner op je nat haar (nadat je het teveel aan vocht er uitgedrukt hebt) en kam je die goed door het haar met een kam met wijde tanden om het product gelijkmatig te verdelen. Bedek het haar met een plastieken kap en verwarm het onder een droogkap of met een haardroger met diffuser of met warme handdoeken die je als een tulband rond het hoofd draait.
 
Laat de conditioner op het haar en hou het haar 20 minuten warm; spoel het daarna grondig met koud water. Het koude water zal helpen om de cuticula (schubbenlaag) te sluiten en zal het vocht van de conditioningbehandeling vasthouden. Als het haar beschadigd werd, dan zal dit helpen om de zichtbare tekenen ervan te minimaliseren en het zal óók helpen om het haar te beschermen tegen verdere beschadiging veroorzaakt door de warmtestyling.
 
Als dit jouw probleem niet oplost, dan stel ik voor om je haar te laten bijknippen om die vijandige haarpunten te verwijderen. Maak wél duidelijk dat je énkel wil laten bijknippen, dit voor het geval je met een kapper te maken hebt die maar ál te graag zijn schaar gebruikt. Je wil namelijk géén onnodige lengte verliezen om van die dode haarpunten af te raken.
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Gespleten haarpunten herstellen