Krullend Aziatisch haar

Aziatisch haar met krul
Foto: Chaay Tee/Shutterstock
Vraag: Ik ben van Aziatische origine en heb van nature halflang haar dat érg krult en ik ben het beu: een jaar geleden liet ik laagjes knippen en nu betaal ik nog stééds de tol ervoor, het was een échte vergissing, om maar niet te spreken over het babyhaar dat over héél mijn haarlijn groeit. Ik heb niet langer de tijd om naar de kapper te gaan voor het wassen, brushen en straightenen en ik denk trouwens ook dat het niet goed is om dit om de 3 dagen te doen.
 
Hoe kan ik mijn haar redden? Straightening is géén optie, want dat lukt wel, maar dan moeten de krullen er goed uitzien en dat is nu net niet meer het geval met die verschrikkelijke lagen. Hoe kan ik die kwijtraken? Ik heb een gezicht dat ovaal is. Zou een krullende bob op dezelfde lengte, tot nét onder de schouders mij staan? Ik begin binnenkort te werken en het zou ideaal zijn moest ik een kapsel kunnen hebben dat weinig onderhoud vraagt (ik heb al sinds 1999 geen borstel meer, want normaal kam ik mijn haar met de vingers terwijl ik conditioner aanbreng onder de douche).
 
Ik woon nu in Shanghai, China dus, waar het ook uiterst moeilijk is om een goede kapper met naam en faam te vinden die dan ook nog Engels praat. Zou jij soms adressen weten van kapsalons in Shanghai?

 
Antwoord: Ongelukkig genoeg is de énige manier om laagjes te verwijderen ze ofwel laten uitgroeien en de lagere laagjes langzaam afknippen ofwel het haar de lengte geven van de kortste laagjes. Met een ovalen gezicht kan je zowat élk kapsel dragen, zolang je het maar in harmonie en verhouding houdt met de rest van je lichaamsbouw.
 
De bob tot onder de schouders waar jij het over hebt is tegenwoordig een typisch kapsel gekozen door véél vrouwen met érg krullend haar. Gelaagde kapsels zijn gewoonlijk ongeschikt voor érg krullend haar, tenzij de laagjes héél oppervlakkig zijn en bedoeld zijn om een afgeschuinde rand rond het haar te creëren. Wees je ook bewust dat té veel styling met warmte schadelijk kan zijn.
 
Erg krullend haar is vaak ruwer en poreuzer en daardoor vatbaarder voor droogheid en beschadiging door warmteprocessen. Zelfs al gebruik je maar een haardroger, neem zeker een diffuser en beschermend product erbij (leave-in conditioner, stylingbalsem, enz…) om haarbeschadiging te vermijden. De diffuser zal er óók voor helpen zorgen dat je krullen intact blijven en dat je tóch een maximum aan volume in je haar hebt.
 
Wat kapsalons in Shanghai betreft: jammer, maar we kunnen je géén adressen geven. Mijn door wat zoekwerk te doen, ontdekte ik een aantal hotels in Shanghai die óók een kapsalon omvatten. Misschien kan je eens één van die hotels contacteren om te vragen of ze ook niet-klanten aanvaarden.
 
Aangezien er daar héél wat nationaliteiten de revue passeren, bestaat er een grote kans dat ze daar ook Engels zullen spreken. Als je als niet-klant daar niet terecht kunt, dan kan je nog stééds vragen of de manager of kapper jou een kapsalon kan aanraden waar men jou in het Engels kan te woord staan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: De pro’s en contra’s van gelaagd haar