Hoe Afrikaans haar onder controle houden

Meisje met Afrikaans haar
Foto: Shutterstock
Vraag: We hebben onlangs een 7-jarig meisje uit EthiopiŽ geadopteerd en haar haar is extreem dik en noppig. Wanneer ik het probeer te kammen, weent ze. Hoe kan ik het makkelijker maken voor haar? Zou uitdunnen helpen om haar haar makkelijker onder controle te krijgen? Help me. Ik kan het niet aanzien dat ze elke dag huilt.
 
Antwoord: Dit is een vaak voorkomend probleem voor adoptiefouders van Afrikaanse kinderen. Gelukkig kunnen de karakteristieken van Afrikaans haar aangeleerd worden en zijn de basislessen eenvoudig.
 
Afrikaans haar is vaak brozer dan Europees haar en het moet dan ook zachter behandeld worden. Gebruik steeds een grofgetande kam of opmaakkam om het haar te kammen en vermijd kammen met fijne tanden. Die kunnen het kroeshaar doen klitten of uittrekken. Gebruik een leave-in conditioner en ontwarspray om het haar tijdens het kammen van vocht te voorzien.
 
Afrikaans haar heeft de neiging om minder talg te produceren dan Europese haarfollikels en daardoor heeft Afrikaans haar nood aan oliŽn. Bekijk grondig de ingrediŽnten van haarproducten die je wenst te gebruiken en ga op zoek naar natuurlijke oliŽn zoals die afkomstig van fruit en noten en zoek ook naar andere kwaliteitsingrediŽnten om vocht toe te voegen. In uw lokale schoonheidszaak vind je wel een goede selectie van kwaliteitsproducten speciaal bestemd voor Afrikaans haar.
 
Wanneer je omgaat met Afrikaans haar, dan is wat lijkt op overdrijven, vaak gewoon juist. Gebruik zeker een hydraterende shampoo en een vochtrijke conditioner voor na het wassen en ook een leave-in conditioner voor dagelijks gebruik. Vermijd het tť vaak wassen. Wacht 5 tot 7 dagen om het haar opnieuw te wassen (volgens noodzaak) en gebruik in de plaats een conditioner die je met warm water uitspoelt. Zo ga je het haar ERG zacht reinigen en vermijd je dat de natuurlijke oliŽn die vocht toevoegen, verwijderd worden.
 
Je kan heel wat pijn en tranen vermijden door bij het kammen te werken in kleinere secties. Verdeel het haar in minstens vier secties, neem het haar van ťťn sectie stevig vast (zonder het tegen de hoofdhuid te trekken) en begin met het haar uit te kammen, waarbij je start bij de punten en naar de hoofdhuid toe werkt. Gebruik volgens behoefte leave-in conditioner of ontwarspray om het haar makkelijk te kunnen doorkammen.
 
Pas deze techniek eveneens toe met andere stylingmethodes, zoals bv. de paardenstaart of de vlecht. Trek het haar naar het verzamelpunt door segmenten in de richting van het centrale punt te kammen om ze te voegen bij het haar dat reeds verzameld werd. Zo overlaad je je kam niet en zal je het haar beter kunnen hanteren.
 
Gebruik tot slot nooit rubberen elastiekjes om het haar vast te maken. Het rubber kan het broze haar afbreken. Gebruik in de plaats elastische bandjes, overtrokken houders en spelden en clips. Dit geldt dubbel voor vlechten en wrongen Ė die steeds volledig moeten gevlochten of gedraaid worden tot de haarpunten.
 
Het uitdunnen van het haar is dan misschien wel nuttig op korte termijn, toch is dit niet de ideale oplossing. Het neemt een deel van de bescherming weg die haartjes elkaar bieden om vocht te behouden en structurele lengte toe te voegen. Het creŽert ook een situatie waarbij het haar dichtbij de hoofdhuid dichter en harder is dan het haar bij de punten. Om dan nog niet te spreken over de problemen die zouden ontstaan wanneer tť vaak uitgedund wordt, waardoor het haar tť broos is om regelmatige styling te kunnen doorstaan.
 
©kapsels.net
 
Zie ook: Haarverzorging en kapsels voor kinderen