Rubberen haarbandjes of elastiekjes

Meisje met elastiekjes in het haar
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik heb een dochtertje dat net geen twee jaar oud is. Soms stuurt de dagmoeder haar naar huis met rubberen bandjes in haar haar, wat er erg leuk uitziet.
 
Wanneer ik het haar die avond niet was, dan laat ik de elastiekjes in het haar terwijl ze slaapt en ook de volgende dag. Mijn moeder maakt zich zorgen, ze denkt dat dit het haar zal beschadigen. Klopt dit?

 
Antwoord: Er zit waarheid in voor enkele mogelijke situaties.
 
En: wanneer de rubberen bandjes echt uit rubber bestaan (zoals het rubber gebruikt voor kantoorleveringen of om kranten te binden voor levering), dan kan het rubber zelf het haar beschadigen. Dit is vooral zo wanneer de elastiekjes strak rond het haar gewonden zijn.
 
Het rubber houdt dan het oppervlak van de haarschacht vast en kan de schubbenlaag (cuticula) omhoogtrekken op bepaalde plaatsen. Het haar is dan op die plaatsen zwak, om nog maar niet te spreken over het feit dat het ook kroezig is en de neiging heeft om te klitten wanneer het elastiekje verwijderd wordt.
 
Twee: wanneer de bandjes gebruikt worden om het haar strak vast te zetten tegen de hoofdhuid (zoals in paardenstaartjes enz) en wanneer u het kind laat slapen ermee, dan kan er extra spanning op de haren zijn bij de omtrek van de verzamelde secties (langs de scheidingslijnen en zo).
 
Deze extra spanning kan ertoe leiden dat de haren losgetrokken worden en kan resulteren in wat gekend is onder de naam tractie alopecia. Zelfs wanneer het haar niet volledig losgetrokken is, kan het uitgerekt worden of breken door de spanning, wat zorgt voor een kroezige look op de plaatsen waar de spanning het grootst was.
 
In de loop der jaren hebben we geleerd dat het haar verzamelen en binden op een zachte manier moet gebeuren. Er bestaan daarvoor aangepaste tools. Wilt u een bandje gebruiken, kies er dan n dat het haar niet vastgrijpt. Zoek naar een plastieken bandje of een paardenstaarthouder die overtrokken is met stof.
 
Ga het haar ook niet straktrekken in een kapsel dat moet vastgebonden worden. Dit betekent dat u niet die echte nette look zult hebben, maar het haar zal wel gezonder blijven en er beter uitzien.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Paardenstaarthouders en haarbreuk