Feiten en fictie over Afrikaans haar

Afrikaanse vrouw
Foto: Istock
Wanneer het gaat over een loopbaan in de haarverzorgingssector, denken we in termen van Europees en Etnisch haar. We worden geleerd om de haarkenmerken van de verschillende rassen te herkennen: mensen van Aziatische origine of van Indische oorsprong of mensen met Afrikaanse roots. Deze kenmerken leren identificeren helpt om te zien hoe de verschillende stereotypes gevormd zijn, maar in de praktijk leer je begrijpen dat de stereotypes vaak vals zijn.
 
Toen ik opgroeide, hoorde ik heel wat van deze stereotypes; het was voor mij dan ook leerrijk om te zien hoe vaak sommige gehoorde zaken vals bleken te zijn. Hieronder enkele voorbeelden.
 
“Afrikaans haar voelt hard aan.”
 
Ik ontdekte al vroeg dat dit niet waar was. In de les zat ik achter een Afro-Amerikaans meisje dat haar haar in dikke vlechten droeg. Op een dag mocht ik haar haar aanraken en ik ontdekte dat het heel zacht was. Het was door het strakke krullende golfpatroon dat je de indruk kreeg dat het ruw zou aanvoelen.
 
Visuele verschijningen kunnen vaak misleidend zijn. Haar dat erg krult kan er beschadigd uitzien, daarom meten we de gezondheid van het haar door eraan te voelen. Persoonlijk denk ik dat het feit dat krullend haar verbonden wordt met beschadigd haar, te maken heeft met de revolutie van “thuis permanenten” uit de jaren 70. Er waren toen zoveel slecht uitgevoerde permanenten en gevallen van beschadigd haar dat krullend en kroezig werd, dat krullend haar mensen deed denken aan een slecht uitgevoerde permanent.
 
Korte snit voor een vrouw met Afrikaans haar - Pixiesnit
Foto: Mimagephotography/Canva
“Afrikaans haar zal krullen en ruig zijn, tenzij het behandeld werd.”
 
Dit is volledig onwaar. Afrikaans haar vind je in een breed gamma aan golfpatronen. Ik heb vrouwen en mannen van Afrikaanse origine ontmoet van wie het haar heel wat verschillende golfpatronen inhield, gaande van haast steil tot zachte, dichte krullen. Het is waar dat er een groter percentage aan krullende golfpatronen gevonden wordt onder Afrikaans haar, maar zelfs het krullend haar varieert van persoon tot persoon.
 
Het is onder sociale druk dat vrouwen en mannen van Afrikaanse oorsprong hun toevlucht nemen tot chemische relaxmethodes om hun haar gladder te maken en meer lijkend op de populaire schoonheidsbeelden; dat en de wens om méér mogelijkheden voor styling te hebben.
 
“Afrikaans haar is vettiger dan Europees haar. Dit wordt gestaafd door het feit dat water op Afrikaans haar blijft parelen.”
 
Dit is eveneens onwaar. Afrikaans haar is niet méér of minder vettig dan ander haar. De reden waarom water de neiging heeft om op Afrikaans haar te parelen is omdat dat haar een compactere cuticula (schubbenlaag) heeft, wat het haar resistenter voor vocht maakt. Water en andere vloeistoffen kunnen niet zo makkelijk de cuticula binnendringen en blijven daarom gewoon aan de oppervlakte van het haar. Dit betekent eveneens dat resistent haar vocht beter vasthoudt en gewoonlijk in betere conditie is.
 
De compacte cuticula betekent ook dat het haar méér glanst. De glans kan beklemtoond worden door de oliën geproduceerd door de hoofdhuid, wat leidt tot erg glanzend of olieachtig haar, want de olie zal de haarschacht niet zo gemakkelijk binnendringen.
 
Wanneer het haar behandeld wordt, dan gaat de cuticula rechtstaan en dan wordt het haar poreuzer. Het behandelde haar absorbeert makkelijker water en andere vloeistoffen, maar verspreidt die eveneens vlugger. Daarom kan behandeld haar vaak droog en broos zijn en ruw aanvoelen.
 
Vrouw met Afrikaans haar in spiraalkrullen
Foto: Mimagephotography/Canva
“Afrikaans haar is moeilijker te stylen dan andere haartypes.”
 
Dit is niet alleen onwaar, maar volgens mijn ervaring is de waarheid compleet het tegenovergestelde. Wanneer het gezond en in goede conditie is, reageert Afrikaans haar prachtig op een hele reeks stylingtechnieken. Van nature Afrikaans haar kan gevlochten worden in ingewikkelde vormen en patronen en het golfpatroon van het haar zorgt dat de vlechten strak houden en netjes en ordelijk blijven. Afrikaans haar kan eveneens een krul mooi vasthouden.
 
Ik heb met Afrikaans haar krullende kapsels gecreëerd met gebruik van zowel krulspelden als een Marcel tang. Het gemak waarmee het haar krult en de nette, gedefinieerde look van de krullen zorgen voor een aantal echt mooie kapsels.
 
Afrikaans haar is vooral fantastisch voor opgestoken kapsels. De hoeveelheid body en het stylinggemak laten toe dat het haar kan gebruikt worden om sierlijke vormen te creëren met prachtige resultaten. In feite hebben andere haartypes gewoonlijk heel wat product nodig om de nodige textuur te verkrijgen voor de kapsels die vlotjes gevormd worden met Afrikaans haar.
 
De grond van de zaak is voor mij dat de stereotypes en mythes die vereeuwigd werden i.v.m. Afrikaans haar niet alleen frustrerend zijn, maar vaak een laag bij de grondse oorsprong hebben. Sinds ik de waarheid uit eerste hand geleerd heb, zou ik in veel gevallen verkiezen om te werken met Afrikaans haar in plaats van met een ander haartype.
 
Door Stacy | | ©Kapsels.net