Chemische behandelingen en afbreken van haar

Vrouw met lang blond haar
Foto: Dreamstime
Vraag: Waarom breekt mijn haar bij de haarlijn die énkel zo’n kleine 4 cm nieuwe groei heeft en nergens elders? Recent heb ik mijn haar ongeveer 3 à 4 niveaus verhelderd.
 
Voordien had ik het al gerelaxed met een relaxer zonder loog zo’n 4 maanden geleden en de laatste centimeters had ik zélf gelightened met peroxide. Als mijn haar beschadigd is door het verven, zou het dan niet allemáál uitvallen? Help me alsjeblief.

 
Antwoord: Je mag jezelf gelukkig prijzen dat dit niet het geval was. Eigenlijk is het afbreken van haar bij de haarlijn niet ongewoon, want dát haar is het méést gevoelig voor breuk wanneer het beschadigd werd.
 
Het haar dat méér naar achter ligt, heeft andere haren rond zich om bijkomende sterkte en steun te geven, maar de haren bij de haarlijn missen deze ondersteunende haren en wanneer die dan onderworpen zijn aan druk en spanningen door het kammen en brushen (nadat ze al beschadigd werden door chemische processen), gaan deze voorste haren makkelijker afbreken dan andere.
 
Het grootste probleem dat ik bij jou vaststel is dat je een aantal chemische behandelingen toegepast hebt op je haar, waarvan er één de structurele haarintegriteit vermindert, namelijk de relaxer. Zelfs relaxers zonder loog breken permanent op een chemische manier de banden in het haar, wat ervoor zorgt dat ongeveer één derde van de elasticiteit van het haar vernield wordt.
 
Als je dan daar nog de hardheid van het lightenen aan toevoegt (die werkt via het verspreiden van de melaninemolecules in de haarschacht), dan kan je makkelijk begrijpen hoe het haar ernstig kan beschadigd worden door veelvoudige chemische behandelingen.
 
Gewoonlijk raad ik nooit aan dat iemand zélf gaat experimenteren met kleuren of verhelderen als het haar reeds chemisch werd behandeld. Er is gewoon een té groot risico op ernstige haarbeschadiging. En een slecht geïnformeerd iemand die chemische toepassingen probeert te “mengen” kan letterlijk het haar afbreken.
 
Het is stééds in jouw eigen belang dat je professionele hulp zoekt bij chemische behandelingen, vooral dan als je de éne toepassing na de andere wil.
 
©kapsels.net
 
Zie ook: Waarom breekt haar méér tijdens de herfst en winter?