Voor kort haar gaan

Lang haar net voor het kort knippen
Foto: Depositphotos
Besluiteloosheid in verband met de schaar en hoe de beste keuze maken
 
Zelfs al hou je van je lange haar, toch zijn er momenten waarop je jezelf betrapt op het fantaseren over het dragen van een leuke korte snit. Foto’s van korte kapsels uit magazines en op websites inspireerden je om te dromen van een make-over met een pittige look die weinig onderhoud vergt.
 
Je favoriete actrice pronkt al met een trendy kort kopje en zelfs je beste vriendin stapte net het kapsalon buiten met een aantrekkelijke pixie. Alle tekenen zijn er en je hebt het diepste verlangen om die centimeters te verliezen. Je wilt zelf ook voor een kort kapsel gaan.
 
Je kijkt nog eens in de spiegel en je herinnert je hoelang het duurde om je haren zo lang te laten groeien en hoe fier je was wanneer je je haar eindelijk in een paardenstaart kon doen. Dit is het moment waarop besluiteloosheid binnensluipt en vaak eindig je dan met niets doen.
 
Laten we bekijken hoe de overgang makkelijker kan zijn voor jou. Je weet wat je wil, je hebt misschien enkel een duwtje en enkele ideetjes en stappen onderweg nodig die het proces minder stressvol zullen maken. Lees hieronder hoe je het meeste plezier zult beleven aan je make-overervaring.
 
Evalueer je motivatie
 
Bij elke grote verandering zijn we bang om later spijt te krijgen van een onomkeerbare daad. Er is geen garantie dat dit niet het geval zal zijn, maar je kan zeker het risico beperken door de bron van je verlangen om je uiterlijk zo drastisch te veranderen te gaan analyseren. Ben je voornamelijk op zoek naar een modieuze verandering, onderhoudsgemak, meer plezier met styling en de mogelijkheden ervan, ga er dan voor en laat je haar knippen. Doe wat research en ontdek wel soort kort kapsel het best bij jou past en aarzel niet langer.
 
Is je motivatie gevoed door een emotionele verandering in je leven, bijvoorbeeld het einde van een relatie, de nood om een statement te maken of een ander type verlies? Wil je tonen dat iets binnenin jezelf veranderde of ben je ongelukkig met je leven en wil je daar iets aan wijzigen en moet je ergens starten? Misschien begin je dan je transformatie best eerst met een omkeerbare haarkleur en bekijk je die korte looks pas opnieuw wanneer je minder emotioneel geworden bent.
 
Afgeknipt lang haar op de kapsalonvloer
Foto: Pixelshot/Canva
Doe het stap voor stap
 
Sommige dames verkiezen de radicale benadering en laten alles in één keer knippen, maar anderen hebben nood aan een tragere weg en worden vriend met kort haar in verschillende stappen onderweg. Van halfweg de rug tot schouderlang, misschien met enkele laagjes: dit kan erg typisch zijn en het gewenningsproces makkelijker maken. De volgende stap zou kunnen zijn een bob met zoveel textuur als waar je je comfortabel bij voelt en van daaruit is het nog slechts enkele centimeters tot de korte pittigheid waar je naar hunkerde.
 
Dit is een erg veilig traject om te bewandelen en je kan steeds je mening herzien en je haar opnieuw laten groeien. Er is maar één nadeel. Misschien heb je om die reden nooit echt een korte snit en zal je een geweldige ervaring missen.
 
Als je haar erg lang is en je beslist om het in verschillende stappen telkens enkele centimeters tegelijk te laten knippen, dan misloopt iemand anders misschien de zegen van jouw lange haar.
 
Doneer je haar
 
Wanneer je paardenstaart 30 cm of langer is, dan kan je iemand blij maken en je haar doneren aan een organisatie die pruiken voorziet voor kinderen of volwassenen die omwille van medische redenen te kampen krijgen met haarverlies.
 
Mannen houden van kort haar
 
Ben je onder de indruk van het feit dat je lange haar je aantrekkelijker maakt voor mannen, denk dan eens opnieuw na en bekijk hun reacties op dames met kort haar. Lang haar heeft nog steeds de flair van sexy en weelderig te zijn, maar niet iedereen houdt van glamour die veel onderhoud vergt. Pittig kort haar is net zo verleidelijk met een frisse en sportieve aantrekkingskracht of de onweerstaanbare androgyne toets.
 
Wanneer er iemand belangrijks is in je leven, dan moet je je plannen vooraf bespreken of minstens vooraf waarschuwen. Betrek hierbij ook andere familieleden om hen makkelijker met je verandering te helpen omgaan. Leg hen je motivatie uit zodat niemand zich bedreigd voelt door je plotse verandering en er geen nood is om te speculeren wat je hiertoe zou kunnen gebracht hebben.
 
Voor het geval je geliefde zich verzet tegen je plan en zelfs probeert aan te dringen om je lange haar te behouden voor welke reden dan ook, moet je hem misschien zijn mening doen herzien, maar je afspraak met de kapper behouden.
 
Lees verder ...