Haar doneren

Haar om te doneren
Foto: Taisiia Shestopal/Unsplash
Heb je er al eens aan gedacht hoeveel haar er jaarlijks in de vuilnisbak van de kapper verdwijnt? En wat als een deel daarvan nu eens hergebruikt werd en je een goed doel kunt steunen door je haar weg te geven? Dat kan, zowel in Nederland als in België.
 
Hieronder kozen we willekeurig voor elk land twee van de vele manieren waarop je je haar kunt wegschenken. Het ideale moment misschien om eens een trendy kort kopje te proberen. En daarmee niet alleen jezelf een plezier te doen, maar ook iets te betekenen voor de maatschappij. Twijfel je of kort haar je wel staat? Geen probleem. Test onze kapsels app uit en probeer gratis naar hartenlust kortere looks uit op een foto van jezelf.
 
Haarstichting (Nederland)
 
De Nederlandse Haarstichting helpt iedereen die haarproblemen heeft. Een onderdeel ervan is de Haarbank, die haardonaties inzamelt. Hiervan worden dan haarwerken gemaakt die bedoeld zijn voor minder bedeelde vrouwen met borstkanker. Op die manier krijgen deze vrouwen kosteloos een pruik. Hoewel haarverlies voor deze dames meestal tijdelijk is, is de impact groot en kan je door het wegschenken van je haar een grote steun betekenen voor hen.
 
Je kan je haren zelf knippen, maar je kan ook terecht bij 350 kapsalons in Nederland die je haar gratis of met 50% korting knippen als je van plan bent om het te doneren.
 
Aan welke voorwaarden moet je haar voldoen? De belangrijkste vereiste is de lengte: het moet gaan om een staart van minimum 30 centimeter. De kleur doet er niet toe, zolang die maar natuurlijk is. Ook geverfde haren komen in aanmerking, zelfs highlights. Je zou het misschien niet denken, maar ook grijze haren kan je weggeven. Ook hier is veel vraag naar, want grijze haren zijn erg schaars. Heb je nog ergens een oude vlecht liggen? Schenk die aan de Haarbank. Haren vergaan namelijk niet.
 
Mooi lang haar voor het wegschenken of doneren
Foto: Taisiia Shestopal/Unsplash
De haren kan je gewoon opsturen en daarvan worden dan pruiken gemaakt. Kan je haar om één of andere reden niet verwerkt worden in een haarwerk, dan wordt het gebruikt voor andere projecten die mensen met haarproblemen helpen.
 
Haar weegt niet veel. Het opsturen kost je meestal maximum 2 euro. Wanneer je je e-mailadres toevoegt, kan je zelfs gratis tickets winnen voor een benefietconcert. Bekijk de website voor alle concrete info.
 
Haarwensen (Nederland)
 
De Stichting Haarwensen geeft reeds méér dan 10 jaar gratis haarwerken aan kinderen tot en met de leeftijd van 18 jaar die door een medische behandeling of door een vorm van alopecia (kaalheid) geen eigen haar meer hebben.
 
Met een pruik krijgen deze kinderen hun verloren zelfvertrouwen terug en voelen ze zich niet anders dan hun vrienden. Een goede pruik is echter ontzettend duur. Dankzij Haarwensen krijgen deze kinderen een gratis haarwerk dat ze kunnen kiezen uit een ruime collectie.
 
Ook jij kan deze stichting helpen, door een financiële gift en/of door het doneren van je haar. Haarwensen krijgt geen overheidssteun en is dus volledig afhankelijk van bedrijven en particulieren. Om één haarwerk gemaakt van echt haar weg te geven, is er 1500 euro nodig en natuurlijk ook haar. Misschien wel het jouwe.
 
Dat haar moet aan enkele voorwaarden voldoen. De lengte moet minimum 30 centimeter zijn en alle natuurlijke haarkleuren zijn goed, behalve grijs. Het haar mag niet chemisch behandeld zijn. Doe je haren in één of meerdere staartjes en maak daarna met elke paardenstaart een vlecht. Knip die af en stuur die eenvoudigweg op. Regelmatig zijn er ook acties waarbij je je haar kunt laten knippen en sommige kapsalons geven korting of knippen zelfs gratis je haren wanneer je ze wil wegschenken.
 
Op de website kan je tal van verhalen nalezen waarin kinderen vertellen wat jouw haar voor hen betekent.
 
Lees verder ...