Hoe realistisch ben je over je haar?

Meisje met een leuk kort geknipt kopje
 
De reden waarom klanten van een kapsalon niet tevreden zijn met hun kapper is gewoonlijk terug te brengen tot twee categorieën. 1) De klant heeft onrealistische verwachtingen over wat zijn/haar haar wel of niet zal doen. 2) De kapper heeft beperkte vaardigheden of training of legt het niet goed uit aan de klant.
 
Het blijft me verbazen hoe klanten een kapsel kiezen dat niet weerspiegelt hoe hun haar daadwerkelijk zal reageren. De eerste stap om er zeker van te zijn dat verwachtingen niet leiden tot een ontgoocheling is eens goed in de spiegel kijken. Hieronder vind je enkele stappen die je daarbij moet nemen.
 
A) Kijk in je ogen. Kijk niet naar de huidtextuur of gelijk welke lichte teleurstellende gelaatstrekken of -vormen. Kijk diep in het oog en noteer de kleur. Die kleur is een spectrum van hetgeen je huidtonen in evenwicht brengt. Goud, rood, geel, blauw … wat ook het spectrum is, het zijn die tonen die in je haar moeten zitten, ofwel van nature ofwel aangebracht. De keuzes van die kleuren zullen je huid en gelaatstrekken opfleuren om samen te werken.
 
B) Trek nu je zicht wat achteruit en let op de realiteit van je haartextuur. Is die grof, fijn, dik, dun, krullend, steil of een combinatie? Past die bij je persoonlijkheid? Is die overbelast doordat je ervan probeerde te maken wat die eigenlijk niet is of is die compatibel met je houding en de manier waarop je jezelf gedraagt?
 
Eerlijk zijn met de manier waarop je eruitziet is essentieel voor het vermijden van frustratie. Is het zo dat je kleur of textuur niet werkt voor jou, dan heb je wellicht het kapsel van iemand anders gekozen dat niet past bij jouw persoonlijkheid of levensstijl.
 
Er zijn veel kappers waaruit je kan kiezen en die je kunnen helpen om de realiteit van je haar en hoe het bijdraagt tot je levensstijl te zien of te helpen vaststellen hoe het een monster creëerde dat elke dag onder controle gehouden moet worden, anders durf je de deur niet uit.
 
De vakbekwaamheid van een kapper is ofwel geforceerd ofwel natuurlijk. Een geforceerde vakbekwaamheid is iemand die niet de basisprincipes van haar geleerd heeft. Dit betekent dat de kapper in kwestie geen begrip heeft van evenwicht, gewicht, groeipatroon, textuur of dichtheid en kleur. Let erop, ik heb het niet over de gezichtsvorm. Dit is een uitgestorven benadering voor het bepalen van de vorm van een kapsel.
 
Ik probeer altijd de aandacht te vestigen op de ogen, want zij zijn de vensters van iemands ware schoonheid. Soms ontbreekt er één van de zes zaken of soms ontbreken ze alle zes. Het ontbreken van slechts één van deze belangrijke componenten kan een kapsel van hoop naar teleurstelling doen evolueren.
 
Misschien vond je een kapper met goede reviews. Je beslist om een afspraak te maken. Dit is het moment waarop de kapper kan stralen en jou met zijn persoonlijkheid en expertise voor zich kan winnen. Onderwerp die kapper aan een test door hem te vragen om uit te leggen hoe hij alle zes de facetten van je haar ziet. Zo heb je een realistische samenvatting van je attributen en uitdagingen. Als gelijk welke van deze facetten niet op de werkelijkheid berekend wordt, dan zal dit vermoedelijk ook zo zijn met het kapsel.
 
Nu je de realiteit van je haar ziet, kan je het beste kapsel en de beste kapper voor je haar kiezen. Of je nu een kapsel kiest dat tijd vergt of voor een kapsel gaat dat je gewoon snel kunt föhnen, in beide gevallen zullen evenwicht, gewicht, groeipatroon, textuur of dichtheid en kleur allen samenwerken om je kapsel compleet te maken.
 
©Kapsels.net    Foto: Luis Molinero/Shutterstock
 
Lees ook: Checklist voor een nieuw kapsel