Haarscheiding

Haar met een middenscheiding
Foto: Shutterstock
Vraag: Moet een meisje kiezen voor een zijscheiding of middenscheiding?
 
Antwoord: Waar u verkiest om een scheiding aan te brengen in uw haar (opzij of in het midden), is grotendeels kwestie van persoonlijke voorkeur, maar het kan een verschil maken voor zij die gelaatskenmerken hebben die onevenwichtig of opvallend zijn.
 
Een vrouw met een grote haviksneus bijvoorbeeld kiest misschien best voor een scheiding opzij of weg van het midden, zodat de focuslijn uit het midden van het gezicht getrokken wordt en dus weg is van de opvallende gelaatstrek.
 
Mensen met symmetrische gelaatstrekken zien er gewoonlijk mooi uit met een middenscheiding, terwijl diegenen onder ons die ongewone of niet-symmetrische gelaatstrekken hebben, beter ogen met zijscheidingen in hun kapsels.
 
Er is eigenlijk een traditie van zij”voorkeur” wanneer het gaat om kapsels van heren en dames. De meeste mensen zijn zich bewust van het feit dat hemden en bloezen voor heren en dames de neiging hebben om hun knopen aan een tegenovergestelde zijde te hebben. Herenknopen bevinden zich gewoonlijk aan de linkerkant en damesknopen rechts. Deze traditie heeft verschillende “verhaaltjes wat de oorsprong betreft”.
 
Eén uitleg is dat vrouwen die zich blouses (en andere kledij) met knopen konden permitteren (die gewoonlijk erg duur waren vóór de industrialisatie van de kledingindustrie en de komst van plastiek), ook dienstmeiden hadden die hen hielpen bij het aankleden en aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn, werden de knopen handig geplaatst aan wat de rechterzijde voor de meid was.
 
Heren kleedden zich traditioneel vaker zelf en verkozen dus hun knopen aan HUN rechterzijde. Een andere verklaring is dat herenknopen rechts geplaatst werden om de heren toe te laten hun jas te openen en een zwaard te dragen met één hand. Er is geen bewijs om te stellen dat deze verhalen historisch kloppen.
 
Waarom vertel ik hier deze verhalen? Wel, gedurende vele generaties was het de sociale norm dat bij heren- en dameskapsels die een zijscheiding vertoonden, herenhaar een scheiding links kreeg, terwijl vrouwenhaar gewoonlijk een rechterscheiding had. Dit was om te beantwoorden aan de zijdominantie van het plaatsen van de knopen op kledij.
 
Komt het nu door tradities of gewoon door één of andere psychologische of sociologische conditionering, vaststaat dat de kant van uw scheiding een effect kan hebben op hoe men u ervaart. Volgens de sociologen John en Catherine Walter (broer en zus) komen volgende ideeën over heren en dames, gebaseerd op hun keuze van haarscheiding, vaak voor:
 
Scheiding links: Vrouwen met een linker zijscheiding worden beschouwd als betrouwbaar en intelligent. Vaak zijn mannen met linker zijscheidingen succesvol en populair.
 
Scheiding rechts: Mannen met rechter zijscheidingen worden bestempeld als radicaal en open. Vrouwen die hun scheiding rechts hebben, worden aanzien als meer vrouwelijk en zacht en worden vaak niet au sérieux genomen.
 
Mensen die geen scheiding kunnen hebben (zoals kale mannen), die niet kiezen voor een scheiding of een middenscheiding hebben, worden vaak beschouwd als betrouwbaar en verstandig.
 
Een hele boterham dus om indachtig te zijn wanneer het aankomt op uw haarscheiding.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Basistechnieken voor een mooie scheiding