Erfelijke haarkleur (2)

De haarkleur van ouders en kind
 
Vorige pagina
 
De niet-rode allel is dominant en onderdrukt de productie van feomelanine, het pigment dat het haar rood kleurt. De rode allel daarentegen is recessief. Wanneer een baby twee rode allelen ontvangt, dan zal die rood haar hebben.
 
Het is net zoals bij blond haar: omdat de kans op het ontvangen van twee recessieve allelen veel kleiner is dan de kans op het ontvangen van dominante allelen, zijn er veel minder roodharigen dan mensen met bruin haar, want het hebben van blond of rood haar is een recessief kenmerk. Schakeringen van roodbruin en oranje krijgt u afhankelijk van het feit of het eerste genenpaar een bruine of blonde allel gegeven heeft.
 
Heeft de omgeving een invloed op de haarkleur?
 
Zoals de kleur van ons haar zijn de meeste genen polygenisch, wat wil zeggen dat ze het resultaat zijn van vele genen, van beide ouders, die samen fungeren. En om de vergelijking nog ingewikkelder te maken is het zo dat sommige individuele trekken kunnen gevormd worden door omgevingsfactoren, het meest doorslaggevend persoonlijkheden, maar ook fysieke kenmerken zoals gewicht en huidskleur.
 
Alhoewel u “geboren” bent met bepaalde persoonlijke trekken wordt uw toekomstige karakter gevormd en beïnvloed door uw opvoeding, uw vrienden en zelfs uw school.
 
Hetzelfde kan gezegd worden over iemands figuur en gewicht. Wanneer iemand constant in de buurt van magere gelijken verkeert, dan is het goed mogelijk dat die persoon constant een dieet volgt en aan beweging doet om ook mager te zijn, zelfs al is hij niet genetisch geprogrammeerd hiervoor.
 
Alhoewel de kleur van ons haar volledig bepaald wordt in de baarmoeder door de genen van onze ouders, is het een feit dat bepaalde groepen mensen de neiging hebben om dezelfde haarkleur te hebben. Surfers bijvoorbeeld hebben de neiging om blond te zijn. Ze brengen duidelijk heel wat tijd door in de buitenlucht, waarbij de zon hun haar onvermijdelijk bleekt en het haar dus heel wat lichter van kleur wordt.
 
Natuurlijk verven mensen tegenwoordig regelmatig hun haar, vaak om een bepaalde modetendens te volgen en het is niet ongewoon dat een groepje vriendinnen kiest voor dezelfde haarkleur.
 
Zon en chemicaliën zijn dus in grote mate verantwoordelijk voor onze steeds evoluerende haarkleur.
 
Waarom wordt haar vaak donkerder met de jaren?
 
De zoon van Bruce Lee was de enige blonde Chinees in de wereld. Maar toen Brandon opgroeide, werd zijn haar zwart. De meeste blonde baby’s zijn geen blonde volwassenen, net zoals veel baby’s met blauwe ogen vaak bruine of groene ogen krijgen naarmate ze ouder worden. Genen kunnen – net zoals een lichtschakelaar – aan- en uitgezet worden en de kleur van ons haar en onze ogen kan opmerkelijk donkerder worden in de loop der jaren wanneer de respectieve genen uitgezet worden. Dit gebeurt wanneer een activator in het gen aangezet wordt of wanneer een repressor uitgezet wordt.
 
Genen zijn een ingewikkelde kwestie, zo ingewikkeld in feite dat zelfs wetenschappers dit onderwerp niet ten volle begrijpen. De kleur van ons haar wordt onweerlegbaar bepaald door onze ouders en door de letterlijk triljoenen willekeurige mogelijkheden die een rol spelen op het moment van de bevruchting is het zeldzaam dat bloedverwanten exact dezelfde zijn. Dit verklaart waarom veel families bestaan met een verschillende haarkleur – tot de kinderen op een leeftijd komen waarop ze oud genoeg zijn om met een flesje bleekmiddel aan de slag te gaan.
 
©Kapsels.net
Foto: Stockfour/Shutterstock.com
 
Zie ook:
 
Haar en genen
 
Erfelijkheid van kaalheid