Roodharigen

Vrouw met rood haar
 
Tips voor vuurrode roodharigen en prachtige gemberkleurigen
 
Er zijn maar weinig haarkleuren die een zelfde sterke reactie bij je kunnen oproepen als dat roodharigen kunnen. Sommige mensen zien letterlijk het rood voor hun ogen wanneer zij een gemberkleurige roodharige tegenkomen, terwijl anderen er warm van worden. Of het nu positief of negatief is, er volgt altijd een heftige reactie. Ik heb in mijn leven enkele opmerkelijke gemberkleurigen in diverse lichtere en donkerdere nuances gekend, en heb een haast hartstochtelijk passie voor deze kleur.
 
En misschien zit mijn passie wel in mijn genen, want weet je, ook al beschouw ik mijzelf als een van oorsprong typisch Amerikaanse meid, toch komen er aan beide kanten van mijn familie Schotse en Ierse voorouders voor. Mijn moeders grootvader was de eerste generatie van Iers-Amerikanen die op Amerikaanse bodem geboren werd na de immigratie van zijn ouders, terwijl de familie van mijn vader hoofdzakelijk bestond uit een mengeling van Schotten en Ieren. En deze mix van genen heeft mij gezegend met die speciale gloed op mijn "lichtbruine haar" dat in de zon een gemberrode glans krijgt.
 
Rood haar komt in vele nuances voor, van het bleekste rozerood blond, ook wel aardbeienblond genoemd, tot het donkerste roodgetinte kastanjebruin. Rood haar kan elke mogelijke samenstelling hebben, stug, normaal en fijn, en kan net als elke andere haarkleur ieder groeipatroon hebben, zoals slagen, krullen of steil haar. Roodharigen hebben als tweede op rij de neiging over het algemeen dik haar te hebben, de koploper hierin is blond haar, maar verder gedraagt deze kleur zich als elke andere. Er zijn wel een paar uitzonderingen, dus hier volgen wat tips voor mensen met rood haar.
 
Gevoeligheid voor de zon:
 
Mensen met rood haar hebben alle reden om uitermate voorzichtig te zijn in de zon. Het rode pigment in het haar biedt een onvoldoende filter voor het zonlicht, en ook de huid van roodharigen is over het algemeen erg gevoelig voor zonnebrand, sproeten, huidkanker en rimpelvorming bij het ouder worden. Voor ouders van roodharige kinderen is het een belangrijke taak om hun kinderen de discipline bij te brengen gewoontegetrouw steeds zonnebrandcrème, een muts of een pet en andere beschermende kleding tegen de gevaren van blootstelling aan zonlicht te gebruiken.
Voor oudere (van nature) roodharigen is het vooral belangrijk een goede huidverzorging toe te passen.
 
Jonge vrouw met lang rood haar
 
Het systematisch aanbrengen van een vochtinbrengende crème en het beschermen van de huid tegen de UV-A en UV-B stralen van de zon remmen het verouderingsproces af en bieden hiermee een extra bescherming tegen dodelijke melanomen (huidkanker). Ook is het voor mensen met rood haar nog belangrijker zich regelmatig te controleren op wratten, moedervlekken en vlekjes op de huid en is het raadzaam een regelmatig bezoek aan een dermatoloog te brengen om zich te laten controleren op voortekenen van huidkanker.
 
Het vermijden van botsende kleuren:
 
Elke vorm van rood haar heeft óf een rood óf een oranje pigment als basiskleur. Licht, vurig rood haar en licht rozerood blond haar heeft meestal een oranje basis en deze personen hebben vaak sproeten en een zeer bleke huid. Bij deze mensen kunnen de ogen alle kleuren hebben, maar meestal hebben ze een lichte kleur.
 
Fel blauwe of groene ogen komen dan ook regelmatig voor. Roodharige mensen met een oranje basiskleur moeten erg voorzichtig zijn in hun kleding- en make-up keuze, omdat zij anders het risico lopen dat de kleuren botsen. Het meest geschikt zijn lichte kleuren of pastels van groen, aqua, blauw en lila. Oranje tinten en fel rode of fel gele tinten kunnen echter beter vermeden worden, omdat deze groep mensen hiermee erg flets over zal komen. Ook diepere groene, blauwe en violet nuances zullen hen er bleek en onverzorgd uit laten zien.
 
Donkerrood- en kastanjebruin-harigen hebben vaak rood pigment als basiskleur en ook hen flatteert groene, blauwe of violet tinten het best, maar in dit geval zoeken we naar de iets vollere tinten, meer de edelsteenkleuren in plaats van de pastels, omdat pastels juist hen een bleker voorkomen zullen geven. Wanneer er gele, rode en oranje tinten in de kleding voorkomen, wordt in dit geval beter gekozen voor de zachtere nuances. De op rood pigment gebaseerde roodharigen hebben vaak een iets meer getinte huid en hebben met grote regelmaat hazelnootkleurige of bruine ogen, maar ook andere oogkleuren zijn mogelijk.
 
Dames met rood haar
 
De gegeven kleuradviezen hebben in de eerste plaats betrekking op de kleding, maar ze zijn natuurlijk ook van toepassing op de make-up. Er is een gemakkelijke vuistregel voor de make-up, die op zowel de op oranje als op rood pigment gebaseerde roodharigen van toepassing is. Rood haar, van welke nuance ook, is een warme kleur, die vanzelfsprekend ook vraagt om warme tinten in de make-up. De op oranje pigment gebaseerde roodharigen krijgen een mooi gezicht dat opgemaakt is met make-up in zachte tinten uit de warme groep, bijvoorbeeld een zacht roze blush. Op de op rood pigment gebaseerde roodharigen zullen de wat donkerdere tinten uit de warme groep goed staan, zoals kersenrood.
 
Onthoud daarom het volgende ezelsbruggetje:
Rood (vuur) = warm, dus warme kleuren
Lichter rood (oranje) <= lichtere, zachte kleuren || vollere kleuren => donkerder rood (kastanje)
 
Maak jouw rood op zijn mooist:
 
Een goede haarverzorging is heel belangrijk, wat voor kleur haar je ook hebt. Wanneer rood haar beschadigd is, zal het er nog stugger uitzien dan bij een andere kleur haar. Omdat rood haar een enorme aandachttrekker is, is een goede haarverzorging een must! Daarom is het heel belangrijk dat je iedere dag, ongeacht of je het gewassen hebt, je haar behandelt met een conditioner. Gezond uitziend en glanzend haar laat het rode pigment letterlijk gloeien, het laat het vuur in je haar spreken. Dus of jouw rode haar nu kort of lang is, of dat het steil of gekruld is, zorg ervoor dat het altijd zo zacht en gezond houdt als maar mogelijk is, en je zult blij zijn met de complimenten die je krijgt. En die zul je dan zeker krijgen!
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vragen over rood haar