Roodharigen

Vrouw met rood haar
Foto: Istockphoto
Tips voor vuurrode roodharigen en prachtige gemberkleurigen
 
Er zijn maar weinig haarkleuren die dezelfde sterke reactie kunnen oproepen als roodharigen. Sommige mensen worden letterlijk rood voor hun ogen wanneer ze een gemberkleurige roodharige tegenkomen, terwijl anderen er warm van worden. Of het nu positief of negatief is, er volgt altijd een heftige reactie. Ik heb in mijn leven enkele opmerkelijke gemberkleurigen in diverse lichtere en donkerdere nuances gekend, en ik heb een haast hartstochtelijke passie voor deze kleur.
 
Misschien zit mijn passie wel in mijn genen, want weet je, ook al beschouw ik mezelf als een van oorsprong typisch Amerikaanse jongen, toch heb ik aan beide kanten van mijn familie Schotse en Ierse voorouders. Mijn moeders grootvader was de eerste generatie van Iers-Amerikanen die op Amerikaanse bodem werd geboren na de immigratie van zijn ouders, terwijl de familie van mijn vader hoofdzakelijk bestond uit een mix van Schotten en Ieren. En deze mix van genen heeft me gezegend met die speciale gloed op mijn "lichtbruine haar" dat in de zon een gemberrode glans krijgt.
 
Rood haar komt in vele nuances voor, van het bleekste rozerood blond tot het donkerste roodgetinte kastanjebruin. Rood haar kan elke mogelijke samenstelling hebben: stug, normaal en fijn haar, en het kan net als elke andere haarkleur verschillende groeipatronen hebben, zoals slag, krullen of steil haar. Roodharigen hebben vaak dik haar, op een tweede plaats na blond haar, maar verder gedraagt deze kleur zich zoals elke andere. Er zijn wel een paar uitzonderingen, dus hier zijn wat tips voor mensen met rood haar.
 
Gevoeligheid voor de zon:
 
Mensen met natuurlijk rood haar hebben alle reden om uitermate voorzichtig te zijn in de zon. Het rode pigment in het haar biedt onvoldoende bescherming tegen het zonlicht, en de huid van roodharigen is over het algemeen erg gevoelig voor zonnebrand, sproeten, huidkanker en rimpelvorming bij het ouder worden. Het is een belangrijke taak voor ouders van roodharige kinderen om hun kinderen te leren om consequent zonnebrandcrème, een hoed of pet en andere beschermende kleding te gebruiken om zich te beschermen tegen de gevaren van blootstelling aan zonlicht. Voor oudere (natuurlijke) roodharigen is het vooral belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine toe te passen.
 
Jonge vrouw met lang rood haar
Foto's: Shutterstock
Het systematisch aanbrengen van een vochtinbrengende crème en het beschermen van de huid tegen UV-A en UV-B stralen van de zon vertragen het verouderingsproces en bieden extra bescherming tegen dodelijke melanomen (huidkanker). Het is ook voor mensen met rood haar nog belangrijker om regelmatig wratten, moedervlekken en vlekjes op de huid te controleren en het is raadzaam om regelmatig een dermatoloog te bezoeken voor controle op tekenen van huidkanker.
 
Het vermijden van kleurconflicten:
 
Elke vorm van rood haar heeft een basis van rood of oranje pigment. Licht, vurig rood haar en licht rozerood blond haar hebben meestal een oranje basis, en deze personen hebben vaak sproeten en een zeer bleke huid. Hun ogen kunnen elke kleur hebben, maar meestal hebben ze een lichte kleur.
 
Fel blauwe of groene ogen komen dan ook regelmatig voor. Roodharige mensen met een oranje basiskleur moeten erg voorzichtig zijn bij het kiezen van kleding en make-up, omdat ze anders het risico lopen dat de kleuren niet goed samengaan. Lichte kleuren of pasteltinten zoals groen, aqua, blauw en lila zijn het meest geschikt. Oranje tinten en felle rode of felgele tinten kunnen echter beter vermeden worden, omdat deze groep mensen er vaal en ongezond door kunnen lijken. Diepere groene, blauwe en violette nuances zullen hen ook bleek en onverzorgd laten lijken.
 
Donkerrood- en kastanjebruinharigen hebben vaak rood pigment als basiskleur en ook zij worden het best geflatteerd door groene, blauwe of violette tinten, maar in dit geval zijn iets vollere tinten, zoals edelsteenkleuren, meer geschikt dan pasteltinten, omdat pastels hen juist bleker kunnen doen lijken. Als er gele, rode en oranje tinten in de kleding voorkomen, is het beter om zachtere nuances te kiezen. Roodharigen met een basis van rood pigment hebben vaak een iets getinte huid en hebben vaak hazelnootkleurige of bruine ogen, hoewel andere oogkleuren ook mogelijk zijn.
 
Dames met rood haar
Foto's: Shutterstock
De gegeven kleuradviezen hebben betrekking op zowel kleding als make-up. Er is een eenvoudige richtlijn voor make-up die van toepassing is op zowel roodharigen met een oranje als met een rood pigment. Rood haar, ongeacht de nuance, is een warme kleur die van nature vraagt om warme tinten in de make-up. Roodharigen met een oranje pigmentbasis zullen er goed uitzien met make-up in zachte tinten uit de warme kleurengroep, zoals een zachte roze blush. Voor roodharigen met een rood pigmentbasis zullen wat donkerdere tinten uit de warme groep, zoals kersenrood, goed staan.
 
Onthoud daarom de volgende ezelsbrug:
 
- Rood (vuur) = warm, dus warme kleuren.
 
- Lichter rood (oranje) <= lichtere, zachte kleuren || vollere kleuren => donkerder rood (kastanje).
 
Maak je rode haar op zijn mooist:
 
Goede haarverzorging is erg belangrijk, ongeacht de haarkleur. Wanneer rood haar beschadigd is, zal het er stugger uitzien dan haar van andere kleuren. Omdat rood haar veel aandacht trekt, is een goede haarverzorging essentieel! Daarom is het belangrijk om elke dag, ongeacht of je het hebt gewassen, je haar te behandelen met conditioner. Gezond en glanzend haar laat het rode pigment echt stralen en laat je haarkleur tot leven komen. Dus of je rode haar nu kort of lang is, steil of gekruld, zorg ervoor dat het altijd zacht en gezond blijft, en je zult blij zijn met de complimenten die je ontvangt. En die zul je zeker krijgen!
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vragen over rood haar