Bad hair days en gevoel van eigenwaarde

Slecht kapsel op een bad hair day
Foto: Istockphoto
Tot op zeker punt heeft iedereen al wel eens ervaren wat een “bad hair day” is. In veel gevallen wordt de uitdrukking zelfs gebruikt om het algemene gevoel van een nare dag aan te duiden.
 
Voor iedereen die ooit te maken heeft gehad met lusteloos haar of een weerborstel, zal het geen verrassing zijn om te horen dat onderzoekers nu aangetoond hebben dat bad hair days kunnen een negatieve invloed hebben op het gevoel van eigenwaarde. Bad hair is misschien niet alleen een uitdaging voor je kapsel, het kan ook nadelig zijn voor je mentale gezondheid.
 
In een studie in opdracht van Physique constateerden onderzoekers van de universiteit van Yale dat “bad hair days” een impact hebben op het gevoel van eigenwaarde door toenemende niveaus van twijfel aan zichzelf en kritiek op zichzelf. “Interessant genoeg zijn zowel vrouwen als mannen getroffen door de negatieve gevolgen van het fenomeen van bad hair days”, zegt doctor Marianne LaFrance, professor vrouwen- en geslachtsstudies aan de universiteit van Yale. “Nog méér fascinerend is onze bevinding dat individuen hun capaciteiten beduidend lager inschatten wanneer ze zo’n bad hair day hebben.”
 
De deelnemers aan de studie waren zowel mannen als vrouwen, van diverse rassen, met verschillende culturele achtergronden. Onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in hoe bad hair days een invloed hebben op iemands gevoel van eigenwaarde, sociale onzekerheid en gevoelens van persoonlijke waarde. Eén van de interessantste bevindingen van de studie is dat bad hair days een drastische impact hebben op het gevoel van eigenwaarde. Het hebben van een bad hair day veroorzaakte bij de deelnemers aan de studie het gevoel dat ze minder slim waren en minder in staat om taken uit te voeren waarin ze normaal wél competent waren. Wat misschien nog het meest verrast, is dat dit effect het hoogst was bij de mannen.
 
De studie toonde ook een drastische verhoging aan van het sociaal onzekerheidsgevoel bij diegenen die een bad hair day hadden. De reden hiervoor is tamelijk eenvoudig. Wanneer we ongerust zijn over één of ander aspect van ons uiterlijk, dan hebben we de neiging om te gaan geloven dat anderen ook onze waargenomen onvolmaaktheden opmerken. In veel gevallen merken anderen zo’n zaken eigenlijk véél minder op dan we denken.
 
Slecht haar dat moeilijk onder controle te houden is
Afbeelding: AI-illustratie
In de studie van Yale spraken vrouwen meer over gevoelens van schaamte en verlegenheid, terwijl mannen het hadden over een verminderd vertrouwen en een verhoogde nervositeit. Naast deze sociale bezorgdheid om hun uiterlijk, begonnen deelnemers aan de studie andere negatieve opmerkingen te maken over zichzelf. Onderzoekers concludeerden daaruit dat “bad hair days” kunnen leiden tot andere gevoelens van zelfkritiek die verder gaan dan louter het uiterlijk van iemand.
 
De resultaten van deze studie tonen aan dat het belangrijk is om een goed uiterlijk te behouden om je goed in je vel te blijven voelen. Wat kan je bijgevolg doen om bad hair days te voorkomen? Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je haar gezond is en verzorgd wordt. Een goede conditioner kan helpen om de look van je haar te verbeteren en zal voorkomen dat je haar gaat klitten en beschadigd raakt. Als je haar niet in al te goede conditie is, ga dan naar een kapper om gespleten uiteinden te laten bijknippen en kies voor een kapsel dat flatterend is en makkelijk te onderhouden.
 
Soms is het voldoende dat er wat statische elektriciteit is om een bad hair day te veroorzaken. Dit probleem duikt vaak op tijdens de koudere maanden. Heb je zo’n probleem, dan kan je het effect minimaliseren door een gaasdoekje te gebruiken dat gewoonlijk dient om komaf te maken met statische elektriciteit in de droogkast. Wrijf met zo’n doekje over je haar en je lokken gaan weer gedwee liggen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Eerste indrukken