Weetjes over menselijk haar

Meisje met leuk lang haar en een glad truitje
Foto: Shutterstock
31 interessante feiten over menselijk haar. Zaken die u misschien al wist en verbazende feiten die u zullen verrassen.
 
Aantal: Blondines hebben ongeveer 150 000 haren op hun hoofd. Mensen met zwart haar gemiddeld 110 000 haren en personen met bruin haar 100 000 haren. Roodharigen hebben ongeveer 90 000 haren. Er staan gemiddeld 250 haartjes op een vierkante centimeter hoofdhuid.
 
Absorberen: Haar in goede conditie kan 30% van zijn eigen gewicht in water absorberen. Wanneer het haar verzwakt (beschadigd) werd, kan dit percentage oplopen tot 45%. Haar kan ook olie uit water absorberen en is al gebruikt om olievlekken op te zuigen.
 
Chemotherapie: Chemotherapie bestaat uit toxische componenten die snel groeiende cellen treffen. Chemotherapie doodt eveneens sommige cellen die zich sneller verdelen, zoals haarfollikels. Dit veroorzaakt haarverlies. Haar zal terug groeien na chemotherapie en het nieuwe haar kan lijken op het oude haar of het kan ook steiler, krullender, dikker zijn of een andere kleur hebben.
 
Diameter: De diameter van een haar heeft geen standaard waarde, want verschillende mensen hebben verschillend haar. Uw genetische samenstelling beslist of u dik of dun haar hebt. De diameter van een menselijk haar varieert van 0,017 tot 0,18 mm. Gewoonlijk is de diameter van het haar van vrouwen de helft van die van mannenhaar. Wanneer het warmer wordt, dan vergroot de diameter. Haar wordt dikker en sterker wanneer u opgroeit en hoe dichter bij de wortel, hoe dikker een haarlok zal zijn.
 
Dood: Haar is dode materie. Het enige deel van het haar dat niet dood is, bevindt zich onder de huid. Haar is gemaakt uit prote´ne die ontstaat in de haarfollikel. Wanneer de cellen rijpen, vullen ze zich met een prote´ne genaamd keratine. De cellen verliezen hun kern en sterven af naarmate ze naar boven gestuurd worden via de haarwortel.
 
Weetjes over haar
Afbeelding: Bigstock
Duivenmest: In het oude Rome was het verven van haar populair bij de dames. Om het haar zwart te verven, gebruikten sommigen bloedzuigers die 40 dagen hadden liggen rotten in rode wijn. Duivenmest vermengd met as werd gebruikt om haar te verhelderen. Na het aanbrengen van de duivenpoep, werd urine op het haar gedaan. De ammoniak van urine handelde als bleekmiddel.
 
Foetus: De eerste identificeerbare haarfollikels verschijnen bij de foetus op ongeveer 9 weken. Alle haarfollikels die u hebt en ooit zult hebben, ontwikkelen zich wanneer u een foetus van 4 tot 5 maanden bent. Een foetus van 9 maanden heeft gewoonlijk alle haarfollikels die zich ooit bij die persoon zullen ontwikkelen.
 
Follikels: Het menselijk lichaam heeft ongeveer 5 miljoen haarfollikels. Dit aantal houdt rekening met alle haren op verschillende delen van het lichaam.
 
Geslacht: Het geslacht van een persoon kan niet bepaald worden aan de hand van een haar van die persoon, tenzij er kern-DNA bewijs is zoals de wortel. Haar wordt onderverdeeld in twee delen: de schacht die u boven het huidoppervlak ziet en de wortel die zich onder de huid bevindt. Opdat een DNA-test succesvol zou zijn, moeten de haren van de huid geplukt of getrokken worden, met de wortel er nog aan.
 
Vrouw die haar eigen haar afknipt
Foto: Nataliya Vaitkevich/Pexels
Gewicht: Het gewicht van 1 kubieke centimeter haar is 1,3 gram. Het gewicht van een volledige kop haar is 5 tot 200 gram, afhankelijk van de haarlengte.
 
Goud: Haarlokken kunnen 14 verschillende elementen bevatten, waaronder zink, koper, mangaan en ů goud.
 
Groei: Haar bij de kruin van het hoofd groeit gemiddeld 1,25 cm per maand. Het is het snelst groeiende weefsel van het menselijk lichaam. Het groeiritme verschilt onderling. Gewoonlijk groeit Aziatisch haar het snelst en Afrikaans haar het traagst. Gemiddeld heeft een persoon 949,5 km haargroei tijdens zijn of haar leven.
 
Lees verder ...