Tienerkapsels (2)

Meisje met lang haar
 
Vorige pagina
 
Tieners beschermen tegen het stigma rond bepaalde kapsels, snitten en kleuren.
 
Een 15-jarig meisje dat op een maandagochtend de klas binnenstapt met een blond Marilyn Monroe kapsel zal haast zeker gebrandmerkt worden als promiscue. Terwijl een 16-jarige jongen met lange dreadlocks het label hippie zal krijgen en een jong meisje met paars, piekerig haar beschouwd zal worden als punk. Bepaalde kapsels, snitten en kleuren roepen stereotype connotaties op, die jammer genoeg gewoonlijk vernederend zijn.
 
Sommige kapsels hebben inderdaad terecht hun negatieve bijklank gekregen. Een voorbeeld: in de jaren 60 ontstond binnen de werkende klasse de subcultuur “skinheads”, die erom bekend stonden vernieling en angst te zaaien binnen de maatschappij en wiens geschoren hoofden een embleem waren van geweld, vijandigheid en ontaarding.
 
Het is dan ook geen wonder dat veel ouders willen vermijden dat hun tiener zijn hoofd kaal scheert, gezien de hierboven vermelde symboliek van skinheads. In die zin is het te verrechtvaardigen dat tieners moeten verhinderd worden om het hoofd kaal te scheren. Ze zijn namelijk nog te jong om de echte betekenis en negatieve associaties van sommige radicale haarsnitten en bewegingen te kennen.
 
Vrijheid van uitdrukking.
 
Aan de andere kant moet vrijheid van uitdrukking een toegestaan kenmerk van de maatschappij zijn en jammer genoeg zijn het vaak tieners – die het meest hun vrijheid willen uitdrukken – die het meest beperkt worden om dit te doen. Een positieve stap naar het toelaten van “vrijheid van uitdrukking” binnen de wereld van tieners en hun kapsels was het voorbeeld vorig jaar in de bijzonder conservatieve staat Texas (USA).
 
Een school daar had een strikt reglement, waarin stond dat jongens geen lang haar mochten hebben. En toch stemde de schoolraad unaniem vóór in een zaak waarin een tienerjongen geschorst was omdat hij met zijn lange haar het “recht op religieuze expressie” geschonden had en de familie daarna een klacht had ingediend. De jongen mocht dus toch zijn lange haren dragen. Dit betekende onbetwistbaar een vooruitgang. Tieners mochten nu zelf beslissen hoe ze hun haar voortaan droegen.
 
De haarkeuze van een jongen of meisje, net zoals de hoeveelheid make-up en de kledij, zijn zaken die nooit medestudenten zullen weerhouden om te studeren, ze zullen ook nooit de veiligheid of hygiëne in het gedrang brengen of iemand belachelijk maken: waarom moet dit dan behandeld worden? Omdat de maatschappij zo strak geworden is in het volgen van een aantal door de maatschappij aanvaarde standaardregels met betrekking tot hoe we eruitzien – vooral hoe tieners eruitzien – dat tieners zelden een kans krijgen om vrijheid van kapsel te bekomen.
 
Om deze gedragsregels die de vrijheid van uitdrukking in de weg staan, te veranderen, moeten ouders hun tieners laten beslissen wat ze met hun haar aanvangen en als ze een beetje op de tanden bijten en hun tienerkroost zijn weg laten gaan, dan zou het aantal ruzies moeten afnemen.
 
©Kapsels.net    Foto's: Fanfo/Shutterstock
 
Zie ook: Tieners en haarproblemen