Tienerkapsels

Kapsel voor tienermeisjes
 
Tieners en hun eindeloze kruistocht naar bevrijding van kapsel.
 
Tieners en hun ouders twisten over alles en nog wat. Van huiswerk tot werkjes in huis zullen ouders en adolescenten onvermoeibaar ruziën tot in het belachelijke toe: dit maakt deel uit van tiener en van ouder zijn. Het haar van zoon- of dochterlief – en dan meer bepaald de manier waarop het haar gedragen wordt – is regelmatig aan de beurt tijdens de ruzies, want sommige tieners menen dat rebels zijn met hun haar een manier is om hun onafhankelijkheid en vrijheid uit te drukken, tot ontzetting van hun ouders.
 
Moeten ma en pa aanvaarden dat het haar aan zoon of dochter toebehoort en hen laten beslissen hoe ze het willen dragen? Of hebben ze het recht om tussen te komen, om hun kind te stoppen om een serieuze blunder te maken die zou kunnen gevolgen hebben voor de toekomst?
 
Op welke leeftijd zouden ouders hun tieners moeten vrijlaten in de keuze van hun kapsel?
 
Voor kleine kinderen is het gelijk welke kleren ze dragen, welke schoenen ze hebben of welke haarkleur ze hebben en hoe ze hun haar dragen. Eén van de duidelijkste tekenen dat een kind aan het opgroeien is, is wanneer dat kind bewust wordt van zijn uiterlijk en begint duidelijk te maken wat het al dan niet wil dragen.
 
Het enthousiasme voor hun uiterlijk begint gewoonlijk wanneer kinderen tieners worden en ze stap voor stap ontdekken dat de druk om er goed uit te zien, toeneemt. Dit verlangen om zich te kleden en hun haar en make-up te dragen zoals zij dat wensen, is een natuurlijk antwoord op het opgroeien en elke tiener die zich niet bewust is van zijn uiterlijk, zou als een beetje vreemd beschouwd kunnen worden. Wanneer kinderen de leeftijd van 13 jaar bereiken, kan het als een positieve stap beschouwd worden om te accepteren dat ze niet langer baby’s zijn door hen de vrijheid te geven om te beslissen wanneer en hoe ze hun haar laten knippen.
 
Tieners hun haar laten permanenten wanneer zij dit willen, hun lange, wapperende lokken die ze sinds hun peutertijd hadden, laten knippen of hun haar in een ander kleurtje laten verven, zijn zaken die zouden moeten aangemoedigd en niet ontmoedigd worden, want zo krijgen tieners een stukje van die fel begeerde vrijheid, om nog maar te zwijgen over het feit dat dit al één onderwerp minder is om over te ruziën.
 
Maar tieners hun eigen ruimte geven en hen zelf laten beslissen over hun eigen kapsel is allemaal goed wanneer zoon of dochter blij is om gewoon de mode te volgen, zonder te shockeren bij hun ouders. De problemen ontstaan wanneer zoon of dochter plots de kamer binnenstapt met dieppaarse lokken of – nog slechter – met een kaalgeschoren hoofd! Natuurlijk is het aanvaardbaar dat ouders op dat moment ingrijpen.
 
“Je kan toch niet buiten komen met zo’n look!”
 
Tieners die tegen de stroom in varen en hun haar drastisch veranderen, doen dit gewoonlijk als een soort statement. In een maatschappij waarin mensen als kuddedieren de moderegeltjes volgen, wordt het niet gehoorzamen aan “de normen” beschouwd als abnormaal: er “moet toch iets mis zijn met deze tiener!” Ouders erkennen dit, want ook zij zijn op hun hoede wanneer hun dochter bevriend geraakt met die langharige jongen die gothic kledij draagt en een neuspiercing heeft.
 
Ouders zijn vaak ook bezorgd over hoe ze als ouders zullen beoordeeld worden wanneer hun zoon of dochter op school opdaagt met roze haar, want scholen hebben gewoonlijk een strikte dresscode, waarin staat dat er slechts weinig make-up mag zijn en dat er geen korte rokjes of flamboyante of radicale kapsels mogen gedragen worden. Het kan oneerlijk lijken dat ouders en leerkrachten tieners “pesten” met standaardregeltjes die aanvaard worden door de maatschappij, terwijl ze zelf mogen kiezen welke kledij ze dragen en hoe ze hun kapsel willen, maar ze doen dit voor de eigen bestwil van de tieners.
 
Een tiener met dreadlocks of paars haar krijgt onstabiele of onbetrouwbare connotaties. Potentiële werkgevers hebben de neiging om hen niet aan te werven, op een mondelinge toelatingsproef voor de universiteit hebben ze minder slaagkans en mogelijke partners kunnen afgeschrikt zijn. Hoe pathetisch het ook mag klinken, we leven nog steeds in een cultuur waarin veel afhangt van een eerste indruk. Onze ouders erkennen dit en de mogelijke risico’s die een radicaal kapsel kan hebben. Ze willen ons beschermen tegen de discriminatie die hun fysiek eigenzinnige kroost haast zeker zal ervaren.
 
Volgende pagina