Tienerkapsels

Kapsel voor tienermeisjes
Foto: Depositphotos
Tieners en hun eindeloze zoektocht naar bevrijding van hun kapsel.
 
Tieners en hun ouders twisten over van alles en nog wat. Van huiswerk tot klusjes in huis, zullen ouders en tieners onvermoeibaar ruziŽn tot in het belachelijke toe: dit maakt deel uit van tiener zijn en ouder zijn. Het haar van hun zoon of dochter - en dan met name de manier waarop het haar wordt gedragen - staat regelmatig centraal tijdens deze ruzies, omdat sommige tieners geloven dat het rebelleren met hun haar een manier is om hun onafhankelijkheid en vrijheid uit te drukken, tot ontzetting van hun ouders.
 
Moeten papa en mama accepteren dat het haar van hun zoon of dochter hen toebehoort en hen laten beslissen hoe ze het willen dragen? Of hebben ze het recht om zich ermee te bemoeien, om hun kind te behoeden voor een ernstige misstap die gevolgen kan hebben voor de toekomst?
 
Op welke leeftijd mogen tieners zelf beslissen over hun eigen kapsel?
 
Voor jonge kinderen maakt het niet uit welke kleren ze dragen, welke schoenen ze hebben of welke haarkleur ze hebben en hoe ze hun haar dragen. Een van de duidelijkste tekenen dat een kind volwassen begint te worden, is wanneer het zich bewust wordt van zijn uiterlijk en duidelijk maakt wat het wel of niet wil dragen.
 
Het enthousiasme voor hun uiterlijk begint gewoonlijk wanneer kinderen tieners worden en ze stap voor stap ontdekken dat de druk om er goed uit te zien toeneemt. Dit verlangen om zich te kleden en hun haar en make-up te dragen zoals ze willen, is een natuurlijke reactie op het volwassen worden en elke tiener die zich niet bewust is van zijn uiterlijk, zou als een beetje vreemd kunnen worden beschouwd. Wanneer kinderen de leeftijd van 13 jaar bereiken, kan het als een positieve stap worden beschouwd om te accepteren dat ze geen baby's meer zijn door ze de vrijheid te geven om te beslissen wanneer en hoe ze hun haar laten knippen.
 
Tieners hun haar laten permanenten wanneer ze dit willen, hun lange, wapperende lokken die ze sinds hun peutertijd hadden laten knippen of hun haar in een andere kleur laten verven, zijn zaken die moeten worden aangemoedigd en niet ontmoedigd, want zo krijgen tieners een stukje van die felbegeerde vrijheid, om nog maar te zwijgen van het feit dat dit al ťťn onderwerp minder is om over te ruziŽn.
 
Maar tieners hun eigen ruimte geven en hen zelf laten beslissen over hun eigen kapsel is allemaal goed wanneer zoon of dochter gewoon de mode willen volgen, zonder hun ouders te shockeren. De problemen ontstaan wanneer zoon of dochter plotseling de kamer binnenstapt met dieppaarse lokken of - nog erger - met een kaalgeschoren hoofd! Natuurlijk is het acceptabel dat ouders op dat moment ingrijpen.
 
Punk meisje met een opvallend en deels geschoren kapsel
Foto: Eugenio Marongiu/Canva
"Je kunt toch niet zo de deur uitgaan met die look!"
 
Tieners die tegen de stroom in gaan en drastische veranderingen aanbrengen aan hun haar, doen dit meestal als een soort statement. In een samenleving waarin mensen als kuddedieren de moderegels volgen, wordt het niet gehoorzamen aan "de norm" als abnormaal beschouwd: er "moet toch iets mis zijn met deze tiener!" Ouders erkennen dit, want ook zij zijn op hun hoede wanneer hun dochter bevriend raakt met die langharige jongen die gothic kleding draagt en een neuspiercing heeft.
 
Ouders maken zich vaak ook zorgen over hoe ze als ouders beoordeeld zullen worden wanneer hun zoon of dochter op school verschijnt met roze haar, omdat scholen doorgaans een strikte dresscode hebben waarin staat dat er maar weinig make-up gedragen mag worden en dat er geen korte rokjes of opvallende en radicale kapsels toegestaan zijn. Het kan oneerlijk lijken dat ouders en leerkrachten tieners "pesten" met standaardregels die door de samenleving worden aanvaard, terwijl ze zelf mogen kiezen welke kleding ze dragen en hoe ze hun haar willen dragen, maar ze doen dit uit bezorgdheid voor het welzijn van de tieners.
 
Een tiener met dreadlocks of paars haar krijgt onstabiele of onbetrouwbare connotaties. PotentiŽle werkgevers hebben de neiging om hen niet aan te nemen, op een mondeling toelatingsexamen voor de universiteit hebben ze minder kans van slagen en mogelijke partners kunnen worden afgeschrikt. Hoe triest het ook mag klinken, we leven nog steeds in een cultuur waarin veel afhangt van de eerste indruk. Onze ouders erkennen dit en de mogelijke risico's die een radicaal kapsel met zich mee kan brengen. Ze willen ons beschermen tegen de discriminatie die hun eigenzinnige en fysiek uitgesproken kinderen hoogstwaarschijnlijk zullen ervaren.
 
Lees verder ...