Tips voor kinderkopjes

Bob kapsel voor een klein meisje
Foto: Dreamstime
95 % of méér van alle artikels en informatie rond haar heeft hoofdzakelijk te maken met de wereld van volwassenen. En zelfs al zijn er veel producten op de markt die bedoeld zijn voor kinderen, toch betekenen ze slechts een kleine fractie van een industrie van verschillende biljoenen. Het kiezen van haarsnitten en kapsels voor kinderen vraagt echter enkele specifieke overwegingen. Zoals veel ouders wel weten, is de grootste uitdaging van de dag soms het omgaan met het haar van zoon of dochter.
 
Laten we het eens hebben over enkele van de veel voorkomende problemen (en hun oplossingen) bij het kiezen van snitten en kapsels voor uw kinderen. Laten we als grensleeftijd voor alle onderwerpen hier de leeftijd van 10 jaar nemen. Vanaf 11 jaar wil een kind gewoonlijk méér inspraak. Natuurlijk moet u dit wel geval per geval bekijken.
 
Haarlengte en leeftijd
 
Zelf groeide ik op met veel nichtjes en neefjes van verschillende leeftijden. Het was dus interessant voor mij om te zien hoe verschillende ouders (zelfs met een gelijkaardige achtergrond) het onderwerp van kinderhaar benaderden. Mijn schoonzus hield het haar van haar zonen zo lang mogelijk tot de leeftijd van 5 jaar, maar zodra ze naar school gingen, liet ze hun haar scheren met de tondeuse. Mijn zus, die dochters had, had een gelijkaardige houding: ze liet het haar van haar dochtertjes niet knippen – zo bleef het zo krullend mogelijk, zei ze – tot ze 8 jaar waren (en hun eigen haar konden borstelen); toen liet ze het knippen in een pixie snit.
 
Geen enkele van deze keuzes in de vroege jaren was gebaseerd op vooraf bestaande ideeën ivm geslacht, het was eerder een verlangen om de prachtige gelaatstrekken te behouden. Al de zonen van mijn schoonzus hadden mooi haar en de grootste bekommernis van mijn zus was het behoud van wat zij dacht te zijn de mooie blonde krulletjes van haar engelachtige dochtertje. Maar naarmate de kinderen ouder en onafhankelijker werden en een drukker schema kregen, werd de dagelijkse haarverzorgingsroutine een last.
 
Het probleem waar beide families het meest over klaagden, was dat het klaarkrijgen van de kinderen om ergens naar toe te gaan, veel tijd en inspanning vroeg, want de snitten van de kinderen vergden HEEL WAT stylingtijd en dit was niet leuk voor ouders of kinderen. Het resultaat was dat het haar werd afgeschoren, net nu de kinderen zouden kunnen beginnen helpen bij de verzorging van hun haar.
 
Ouders moeten zeker in gedachten houden dat op bepaalde leeftijden – meer bepaald van peuter tot kleuterschool – naarmate kinderen actiever worden in hun spel en hun mobiliteit groter wordt – ze vaak bijkomende stylingnoden hebben. Het tweejarige meisje met haar haar vol krulletjes kan veranderen in een schreeuwende vierjarige meid die een hele namiddag in de tuin gespeeld heeft en een dutje gedaan heeft en die nu een heel nest haar heeft dat moet ontward worden. En het lange kapsel van het jongetje is leuk en makkelijk te verzorgen op de leeftijd van twee of drie, maar het bezorgt u koppijn om het netjes te houden wanneer hij voortdurend in de modder graaft, in de bomen klimt of in de tuin klautert.
 
Wees realistisch in uw verwachtingen wat de inspanning betreft om het haar van uw kinderen te verzorgen wanneer ze klein zijn. Kies misschien best voor een kortere snit en voor een kapsel dat makkelijk te onderhouden is. Heeft uw zoontje echt dik, weelderig haar, kies dan voor een kort kapsel wanneer hij op de leeftijd gekomen is om alles te verkennen. En wanneer uw dochtertje wegrent telkens wanneer ze u ziet met een borstel in de hand en u moeite hebt om haar haar te ontwarren, dan is het misschien méér aangewezen om te kiezen voor een kortere snit. En kunt u het maar niet eens worden om te gaan voor een korter kapsel, overweeg dan vlechtjes en opgestoken haar.
 
Natuurlijk hebt u – als ouder – elk recht om te beslissen hoe het haar van uw kind moet geknipt worden. Ik moedig u gewoon aan om te denken aan opties waar u misschien nog nooit aan gedacht hebt. Wanneer de ouders het niet eens worden over de snit van het haar van het kind, dan moet de ouder die kiest voor het kapsel met het meeste onderhoud volgens mij dan ook telkens het haar van het kind verzorgen. Dan zal die ouder wel de moeilijkheid beseffen of zal die het geen probleem vinden om het haar telkens te stylen. Gelijk hoe, het probleem is telkens opgelost.
 
Geslacht en het haar van een kind
 
Bij zuigelingen is de zichtbaarheid van haar vaak een eeuwige zorg. Zelfs wanneer het om een jongetje gaat, zijn de ouders erg blij wanneer het kind weelderig haar heeft. En wanneer het een meisje is, duurt het niet lang vooraleer de ouders één of andere versiering in het haar willen, om duidelijk te maken dat het om een meisje gaat. En de situatie verandert niet wanneer het kind ouder wordt. Van geboorte tot peuterleeftijd willen veel ouders dat hun zoontje er als een “kleine man” uitziet en dat hun dochtertje “meisjesachtig” is. Zelfs bij de meest vrijdenkende personen hebben deze ideeën de bovenhand.
 
Wanneer geslacht een rol begint te spelen, dan resulteert dit vaak in makkelijk te stylen looks met weinig onderhoud (misschien is er zelfs helemaal geen styling nodig) voor jongens. Meisjes echter moeten hun haar zo lang mogelijk laten groeien, wat veel meer verzorging vraagt en heel wat aandacht nodig heeft om alles gezond te houden. Dit lijkt geweldig voor jongetjes en slecht voor meisjes, maar niet alle jongetjes moeten een superkorte snit hebben en niet alle meisjes passen met lang haar. Om dan nog te zwijgen over de noden van kinderen met ruw of erg krullend haar of spiralen, weerborstels en spuuglokken. En kinderen van een verschillend ras hebben ook hun eigen specifieke haarnoden.
 
Lees verder ...