Je kind en de kapper (2)

Klein meisje bij de kapper voor een knipbeurt
Foto: Africa Studio/Shutterstock
Vorige pagina
 
In veel steden zijn er tegenwoordig speciale kinderkapsalons te vinden waar alles om het kind draait. Hier zijn de kappers en kapsters meer gespecialiseerd in het omgaan met de mogelijke angsten die kinderen hebben voor het modelleren van hun kapseltje en weten ze ook vaak beter hoe ze om moeten gaan met "hardnekkige weigeraars".
 
Sommige van deze kapsalons maken gebruik van het afspelen van een film naar keuze van het kind tijdens het knippen om het meer af te leiden, zodat het knippen bijna ongemerkt gebeurt. Hierbij mogen de kinderen plaatsnemen in een kappersstoel naar keuze, die kan bestaan uit verschillende soorten raceauto's, motoren, een paard of een ander dier, of zelfs een troon voor een prinsesje. Ze mogen af en toe ook in een prinsessenspiegel kijken die in de hand gehouden kan worden, en soms kunnen ze zelfs kiezen welk kapmanteltje ze willen dragen.
 
De kapmanteltjes zijn vaak voorzien van een leuke print. Dit stimuleert het kind enorm. De gebruikte kleuren in het interieur zijn meestal volledig afgestemd op kinderen. Op deze manier wordt het bezoek aan de kapper een leuk uitstapje en als het goed klikt tussen de kapper en je kind, zal het er graag terugkeren. Maar let op, de stemming van je kind kan bij een volgende keer onverwachts toch ineens anders zijn.
 
Om teleurstellingen te voorkomen, is het belangrijk om op het juiste tijdstip een afspraak te maken. Een kind dat 's middags nog wel eens een dutje doet, zal niet blij zijn als het midden op de dag naar de kapper moet. Het is ook geen goed idee om een afspraak te plannen tijdens de gebruikelijke eettijd van je kind, of tijdens het uur waarin je kind normaal gesproken drukker is. Dit kan een negatieve invloed hebben op de stemming van je kind.
 
Je kunt je kind voorbereiden op het bezoek aan de kapper door het af en toe mee te nemen wanneer je zelf naar de kapper gaat, uiteraard niet bij een langdurige behandeling. Je kunt ook gewoon eens gaan kijken als je een afspraak wilt maken. Het is ook een goed idee om altijd wat drinken en een snack van thuis mee te nemen. Misschien houdt jouw kind niet van de drankjes en lekkernijen die de kapsalon aanbiedt, waardoor het teleurgesteld raakt terwijl het naar andere kinderen kijkt die ervan genieten.
 
Jongetje bij de kapper
Foto: Pixelshot/Canva
Als je op zoek bent naar een goede kapper voor je kind, vraag dan eens rond. Andere ouders kunnen je wellicht adviseren over kappers die goed met kinderen kunnen omgaan en ook goed knippen. Het is beter om iets meer te betalen voor een goede ervaring dan minder voor een kapper waar je kind zich niet op zijn gemak voelt, zelfs als het kapsel er mooi uitziet. Als je positieve ervaringen hebt met een bepaalde kapper of kapster in een kapsalon, blijf dan afspraken maken met die persoon. Dit geeft ook vertrouwen aan je kind.
 
En als het echt niet lukt, zijn er tegenwoordig ook kinderkappers die aan huis werken. Je kind wordt dan behandeld in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving. Als je op het internet zoekt naar "kinderkapper", kun je misschien een kapper in je eigen omgeving vinden.
 
Luister naar je kind en begeleid het door het proces heen. Als je merkt dat je kind hier behoefte aan heeft, vertel dan op een positieve manier en in begrijpelijke taal wat er gaat gebeuren of al gebeurt, en hoe ver het al is. Maak echter geen slapende honden wakker als je kind lekker afgeleid is. Heb begrip en geduld als je kind even niet mee wil werken, en wees royaal met complimenten als iets goed gaat of om ze te motiveren. Haast en ge´rriteerdheid zullen alleen maar averechts werken en zullen ook niet bijdragen aan een gevoel van veiligheid bij een volgende keer.
 
Als het de eerste keren goed is gegaan, of als je kind dapper is geweest, is een kleine beloning zeker op zijn plaats. Mopper niet tegen je kind als dit niet het geval was, dit zal de spanning alleen maar verhogen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Kindvriendelijke kapsalons
 
Kinderen, kapsels en haarverzorging