Praktische tips voor je kapsalon

Kapsters in een kapsalon
Foto: Shutterstock
Bij het starten, ontwerpen en bemeubelen van een kapsalon komt heel wat praktisch denkwerk te pas, samen met ideetjes over de sfeer van je werkplaats. Beheers je gedachten eventjes en behoud je enthousiasme. Kom met me mee en luister, want je hebt heel wat zaken te bedenken en veel beslissingen te nemen.
 
Een goede planning bij het ontwerpen van je kapsalon komt voort uit het soort sfeer, het comfort en de functionaliteit. Woon je in een dorp of middelgrote gemeente of grootstad? Aan welk kleurenschema denk je? Landelijk, conservatief of stedelijk? Richt je je op gezinnen of zal je eerder de carrièredames en -heren kappen? Over al deze zaken moet nagedacht worden vooraleer je je muren rood verft of een speciaal kinderstoeltje in de hoek van je salon installeert.
 
Vraag vriendinnen die in dezelfde branche zitten naar hun mening of consulteer je familie en partner, want dit zijn mensen die echt weten wie je bent met al je kleine kantjes en zij zullen je de waarheid vertellen. Je moet hun advies niet volgen, maar luister naar hen en weeg af wat ze te zeggen hebben, terwijl je je realiseert dat er een vleugje waarheid moet schuilen in wat ze vertellen.
 
Dit zal je helpen met alle komende beslissingen die je zal moeten nemen. Ben je bijvoorbeeld iemand die niet veel geduld heeft met kinderen, dan is het misschien niet zo slim om een kinderhoek of kinderspeelruimte achteraan je salon te hebben. Hoe zou je je kunnen concentreren op de mama van het kindje wanneer haar lieveling maar blijft huilen en driftbuien krijgt omwille van het gebrek aan aandacht?
 
Ik geloof dat het Socrates was die zei “Ken jezelf”. In dit geval betekent dit de beperkingen van je wensen. Weet wat je bij aanvang wil en schrijf alles neer. Wanneer we iets neerpennen, dan kunnen we achteraf nog eens kijken en alles helderder zien. Dan zien we het hele plaatje. Eerst hebben we het over de …
 
Kapsalon in het Engels
Foto: Bubbers13/Getty Images via Canva
Medewerkers
 
Wat is er belangrijker dan jouw medewerkers? Afhankelijk van waar je leeft, is het belangrijk om te denken aan de gezondheid van de werknemers van je kapsalon. Ze staan de hele dag recht onder jouw leiderschap. Hebben ze een rubberen mat onder hun stoel? Als hun werkgever is het essentieel dat je ervoor zorgt dat ze gezond zijn en blijven en een goede toegang tot gezondheidszorg hebben, want zonder hen geen salon.
 
Als ze jou hun beste professionele talent bieden, dan is het aan jou om je ook over hun persoonlijke problemen te buigen. Wees empathisch als het kan. Zij spannen zich in voor jou en jij moet je in ruil daarvoor ook inzetten voor hen. Dit betekent oog hebben voor hun gezondheid, betaalde verlofdagen, zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof enz. Als je je bezorgdheid toont naar je werknemers toe, dan zullen ze van je houden en hun beste beentje voorzetten en bewijzen dat ze trouwe en loyale werknemers zijn.
 
Kleur
 
Kleur verdient veel aandacht bij het plannen van het decor van een kapsalon. De meeste salons hebben een neutrale kleur met zandkleurige, beige, bruine of metaalgrijze muren met zandkleurige, beige, zwarte en soms prachtige rode vaste stoelen. Het voordeel van dergelijk ontwerp is dat de neutrale kleuren passen bij de lobbystoelen en bij wat je op de muren aanbrengt. Dit is een groot voordeel van neutrale kleuren. Ze passen bij alles. Soms zie je ook stoelensets met houtnerven.
 
Kapsalon met een groen interieur
Afbeelding: AI-illustratie
Er zijn ook nadelen, dat is waar; neutraal denken is net zoals alle andere zaken: neutraal, wat wil zeggen: medium, zonder spetters, rustig aan en zonder golven. Iets wat je zeker moet overwegen, is het volgen van je eigen kleurenpassie. Maak verbinding met iets wat uitademt wie je bent en wat je kapsalon wil voorstellen. Verschillende kleuren betekenen verschillende zaken voor mensen.
 
Ben je neutraal ingesteld, kies dan voor neutraal. Iedereen die ooit beroemd geworden is, is uit zijn comfortzone gestapt! Kijk uit het raam en je zal beseffen dat elke schakering van groen waar je naar kijkt, past bij elk kleurenthema dat je hart begeert.
 
Groen is neutraal! Krachtige gedurfde muren in een levendig lichtgevend groen afgewerkt met een bruisend rijk blauw zullen iedereen die je deur binnenstapt doen halt houden. Waarom geen paarse of hypnotiserend bronzen stoelen in plaats van de gewoonlijke grijze of zwarte? Daar heb je dan je drie kleuren groen, blauw en paars/brons of als je niet houdt van paars: denk dan aan een mooi geel.
 
Eigenares van een kapsalon
Foto: Kali9/Getty Images Signature via Canva
Geel is een blije kleur en wordt beschouwd als erg optimistisch en helder. Geel is mentaal erg open. Wanneer je je muren decoreert met geel, ga dan niet voor kanariegeel, maar voor mediterraan geel, iets tussen mosterd en goud of een lichte schijn. Ik stapte ooit in een kapsalon binnen dat de kleur roze verrijkt had en alles was goddelijk roze. Ik moet op zijn minst zeggen dat het volledig beklijvend was. Ik weet niet zeker hoeveel mannen er binnenstapten, maar je mag er zeker van zijn dat wanneer heren houden van de haarsnit, de muren er dan niet toe doen.
 
Wanneer het gaat om kleur hoef je geen kuddedier te zijn; je mag in zekere mate je hartenwens volgen. Ik zeg wel “in zekere mate” en dan heb ik het over hoe artiesten soms gek kunnen doen wanneer het gaat om kleur. Wanneer een conservatief iemand dan binnenstapt door de deur van je kapsalon en je rode en turquoise muren ziet, afgewerkt met paars, stapt hij zo vlug mogelijk weer buiten omdat hij schrik heeft voor wat deze gekke persoon zou kunnen doen met zijn haar. Daarom, wanneer het gaat om kleur: wees enthousiast, maar overdrijf niet. Thuis kan je altijd gek doen, maar niet in je kapsalon.
 
Onthaaldesk
 
Eerste indrukken betekenen alles in de schoonheidsbranche. Je kan een leuke onthaaldesk hebben met een mooie receptioniste, maar als er geen levendige, vriendelijke en geduldige persoonlijkheid achter de desk staat, zal dit niet veel zeggen over je kapperszaak. Als de receptioniste een droge persoonlijkheid heeft, dan zal je kapsalon droog, koel en onverschillig lijken. Maar als je iemand hebt met een hartelijke, aardige en lieve persoonlijkheid, dan zorgt dit voor de juiste toon voor je salon.
 
Weet ze niet zoveel over het kappersvak, maar heeft ze wel bovenvermelde persoonlijkheid, dan kan je haar steeds de kneepjes van het vak leren. Vermijd iemand die te praatziek en roddelachtig van natuur is, want dit zal je zaak een sfeer geven van te veel informeel gedoe en wantrouwen. De beste verstandhouding is om van bij het begin te werken met een contract waarin staat dat er niet mag geroddeld worden over werkgever, collega’s of klanten en dat indien dit het geval blijkt, er onmiddellijk ontslag volgt.
 
Onthaaldesk van een kapsalon
Foto: Depositphotos
Misschien behoort je kapsalon tot de hogere standaard. Er bestaan professionele testen die je kan bestellen en gebruiken om passende werknemers te vinden. Die testen geven je een groot inzicht in hoe de personen zijn en welke prioriteiten ze hebben in het leven. Je mag niet kiezen op leeftijd, maar je moet voor de frontdesk wel iemand kiezen die een zonnige glimlach heeft. Dit is van groot belang, want die persoon vertegenwoordigt jou en je kapsalon. Het is de eerste persoon die klanten horen aan de telefoon en de eerste persoon die ze zien wanneer ze je zaak binnenstappen en dan kan het maar beter het ideale plaatje zijn.
 
Handdoeken
 
Handdoeken lijken misschien wel iets kleins, maar wanneer ze nodig zijn, worden ze iets groots. Handdoeken zijn van groot belang wanneer je van plan bent om een kapsalon te openen. Wanneer je bijvoorbeeld je handdoeken zelf koopt, dan is de kleur nog maar eens heel belangrijk. Witte handdoeken zullen al snel vlekken van haarverf vertonen en die vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Koop je echter gekleurde handdoeken zoals blauwe of donkergroene, dan zullen de vlekken niet zoveel opvallen wanneer je ze wast en ze lijken langer mee te gaan.
 
Dit is nog niet alles. Wanneer je een met verf bevuilde witte handdoek over de schouders van je klant legt, dan kan dit een gespreksonderwerp worden dat je in de eerste plaats moet vermijden. Doe je dit niet, dan zal je allerlei uitleg moeten geven zoals “deze handdoek is echt netjes, maar ziet er enkel vuil uit.” Hoe professioneel klinkt dit echt en wat zegt dit over je kapsalon? Kies je ervoor om handdoeken voor je kapsalon te kopen en zelf te wassen, denk dan goed na over de plaats van je wasmachine en droogkast, bij voorkeur ergens achteraan en bespreek de wastijd met je werknemers.
 
Alles moet gewassen en droog zijn vooraleer je ’s avonds je kapsalon sluit. Een suggestie is kiezen voor een handdoekservice. Je kan dit in je boekhouding inbrengen als kost en het bedrijf weet automatisch dat hun handdoeken vlekken zullen vertonen wanneer ze ze komen oppikken. Je zal nooit de eerste handdoek moeten wassen; zorg echter dat je een wasmachine en droogkast beschikbaar hebt voor het geval dat.
 
Handdoeken van een kapsalon
Foto: Necip Duman/Pexels
Plaats van handdoeken
 
Net zoals handdoeken van groot belang zijn voor het openen van een kapsalon, is ook de plaats van de handdoeken dat. Je zal er een stapel van nodig hebben in je kapsalon. Soms zal je het haar van je klant moeten bespuiten terwijl je het knipt en zal je de druppels van het gezicht van je klant moeten deppen. Je hebt dus veel handdoeken nodig!
 
Heb je het type salon waar je kleuringen bij jouw kappersstation doet, dan is dit een reden te meer om een soort station te hebben waar je handdoeken en al het andere nodige materiaal kan stockeren. Wanneer het gaat om handdoeken, is het steeds beter om er te veel dan te weinig te hebben. Het kan erg irritant zijn voor jou en je klant wanneer je naar achter moet lopen omdat je handdoeken te kort hebt.
 
Je hebt nooit handdoeken te veel en een ongelukje is snel gebeurd. Als er water lekt onder de wasbak, dan leg je daar best snel een handdoek om alles op te zuigen vooraleer het zich verspreidt. Zit je klant daar omdat ze aan het wachten is tot haar permanent uitgespoeld wordt en drupt er vloeistof van de kleuring of permanent, dan kunnen verse handdoeken levens redden! Zorg er ook voor dat je veel kapperswatten bij de hand hebt.
 
Lees verder ...