Alternatieve haarverzorging

Vrouw met gezond lang haar
Foto: Olena Chukhil/Shutterstock
Huis, tuin en keuken producten voor haarverzorging.
 
Van oudsher houden mensen zich al bezig met het verzorgen van het haar en zeker in vroegere tijden beschikte men niet over de uitgebalanceerde haarverzorgingsproducten die wij vandaag de dag allemaal kunnen kopen. Toch moest het haar regelmatig schoon gehouden en in model gebracht en gehouden worden. Rond 1800 werd bijvoorbeeld nog aanbevolen het haar tweemaandelijks te spoelen met een oplossing van eigeel en lauw water.
 
Al zijn wij tegenwoordig een stuk hygiënischer dan toen, wij wassen ons haar toch minstens één maal per week en sommigen zelfs elke dag, en beschikken we over producten die precies op ons haar zijn afgestemd, toch uiten steeds meer mensen de wens graag met natuurlijke of biologische producten te werken in plaats van de chemisch samengestelde.
 
Heel veel producten werden vroeger al, en worden tegenwoordig nog steeds, samengesteld met bestanddelen uit de natuur zoals kruiden en vruchten, maar de haarverzorging kan zelfs nog wat eenvoudiger en met middelen waar we allemaal vaak thuis al over beschikken. Ik wil het dan ook hebben over gewoonten en gebruiken die niet bij iedereen bekend zijn, maar soms toch zijn werking hebben.
 
Gewoonten en gebruiken zijn bij meerdere bevolkingsgroepen terug te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Chinese gebruiken. Zij beginnen ieder jaar met een schone lei, schulden moeten weg, het huis moet schoon van binnen en van buiten, en het huis wordt opgefleurd met versieringen en spreuken en kumquat boompjes als teken voor een vruchtbaar jaar.
 
Maar het schoonmaken begint niet op nieuwjaarsdag, want dan zou je dit geluk weg kunnen vegen of spoelen, of het verdwijnt in de stofzuiger. Ook haren wassen mag dan niet, want dan verdwijnt het geluk met het sop. Evenmin mag op oudejaarsdag een mes gebruikt worden omdat dit het geluk zou kunnen afsnijden. Ik kan mij zo voorstellen dat het gezicht dan ook niet geschoren of het haar niet geknipt mag worden.
 
Wij hebben zelf ook zo onze gewoonten en gebruiken. Een speurtocht leverde de hierna volgende resultaten op van producten voor haarverzorging uit grootmoeders tijd waar sommige mensen nog steeds bij zweren. De volgende informatie is dan ook louter informatief en het is aan jezelf of je er enkelen van uitprobeert.
 
Algemeen
 
Fijn haar
 
Droog haar
 
Heel erg vet haar
 
Anti-roos
 
Conditioner
 
Haarmasker
 
Glanzend haar
 
Haar kleuren
 
Haar oplichten
 
Wax / Haarlotion
 
Versteviger
 
Haarspray
 
Steil haar
 
Haaruitval
 
Antistatisch haar
 
Vuile handdoek na zelf haar verven
 
Kauwgum in het haar
 
Zoals eerder gezegd zijn de hierboven genoemde middelen en methoden louter om informatieve redenen gegeven. Sommige informatie is heel handig en nuttig, bij andere middeltjes en methoden beperk ik mijzelf meestal liever tot de reguliere middelen. Maar het is wel leuk om te zien wat voor wonderlijke huismiddeltjes mensen allemaal kennen.
 
©Kapsels.net