Soepel en glad opgestoken kapsel

Opgestoken kapsel met glad haar
 
Opgestoken kapsels zijn altijd populair en iedereen is altijd op zoek naar iets “nieuws” en “anders” voor hun opgestoken kapsel. En net zoals de gehele haarmode met de jaren verandert, zo veranderen ook de specifieke varianten van die kapsels. In feite vinden dergelijke veranderingen altijd in kleine stapjes plaats. Kleine aanpassingen op bestaande kapsels leiden naarmate de tijd vordert onvermijdelijk tot nieuwe “looks”. Met opgestoken kapsels is dit precies hetzelfde.
 
In de 80er jaren werden de opgestoken kapsels in belangrijke mate gekarakteriseerd door opgebolde pony´s en franjeachtige draaiingen en spiraalvormige accentuerende krullen. Met de overgang van de 80er jaren naar de 90er jaren werden de opbollingen en franjes kleiner en het waren juist de kleine details die het modebeeld bepaalden. Tegenwoordig zijn de opgestoken kapsels verfijnder en gladder en hebben een frissere en meer wereldwijze uitstraling (maar misschien is die mening beïnvloed door het terug kijken naar voorbije kapsels).
 
Met de moderne trends in ons achterhoofd is het nu tijd om eens te kijken naar een eenvoudig opgestoken kapsel voor lang haar dat bestemd is voor die vrouwen die een soepele en gladde afwerking willen geven aan hun formele opgestoken kapsel.
 
Hoe het kapsel maken:
 
We beginnen onze demonstratie op een oefenhoofd met ongewassen haar. We benevelen het haar van het oefenhoofd met een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden en maken het haar droog, soepel en steil met behulp van een föhn en een platte borstel. Het oefenhoofd wordt naar voren gebogen en het haar wordt vanuit het midden van de kruin naar buiten gekamd, waarbij de natuurlijke scheiding gehandhaafd blijft (de natuurlijke scheiding van ons oefenhoofd bevindt zich links van het midden). Als jouw cliënt geen natuurlijke scheiding heeft, dan maak je een scheiding of past de laatste stappen voor dit kapsel hierop aan.
 
Neem, zodra al het haar soepel gekamd is, een cirkelvormige sectie haar op met de kruin in het midden. Dit haar zal de basis vormen en het punt vormen waarop we de lagen voor ons opgestoken kapsel zullen verankeren en verder opbouwen. Verdeel deze cirkelvormige sectie verticaal in twee aparte secties. Houdt deze twee secties vast alsof je een paardenstaart wilt maken en knoop deze twee secties in een platte knoop, waarbij de knoop zachtjes tegen de hoofdhuid aan ligt. Het heeft geen nut de knoop aan te trekken, omdat het nooit vast zal blijven zitten.
 
Gebruik twee grote schuifspelden en veranker de knoop tegen de hoofdhuid door ze kruislings over elkaar heen te plaatsen. Laat de losse haareinden van het geknoopte haar vallen in de richting die de knoop heeft bepaald en wikkel ze in een cirkelvorm rond de knoop. Voordat de haareinden van deze segmenten dunner worden (en om een franjeachtige uitstraling van het geheel te voorkomen) schuif je een schuifspeld met de geribbelde kant naar beneden over deze haareinden en zet het aan de basis van de knoop vast. Werk de nog zichtbare haareinden met de punt van een puntkam onder de zich zojuist gevormde draaiing. Besproei het geheel lichtjes met een haarspray en wrijf zachtjes met de vingers enige opspringende haartjes plat en glad.
 
Neem nu lange dunne secties haar vanaf de zijkanten ter hoogte van de oren van het hoofd op, waarbij je steeds per kant (links en rechts) afwisselt. Benevel deze segmenten steeds met haarspray, kam ze soepel en sla ze afwisselend over het hoofd en rond de kruin en clip ze beurtelings op hun plaats vast waarbij je steeds de haareinden uit het zicht wegwerkt en ze nog een keer met haarspray benevelt om opspringende haartjes plat en glad te maken.
 
Werk zo vanaf de zijkanten naar het kuiltje in de nek waarbij je laag op laag maakt van overslaande haarsegmenten. Positioneer deze lagen naar wens om de balans in de vorm van het hoofd te houden. Wanneer het laatste haar vanuit de nek verankerd is, zal het enige haar dat nog loshangt dat deel haar zijn dat zich rechts van de scheiding en bovenop het hoofd bevindt.
 
Benevel deze linker sectie haar met haarspray en kam het soepel langs de haarlijn aan de linkerkant van het hoofd en zet het vervolgens vast aan de achterkant van het hoofd en langs de onderkant van het kruingebied. Omdat dit deel haar en het bovendeel van het haar het uiterlijk van het kapsel bepalen, is het belangrijk om deze sectie zeer zorgvuldig glad te maken. Als je tevreden bent met de manier waarop deze sectie haar geplaatst is en de haareinden er van zijn weggewerkt, dan kun je verder gaan met het laatste gedeelte van het haar bovenop het hoofd, dat tevens het laatste deel haar is dat nog geplaatst moet worden.
 
Deze laatste sectie is groter dan de andere secties waar je mee gewerkt hebt en dient eveneens met haarspray beneveld te worden en uitgekamd te worden tot een breed en soepel lint van haar. Wikkel deze sectie langs de haarlijn aan de rechterkant van het hoofd en langs de onderkant van de kruin en veranker het op dezelfde wijze als je met de andere segmenten aan de onderkant van de kruin hebt gedaan.
 
Besteed veel aandacht aan het plaatsen van de schuifspelden, draaien van het segment bij de schuifspeld en vervolgens het verankeren van deze sectie met de schuifspeld (met de geribbelde kant naar beneden om meer grip te geven), zodat de schuifspeld aan het zicht onttrokken wordt en werk de haareinden van deze sectie uit het gezicht weg. Benevel de sectie nog een keer met haarspray en maak het voorzichtig glad zodat er geen opspringende haartjes uitsteken.
 
Bij onze demonstratie hebben we gebruik gemaakt van twee met steentjes bezette kammen die bovenop het kapsel en achter de scheiding ter decoratie direct achter elkaar gestoken werden, maar er is kan natuurlijk gebruik gemaakt worden van een grote variatie aan haarversieringen. Let er hierbij goed op dat de balans van het kapsel niet verloren gaat en dat zij zichzelf langs de hoofdhuid kunnen vastzetten. Met steentjes bezette haarspelden, strikken, een klein kroontje of diadeem of zelfs een versiering met bloemen zou het goed voor de gelegenheid kunnen doen.
 
Het resultaat is een kapsel met een gladde afwerking en een elegante uitstraling en de blijvende kracht om nagenoeg elke zich in de avond voordoende feestelijke activiteit of gelegenheid aan te kunnen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over opsteekkapsels