De uiterlijke verzorging van mannen: het scheren

Scheren
Foto: Shutterstock
Er zijn maar weinig vrouwen die ongewenst gezichtshaar hebben en de dagelijkse gevolgen hiervan ondervinden, dit is een feit dat mannen nu eenmaal moeten slikken. Bij sommige culturen is het mannelijke gezichtshaar een kenmerk van volwassenheid en is het in het bijzonder een belangrijk kenmerk bij gehuwde mannen. Bij andere culturen heeft het meer te maken met de persoonlijke voorkeuren of een man zijn baard en/of snor laat staan. Baarden, snorren, bakkebaarden: er is een ontelbaar aantal variaties en combinaties van te bedenken, meer dan je zou kunnen of durven dromen.
 
Hoe het gezichtshaar zich ontwikkelt is afhankelijk van genetische factoren. Sommige mannen lukt het eenvoudig niet om meer dan een paar verspreide dunne plukjes haar op het gezicht te kweken, terwijl er andere mannen zijn die binnen afzienbare tijd over haast een complete vacht beschikken. Sommige vormen van gezichtshaar zijn zijdezacht, terwijl anderen juist stug kunnen zijn.
 
En zo is het ook met de structuur van gezichtshaar. Sommige soorten gezichtshaar zijn krullend terwijl weer ander gezichtshaar steil is. En ook de kleuren in het gezichtshaar zijn even gevarieerd als de kleuren van het haar op andere gebieden op het lichaam (inclusief het hoofd). De dichtheid, structuur en groeipatroon van het gezichtshaar bepaalt welke stijl het beste bij een bepaalde persoon zal passen.
 
We hebben al eerder gesproken over de verschillende stijlen gezichtshaar die door mannen gedragen worden, dus laten we het nu eens hebben over het verwijderen van het gezichtshaar. De meest gebruikelijke manier van het verwijderen van gezichtshaar is door het af te scheren en dit scheren kan op een paar manieren gedaan worden, namelijk door "nat" te scheren met behulp van een scheermes en een scheerproduct of door het "droog" te scheren door middel van een elektrisch scheerapparaat.
 
Droog scheren - Elektrische scheerapparaat
 
Het elektrische scheerapparaat is een door een klein motortje aangedreven apparaatje dat één of meer roterende scheerbladen bevat die op een of andere manier afgeschermd zijn. Deze roterende bladen draaien rond met hoge snelheid en snijden de haartjes gelijk aan het huidoppervlak af. Er zijn apparaten die op netstroom werken of op al dan niet oplaadbare batterijen. Ze zijn veilig en gemakkelijk in het gebruik, maar een scheerbeurt duurt meestal lang voor een voldoende glad resultaat behaald wordt.
 
Elektrisch scheerapparaat
Foto: Akova/Getty Images via Canva
Een elektrisch scheerapparaat is in het bijzonder geschikt bij stug haar, al zijn er middelen in de handel die het ook mogelijk maken een elektrisch scheerapparaat toe te passen op andere haartypen in het gezicht. Omdat bij deze manier van scheren niet persé gebruik gemaakt hoeft te worden van een product dat de baardharen zacht maakt, zoals een scheercrème, spreekt men in dit geval over "droog" scheren. Het apparaat moet regelmatig gereinigd worden om de haardeeltjes en dode huidcellen tussen de scheerbladen te verwijderen. De scheerbladen zelf kunnen uiteindelijk bot worden en zullen dan moeten worden vervangen, hoewel dit soort scheerbladen een veel langere levensduur hebben dan de scheerbladen die bij het "nat" scheren gebruikt worden.
 
Droog scheren - Scheermesje
 
Men spreekt over "nat" scheren omdat dit uitgevoerd wordt met behulp van een crème, zeep, gel, schuim, of lotion die de baardharen zacht maakt en vocht in de huid inbrengt tijdens het scheren. Het scheren wordt uitgevoerd met een houder voorzien van een speciaal scheermesje, waarmee als het ware het huidoppervlak wordt geschraapt en waarbij de haartjes aan het huidoppervlak worden doorgesneden.
 
Vroeger bestond een dergelijke houder uit één plat en groot scheermesje dat met moertjes in de houder ingeklemd werd. Tegenwoordig beschikken we over houders waarin kunststof blokjes geklemd kunnen worden die twee of meer kleine scheerbladen achter elkaar bevatten en zo een gladder resultaat geven. Ook het risico van snijwondjes is hiermee verkleind. Na een paar scheerbeurten zullen de scheermesjes te bot zijn geworden en moeten ze worden vervangen.
 
Scheermesje
Foto: Robert Golebiewski/Pexels
In de meeste gevallen betreft dit niet meer dan het uitnemen van het scheerblokje en dit te vervangen door een nieuwe. Bij wegwerp scheerhouders werp je de complete houder inclusief het er aan vastgehechte mesje gewoon weg en je neemt een geheel nieuwe houder uit de verpakking.
 
De ontwikkelingen op het gebied van scheerartikelen blijft doorgaan van extra mesjes voor een nog dieper afgeschoren haar tot kantelende koppen die de contouren van het gezicht beter volgen en stripjes die de huid soepel maken en ga zo maar door. Er zijn tegenwoordig zelfs houders met vervangbare scheermesjes voor nat scheren verkrijgbaar die op batterijen werken en enigszins de werking van een elektrisch scheerapparaat nabootsen. Naar verluidt zou zo een nog beter scheerresultaat verkregen worden.
 
Om een goed glad resultaat te krijgen bij het gebruik van een houder met scheerblokje is het van belang te weten hoe je precies te werk moet gaan. Vreemd genoeg zijn er maar weinig mannen die de grondbeginselen van het nat scheren kennen. We zullen het hier straks eens nauwkeurig uit de doeken doen.
 
Een goede scheerbeurt
 
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat een scheerbeurt, droog of nat, altijd begint met een goede huidverzorging. De mannenhuid is van nature al 24% dikker dan die van een vrouw. Ook de doorbloeding, structuur en zuurgraad zijn anders. Heeft de vrouwenhuid een gemiddelde pH van 5.8, bij mannen bedraagt deze gemiddeld pH 6.5. Verder is de zweetproductie van mannen groter. Door deze snellere vochtverdamping veroudert de mannenhuid gemiddeld dan ook sneller. De mannenhuid is dus kwetsbaarder en gevoeliger voor verstoring van het bacteriële evenwicht.
 
Omdat de onderhuidse vetlaag, die een isolatielaag en een barrière tegen binnendringende stoffen vormt, bij mannen dunner is, is deze dus ook gevoeliger voor het binnendringen van werkzame bestanddelen in verzorgende producten. Vanwege dit verschil hebben de producten die vrouwen gebruiken, zoals dag- en nachtcrèmes, vaak een hogere dosering aan werkzame bestanddelen en zijn dus niet geschikt voor de mannenhuid, maar er zijn huidverzorgingsproducten die speciaal op de mannenhuid zijn afgestemd. Een regelmatige scheerbeurt vormt een extra aanslag op de huid. Een regelmatig geschoren gezichtshuid heeft een stuggere hoornlaag die de poriën kan verstoppen. Dit kan voorkomen worden door voor het scheren een goede reiniging en bijvoorbeeld eens per week een scrubbeurt toe te passen.
 
Lees verder ...