Ongewenste haargroei bij vrouwen

Vrouw met haarproblemen
Foto: Wayhome Studio/Shutterstock
We weten allemaal dat haaruitval of kaalheid bij vrouwen een van de meest verschrikkelijke ervaringen voor een vrouw is, maar niet minder verschrikkelijk is het voor een vrouw om last te hebben van ongewenste haargroei. In dit geval doelen we niet op de haargroei op het hoofd, maar haar dat zich op andere plaatsen op het lichaam bevindt.
 
In de periode waarin een jong meisje meer volwassen wordt en in de puberteit komt, begint haar lichaam hormonen te produceren die bijdragen aan de rijping en ontwikkeling van de eerste en opvolgende seksuele trekken. Deze hormonen zijn ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van dikkere en donkerdere haren op bepaalde plaatsen op het lichaam.
 
Hoeveel haar zich ontwikkelt en op welke plek op het lichaam dit gebeurt, is afhankelijk van de genetische factoren en de etnische achtergrond van de vrouw. Vrouwen uit het Middellandse Zeegebied hebben over het algemeen meer haar op de armen en benen dan vrouwen met een Aziatische achtergrond, terwijl Europese vrouwen hier ergens tussen in zitten als het gaat om de hoeveelheid lichaamshaar.
 
Onze moderne samenleving bepaalt dat haargroei op het vrouwenlichaam ongewenst is en door de jaren heen hebben vrouwen zich de gewoonte eigen gemaakt die lichaamsdelen waar deze ongewenste haargroei voorkomt (onderarmen, benen, enz.) te scheren. Zelfs de delen van ons lichaam waar we dergelijke haargroei kunnen verwachten, worden zorgvuldig onderhouden om niet té harig te zijn.
 
Deze houding van vrouwen ten opzichte van lichaamshaar is zo ingeburgerd geraakt, tenminste in de westerse wereld, dat het zien van een vrouw met normale haargroei op het lichaam haast met afschuw bekeken wordt.
 
Toch zijn er vandaag de dag miljoenen vrouwen die last hebben van, laten we zeggen ongewenste of overmatige haargroei. Dergelijke haargroei is zwaarder dan wat als normaal beschouwd zou worden bij de etnische achtergrond en de genetische overerving bij de persoon in kwestie. Er zijn veel factoren die een dergelijke haargroei kunnen veroorzaken. De beste manier om met dit type haargroei om te gaan, is geheel afhankelijk van de factoren (of combinatie van factoren) die in dit specifieke geval verantwoordelijk zijn voor deze vorm van haargroei.
 
De meest voorkomende oorzaken voor ongewenste of overmatige haargroei zijn:
 
• Veranderd Metabolisme van het mannelijke hormoon: De huid- en vetcellen in een lichaam zijn in staat zwakke vormen van androgenen (mannelijke hormonen) om te zetten in sterkere. Het Veranderd Metabolisme van het mannelijke hormoon veroorzaakt versterkte haargroei wanneer de huid- en vetcellen het testosteron omzetten in Di-Hydro-Testosteron (DHT).
 
• Verhoogde Productie van het mannelijke hormoon: De eierstokken produceren testosteron als een onderdeel voor de normale ontwikkeling. Om dezelfde reden produceren de bijnieren di-hydro-epiandrosterone sulfaat. Wanneer de eierstokken of de bijnieren teveel van hun mannelijke geslachtshormonen gaan produceren, kan dit zich uiten in zwaardere haargroei. De schuld ligt vaker bij de eierstokken dan bij de bijnieren, maar er zijn diverse bekende gevallen waarin de bijnieren de veroorzaker zijn.
 
• Verminderde binding van het mannelijke hormoon in de circulatie: De verhouding en de hoeveelheid hormonen in het lichaam worden normaliter automatisch geregeld en in balans gehouden. De lever produceert een stof genaamd Sex Hormoon Bindend Globuline (SHBG) dat het testosteron bindt tot een inactieve vorm. Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) stimuleren de lever tot het maken van SHBG dat op zijn beurt het aantal vrije mannelijke hormonen zal verminderen. Mannelijke hormonen verminderen op hun beurt het SHBG in het bloed. Een vermindering van oestrogenen zal ook een vermindering van SHBG ten gevolge hebben, waardoor het aantal vrije mannelijke hormonen in het bloed zal vermeerderen. En alleen de vrije mannelijke hormonen zijn biologisch gezien levensvatbaar. Als er meer vrije mannelijke hormonen zijn, zal dit resulteren in een zwaardere haargroei.
 
• Van buitenaf opgenomen mannelijke hormonen: Soms krijgt iemand medicijnen voorgeschreven in de vorm van een hormoonpreparaat (menopauze, beter seksleven, huidproblemen), voor de ontwikkeling van het lichaam (anabole steroïden en boby-building supplementen), of als geboortebeperking (de pil), maar deze producten kunnen allemaal overmatige haargroei veroorzaken. Zelfs sommige hormoon bevattende huidcrèmes (tegen bepaalde aandoeningen zoals eczeem) kunnen in de bloedsomloop worden opgenomen en sterkere haargroei veroorzaken.
 
Het eerste dat een vrouw, die zich zorgen maakt over een buitensporige haargroei, moet doen is haar huisarts raadplegen. Met een paar bloedproeven kan hij of zij de vinger leggen op de precieze oorzaak van deze haargroei en haar aan de hand daarvan de beste behandelmethode voorschrijven.
 
Maar meestal zal haargroei, die het gevolg is van hormonen die uit balans zijn of overproductief zijn, niet zomaar verdwijnen als alles weer in balans is. Dit kan alleen bereikt worden door de traditionele methoden voor haarverwijdering.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over ongewenste haargroei