Haarverzorging voor bedlegerige mensen

Patient in bed
Foto: LightField Studios/Shutterstock
De meesten onder ons kennen wel iemand die ooit eens ziek geweest is en heel wat tijd moest doorbrengen met beperkte mobiliteit en/of die bedlegerig was. De specifieke situaties kunnen verschillen – van gebroken benen en postchirurgische toestanden, tot langetermijn of terminale ziektes – maar hier stelt zich steeds een probleem wanneer het gaat om verzorging. Ik persoonlijk heb deze situatie ook vaak voorgehad, want een grootmoeder, zus, tante en moeder van mij waren ooit bedlegerig of gelijkaardig beperkt in mobiliteit.
 
Deze ervaringen dwongen mij om op andere manieren na te denken over mijn beroep. Hoe verzorgt u iemand op een passende manier (gezien vanuit een esthetisch standpunt, in tegenstelling tot een hygiënisch perspectief), wanneer de persoon in kwestie misschien zelfs niet in staat is om zelfstandig recht te zitten? Gelukkig zijn er bepaalde producten beschikbaar om te helpen bij bepaalde situaties, maar zelfs die zijn beperkt en soms hebt u betere alternatieven nodig.
 
Onze bedoeling hier is het bespreken van enkele veel voorkomende problemen en het aangeven van hoe u ermee kunt omgaan. Ik zal enkele basistips geven voor deze vaak voorkomende problemen en een stukje van mijn persoonlijke ervaringen met u delen, om u hopelijk de daarmee gepaard gaande beperkingen en aanpassingen te doen begrijpen.
 
Voorbereiding is het sleutelwoord:
 
Het belangrijkste waar u moet op letten wanneer u iemand moet helpen verzorgen die bedlegerig is, zijn de specifieke beperkingen van die persoon. Is de patiënt in staat om recht te zitten in een zetel? Hoelang kan die persoon op één plaats zitten? Is zelfstandig rechtzitten niet mogelijk, hoe mobiel en aanpasbaar is dan het bed waarin de persoon ligt? Hoeveel plaats hebt u om te manoeuvreren rond de persoon en kan hij of zij u daarbij helpen?
 
Eens u vertrouwd bent met de omgeving waarin u moet opereren, moet u nadenken of hetgeen u moet doen de persoon zal beïnvloeden en hoe u kunt vermijden om nog méér problemen te creëren voor uzelf of voor de persoon met wie u werkt. Een voorbeeld: wanneer u het haar knipt van iemand die bedlegerig is, dan moet u ervoor zorgen dat u het vallende haar kunt opvangen, zodat het niet op de kleren en het beddengoed terechtkomt. Gebeurt dit wél, dan kan dit resulteren in jeuk en irritatie en mogelijk infecties door haardeeltjes die binnendringen in de delicate huid.
 
Vrouw in een hospitaalbed
Foto: Rodnae Productions/Pexels
Nog iets waar u moet aan denken bij het plannen en voorbereiden is dat het méér dan waarschijnlijk is dat u heel wat méér tijd zult moeten spenderen om de gewenste resultaten te bekomen dan u zou nodig hebben met een gemakkelijker scenario. Wanneer u zich probeert te haasten, dan creëert u enkel méér ongemakken voor uzelf. (Het goede nieuws is dat, wanneer u reeds erg lang omgaat met dergelijke situaties, u deze les reeds geleerd hebt en reeds op die manier denkt.)
 
Met dit dus in gedachten zal ik u – naast het omgaan met specifieke taken, het geven van specifieke tips en het delen van persoonlijke ervaringen – enkele extra voorbereidende stappen aanreiken die u kunt nemen om hiervan een veel succesvollere inspanning te maken.
 
De uitdagingen:
 
Volgende artikels dekken sommige van de belangrijkste situaties voor het verzorgen van iemand die het bed moet houden of beperkt in staat is om te bewegen of voor langere periodes recht te zitten. We hebben ze onderverdeeld in specifieke taken, zodat u makkelijker de informatie vindt die u wenst:
 
• Hoe het haar wassen van iemand die bedlegerig of beperkt mobiel is
 
• Hoe het haar knippen van iemand die bedlegerig is
 
• Hoe het haar stylen van iemand die bedlegerig is
 
©Kapsels.net