Hoe het haar stylen van iemand die bedlegerig is

Haar stylen
 
Ik heb dit specifieke deel voor laatst gehouden (zie ook Hoe het haar wassen van iemand die bedlegerig of beperkt mobiel is en Hoe het haar knippen van iemand die bedlegerig is), omdat stylen zoveel varianten kan aannemen, dat het moeilijk is om specifieke vereisten voor tools te maken, alhoewel het stylen van het haar iets is wat het vaakst gebeurt en het eenvoudigst is wat voorbereiding en voorzorgsmaatregelen betreft.
 
Het is veel makkelijker om gewoon plannetjes te maken, gebaseerd op wat u wenst te bereiken. Afhankelijk van de gewenste resultaten zult u andere tools nodig hebben en misschien ook een andere voorbereiding, afhankelijk van de gekozen tools.
 
Laten we het daarom hebben over sommige “resultaten” en de beste methodes bespreken om die te bekomen in een bedlegerige omgeving:
 
De resultaten kunnen onderverdeeld worden in twee basiscategorieën: krul toevoegen en straightenen. Deze resultaten kunnen met verschillende methodes verkregen worden, waarbij telkens een lichtjes andere voorbereiding kan nodig zijn om het proces vlotjes te doen verlopen. Verschillende technieken zijn beter voor mensen met verschillende beperkingen qua beweeglijkheid en uithouding in één zithouding voor langere tijdsperiodes. De technieken zijn eveneens afhankelijk van de hoeveelheid tijd waarover u beschikt om tot de gewenste resultaten te komen.
 
Krullen:
 
Wanneer u krul wilt creëren in het haar van een bedlegerig persoon, dan is het vermogen om “recht te zitten” gewoonlijk de bepalende factor bij het beslissen welke techniek het meest geschikt zal zijn. Om krul te creëren, zijn er twee algemene methodes – wet set en krul droog inbrengen met een krultang.
 
Wet set
 
Deze methode is uitstekend voor mensen die niet lang kunnen rechtzitten, want u kunt de rollers op voorhand klaarmaken en het haar tamelijk snel rond de rollers wikkelen. Daarna laat u het op natuurlijke wijze drogen. Zo krijgt u een lang blijvende krul.
 
krulspelden en haardroger Voorbereiding:
 
• Tools (krulspelden van het gewenste type)
 
• Kammen
 
• Spuitfles
 
• Fixeerproduct
 
• Sjaal of kap om het haar achteraf in te wikkelen (antiwrijving)
 
• Kapmantel
 
• Handdoeken
 
• Föhn met diffuser
 
Leg uw materiaal en tools op voorhand klaar, zodat u de uithouding van uw “patiënt” niet verbruikt door uw voorbereidingen. Zoals bij andere activiteiten, moet u ervoor zorgen dat u uzelf aan de verschillende kanten van het hoofd kunt bewegen, zodat u makkelijk toegang hebt tot de zones waar u onmiddellijk mee werkt. Kan de persoon in kwestie minstens een korte tijdsperiode rechtzitten, dan kunt u een meer comfortabele zetel/positie gebruiken, anders verplaatst u de persoon dichter naar één kant van het bed of naar de andere kant, naargelang de kant waar u aan het werken bent.
 
In deze gevallen is het gewoonlijk ideaal om een beweegbaar oppervlak te hebben voor uw tools en uitrusting. Een tafeltje met presenteerblad (wat u bijvoorbeeld gebruikt voor een etentje voor tv) is een geweldig hebbeding, want u kunt het makkelijk verplaatsen en het kan samengevouwen worden wanneer u het niet nodig hebt.
 
Om een wet set toe te passen bij een bedlegerig iemand, is het een goed idee om zachte of zelfs harde spons rollers te gebruiken, want die zijn gewoonlijk comfortabeler voor zij die in een achterover leunende positie moeten zitten met hoofdondersteuning. Kunt u de wet set doen onmiddellijk na het wassen van het haar, dan is dit perfect. Anders moet u het haar grondig bespuiten met water en de spuitfles bij de hand houden om nu en dan opnieuw te spuiten naarmate het haar droogt. Breng uw fixeerproduct aan op het vochtige haar en kam het door.
 
Wikkel het haar rond de gekozen krulspelden en maak die vast. De configuratie is volledig aan u en afhankelijk van de specifieke look die u wenst. Wanneer u klaar bent, bespuit u het haar opnieuw en duwt u druppelend water uit met een handdoek. Bedek het haar nu met een sjaal of andere kap die geen wrijving veroorzaakt en laat het op natuurlijke wijze drogen. Wanneer het haar droog is, kunt u een föhn met diffuser nemen en de krullen opwarmen terwijl ze zich nog in de spelden bevinden.
 
Laat de krullen afkoelen en verwijder de rollers. Kam of borstel de krullen uit naar wens.
 
Volgende pagina