Hoe het haar knippen van iemand die bedlegerig is

Haar knippen
 
Een ander vaak voorkomend probleem bij mensen met ernstige en lange gezondheidsklachten is het laten knippen en bijknippen van hun haar om een leuk kapsel te behouden. Wanneer iemand ernstig beperkt is in zijn of haar mobiliteit en daardoor constant moet liggen, dan gaat het haar vaak klitten en raakt het verward door de constante wrijving tegen het beddengoed.
 
Oplossingen voor dit probleem variëren nogal, maar vallen gewoonlijk onder twee categorieën: ofwel lost u het wrijvingsprobleem op door het type van beddengoed dat u gebruikt te vervangen ofwel verandert u het kapsel om het probleem op te lossen. Veel mensen die reeds problemen ondervonden hebben met wrijving tussen hun haar en hun beddengoed, ontdekken dat bepaalde types weefsels en vezels veel vriendelijker zijn voor het haar.
 
Zijden en satijnen kussenslopen zijn een ideale manier om de problemen met wrijving met beddengoed te verminderen. Deze wrijving is een hoofdoorzaak van wat we een bedhead noemen. Als beddengoed/kussenslopen uit zijde of satijn geen optie is voor u, dan kunt u nog steeds op zoek gaan naar een slaapmuts in uw schoonheidszaak. Dit zijn eigenlijk zijden of satijnen kapjes met elastiekjes die gebruikt worden om het haar te bedekken terwijl u slaapt en wrijving met beddengoed te verhinderen door het verlenen van een wrijvingloze barrière.
 
Soms wordt de voorkeur gegeven aan de andere oplossing, namelijk het veranderen van het kapsel, aangezien dit er zich ook toe leent om het algemene haarverzorgingsproces makkelijker te maken. In deze gevallen betekent dit gewoonlijk kiezen voor korter haar, vooral dan achteraan het hoofd, waar het meeste contact met het beddengoed plaatsvindt.
 
Maar het kapsel hoeft niet volledig kort te zijn. U zou kunnen opteren voor een gehoekte bob of een kapsel waarbij de voorste lengtes rond het gezicht langer gelaten zijn en het haar scherp spits toeloopt in de nek. De specifieke gekozen look hangt natuurlijk af van de noden van de persoon in kwestie en van de gezichtsvorm.
 
Maar los van wat u ook kiest om het wrijvingsprobleem op te lossen, zal het haar op een bepaald moment moeten geknipt worden om het kapsel te behouden. En dan ontstaan bepaalde problemen die aangepakt moeten worden. Eerst en vooral: hoe moet u het haar knippen en ervoor zorgen dat u de verwijderde haren onder controle hebt? Wanneer u van plan bent om het haar van een bedlegerig persoon te knippen, dan vindt u hieronder enkele tools die in dergelijke gevallen erg handig kunnen zijn:
 
• Spuitfles met water *
 
• Schaar om haar te knippen
 
• Kam
 
• Haarclips (om het haar onder controle te houden tijdens het knippen)
 
• Kapmantel/knipkraag **
 
• Handdoeken
 
• Kleine vacuüm unit
 
• Pluizenrol (type met zelfklevend papier)
 
• Talkpoeder
 
( * Uw spuitfles zal in de meeste gevallen zuiver, helder water bevatten, maar soms, vooral dan bij personen met erg droog, beschadigd of poreus haar, kan het dat u iets zwaarders moet gebruiken om het haar te conditionen en het ook beter onder controle te hebben. Ik ben van mening dat een goede leave-in conditioner fantastisch is in de meeste gevallen. En wanneer de persoon in kwestie erg poreus haar heeft (vooral wanneer het haar ook erg droog is), kunt u een spray gebruiken (een licht product op basis van fruitolie om glans toe te voegen) in plaats van water. Zo’n spray verdampt minder snel, waardoor het makkelijker is om er langer mee te werken en het haar ziet er bij de afwerking ook gezonder uit.)
 
( ** Tijdens het werken met bedlegerige personen heb ik ervaren dat het de zaken VEEL makkelijker maakte wanneer ik een “extra large” kapmantel/knipkraag kocht en dan de randen opvouwde langs de zijkanten en achterkant en die dan stikte met gelijk verdeelde verticale naden, om op die manier zakken te creëren langs de omtrek van de kap. Zo is het mogelijk om stukjes haar op te vangen tijdens het knippen. Het resultaat is veel minder haartjes op het beddengoed en een persoon die zich achteraf veel comfortabeler voelt.)
 
Het eerste wat u moet doen bij een bedlegerig iemand is uw benaderingsmethode plannen. Heeft de persoon een ziekenhuisbed (één dat verstelbaar is), bekijk dan hoeveel vrije ruimte u hebt rond het hoofd van het bed en zie of het mogelijk is voor u om de persoon op te heffen en uzelf achter hem te plaatsen evenals naar één of andere kant. Indien dit mogelijk is, hebt u betere en makkelijkere toegang tot de persoon terwijl u werkt en is het niet mogelijk, dan moet u zich gewoon bewust zijn van het feit dat u zorgvuldig moet plannen wat u stap voor stap zult doen.
 
Leg een handdoek rond de nek van de persoon en plaats daarna uw stylingkap.
 
De volgende stap is het haar zorgvuldig uitkammen om aanwezige klitten te verwijderen, zodat u het in secties kunt verdelen en het uit uw weg kunt vastmaken terwijl u begint te werken aan de haarsnit. Bespuit het haar met uw spuitfles om het verdelen makkelijker te maken. Dit houdt het haar ook keuriger binnen de secties. Let erop dat u aandacht besteedt aan richtlijnen en markeerpunten die u selecteert gebaseerd op het specifieke kapsel. Dit laat u toe om zeker een evenwichtige snit te bekomen. U zult natuurlijk de snit in de eindfase dubbelchecken, maar dit is een goede manier om tijdens het knippen het evenwicht te behouden.
 
Ga verder met uw haarsnit zoals voorgeschreven door het gekozen kapsel en let op haartjes die eventueel ontsnappen aan uw voorbereide opvangzakjes. U moet die niet telkens apart opruimen, maar u moet ze wel verwijderen wanneer u klaar bent met knippen.
 
Eens de haarsnit klaar is, verwijdert u zorgvuldig de kapmantel/kraag en handdoek en gebruikt u een ruime hoeveelheid talkpoeder om eventuele verdwaalde haartjes te verwijderen. De talk zal ook helpen om jeuk en irritatie te verhinderen indien u toch nog enkele haartjes zou gemist hebben.
 
Nadat u de kapmantel verwijderd hebt en klaar bent met het aanbrengen van de talkpoeder, moet u kijken of er soms nog haartjes ontsnapt zijn en uw kleine, draagbare vacuüm unit gebruiken om die te verwijderen. Kunnen ze niet opgezogen worden omdat ze op het beddengoed vastkleven, gebruik dan uw pluizenrol. De pluizenrol is eveneens uitstekend om ervoor te zorgen dat er geen haarstukjes op de kledij van de persoon zitten die zouden kunnen leiden tot jeuk of irritatie.
 
©Kapsels.net
Foto: Aroon Phadee/Shutterstock
 
Gerelateerde artikelen:
 
Hoe het haar stylen van iemand die bedlegerig is
 
Hoe het haar wassen van iemand die bedlegerig of beperkt mobiel is