Haar wassen

Shampoo
 
Hoe het haar wassen van iemand die bedlegerig of beperkt mobiel is
 
De meesten onder ons hebben al de problemen ervaren (minstens uit de tweede hand) die opduiken wanneer iemand ziek is en langere tijd het bed moet houden. Het haar wordt lusteloos en vaak vettig, zweterig en het heeft de neiging om na enkele dagen te gaan rieken. De kortetermijnoplossing is het gebruik van een droogshampoo of shampoo die niet uitgespoeld moet worden. De bedoeling van beide soorten shampoo is gelijkaardig, maar ze zijn bedoeld voor verschillende haartypes.
 
Droogshampoo is gewoonlijk verpakt als aerosolspray die een vetabsorberend ingrediënt bevat dat uit het haar kan geborsteld worden eens het zijn werk gedaan heeft. Droogshampoo wordt gewoonlijk gebruikt bij mensen met vettig haar of types met steil tot golvend haar.
 
U spuit de poederachtige spray gewoon op het haar bij de schedelhuid, laat het product drogen (wat betekent dat u de sneldrogende inhoud laat verdampen) en gebruikt een borstel met natuurlijke haren om het residu uit te borstelen. Vooraleer dergelijke producten bestonden, gebruikten veel mensen talkpoeder of maïszetmeel in kleine hoeveelheden om dezelfde effecten te op te leveren.
 
Shampoos om niet uit te spoelen zijn vloeibaar en komen gewoonlijk voor in een schuimende formule die ruim op het haar wordt aangebracht; u laat alles op natuurlijke wijze drogen zonder uit te spoelen. Ze bevatten vaak alcohol of andere sneldrogende ingrediënten, evenals leave-in conditioners om het haar te verzachten en het handelbaarder te maken. Deze producten worden méér gebruikt bij individuen met golvend tot krullend haar en personen wiens haar de neiging heeft om droog te zijn of op te wippen.
 
Terwijl deze producten geweldig werken op korte termijn, is het zo dat ze na een tijdje minder efficiënt lijken, aangezien het haar residu begint op te bouwen. Wanneer dit gebeurt, moet u het haar een grondige reinigingsbeurt geven. Om dit te doen, moet u het proces een beetje anders bekijken dan u gewoonlijk zou doen.
 
Het haar wassen bestaat uit twee belangrijke stappen: reinigen en spoelen. Bij een persoon die mobiel is, is het eenvoudig om shampoo aan te brengen terwijl die persoon over de rand van een wasbekken buigt en daar volgt dan makkelijk een grondige uitspoeling van het schuim op. Bij iemand die niet over een wasbak kan buigen, moet u het probleem zorgvuldig bekijken en omgaan met de beperkingen. Hieronder vindt u enkele zaken om het proces makkelijker te maken voor u:
 
• 2 spuitflessen (waarvan één minstens 1 l inhoud heeft)
 
• haarclips (om het haar onder controle te houden, moet u werken met kleinere secties)
 
• 1 kam met brede tanden
 
• 1 kam met fijne tanden
 
• 1 kapmantel (verkrijgbaar in een schoonheidszaak en erg goedkoop)
 
• verschillende handdoeken (afhankelijk van de haarlengte – met minstens één kleinere handdoek)
 
Zorg ervoor dat u de kapmantel rond de nek van de persoon legt, waarbij u de kleinere handdoek tegen de huid gebruikt, zodat u een barrière hebt om tijdens de rest van het proces druipend vocht te absorberen. Leg één van de extra handdoeken bij de hand opzij aan de kant waar u werkt om eveneens druppels op te vangen. (Ik weet dat dit overdreven kan lijken, maar u zult dankbaar zijn dat u achteraf geen nat beddengoed moet vervangen en de persoon wiens haar u aan het wassen bent, zal dit ook zijn).
 
Gebruik dan uw kam met grove tanden om het haar te doorkammen en klitten zachtjes te verwijderen. Verdeel daarna het haar in secties, afhankelijk van de haarlengte (gebruik voor langer haar kleinere secties) en gebruik uw clips om de sectie waar u niet mee werkt, uit uw weg te houden.
 
Nu bent u klaar om te beginnen met het wassen van het haar. Vul één van uw spuitflessen met warm water en voeg er shampoo aan toe (ongeveer 30 ml per liter). Schud de fles om de oplossing te vermengen. Vul uw grootste fles met warm, zuiver water. Spuit de shampoo-oplossing op de haarsectie waarmee u werkt (start bovenaan het hoofd voor de efficiëntie) en masseer de hoofdhuid zachtjes om wat schuim te krijgen.
 
Werk zo verder naar de haarpunten toe en druk dan zachtjes op het haar met een handdoek. Gebruik nu uw spuitfles met zuiver water om het schuim weg te spoelen en blijf met de handdoek op het haar drukken om het vocht onder controle te houden. Wanneer u de eerste sectie gereinigd hebt, kamt u die zorgvuldig uit en zet u die vast, uit uw weg.
 
Ga sectie per sectie verder met dit proces, van de bovenkant van het hoofd tot de nek, totdat u alle haarzones gereinigd hebt. Met een zorgvuldige planning en een beetje voorbereiding, kunt u het haar makkelijk proper en klaar om te stylen krijgen. En geloof me vrij, de persoon die u helpt, zal erg dankbaar zijn voor uw aandacht en verzorging
 
(Noot: Het kan zijn dat u opnieuw over het hoofd moet gaan met uw spoelmiddel met zuiver water, om nog beetje schuim weg te spoelen dat ontstaan is door het overlappen terwijl u met de verschillende secties aan het werk was. Doe dit zeker volgens noodzaak, want sommige shampoos kunnen de huid irriteren wanneer ze drogen op iemands hoofdhuid.)
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Hoe het haar knippen van iemand die bedlegerig is
 
Hoe het haar stylen van iemand die bedlegerig is