Kapseltrends van de jaren 70

Seventies mode - Rolkragen, blouses en kapsels
Foto's via Canva
Ik ben een kind uit de 70er jaren, dus ik heb al veel veranderingen meegemaakt ...
 
En van die veranderingen is de wijziging in kapsels door de jaren heen. Ik weet niet hoe we het voor elkaar hebben gekregen, maar als je terug kijkt vanaf de 70er jaren tot nu, dan zie je de meest opmerkelijke kapsels die ooit zijn gemaakt.
 
Kom binnen in de 70er jaren, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van samenscholing, zonder zorgen, vrij om iedere stroom te volgen. Het was een tijd om te experimenteren, en dat deden we! In de 70er jaren wilde iedereen zijn of haar haren steil en lang hebben.
 
Dankzij Conair konden we krijgen wat we wilden. Het was namelijk de fabrikant Conair die de haardroger met pistoolgreep in de schappen van de winkels bracht en in de handen van de tieners die het zich konden veroorloven. Meestal was er n per gezin te vinden, maar de fhn was op weg het meest populaire huishoudelijk apparaat te worden sinds de komst van de televisie.
 
Met deze nieuwe technologie kunnen we de look maken die op het punt stond het symbool van de hippie beweging en de 70er jaren te worden.
 
De 80er jaren zouden een compleet andere look geven. Dit zou het tijdperk van de "supervrouw" worden. Meer en meer moeders keerden terug naar een baan, maar moesten tegelijk ook voor een gezin zorgen.
 
Hiervoor was het noodzakelijk om met enkele tijdrovende activiteiten te stoppen. Daarom werd vaker gekozen voor een korter en gemakkelijker te onderhouden kapsel en weg waren de lange lokken van de 70er jaren. Vrouwen (en mannen) kregen het drukker, dus hoe minder tijd nodig was om hun haar in model te brengen, hoe beter.
 
Seventies coltrui, pet en lang haar
Foto: Dean Drobot/Canva
Met de wigvormige kapsels kwam tegelijk het gemakkelijker drogen van het haar, met de fhn of op natuurlijke wijze, omdat het haar nu zo geknipt was dat er gemakkelijker mee omgegaan kon worden. Dit houdt in dat het haar gemakkelijk op zijn plaats valt.
 
Ook werden in de 80er jaren de mousse en de gel gentroduceerd. Twee mijlpalen in de haarverzorging waar we niet meer zonder kunnen. Deze twee producten hebben echter ook de eigenschap het haar aanzienlijk uit te drogen, dus vanaf de jaren 80 zien we ook meer beschadigingen in het haar.
 
Dit brengt ons bij de 90er jaren en bij een meer natuurlijke look. De populatie wil opnieuw het haar laten groeien, maar nu met variaties. De 90er jaren luidden de dageraad van het uitdunnen van contouren, haar snijden, borstelige kapsels, enz. in. De kapsels zouden niet meer moeten voldoen aan een bepaald imago, zoals in de 80er jaren, maar zouden meer afgestemd worden op de dagelijkse behoeften van de persoon in kwestie.
 
We zagen dat het haar steeds minder vaak werd geknipt, eerder bijgewerkt. In de 90er jaren vond ook een ware explosie van haarverzorgingsproducten plaats die geurden naar zomerbloemen en cacaoboter of zelfs parfum, en die zweerden de meest glanzende, meest volumineuze of meest luxe uitstraling te geven.
 
Vintage kapsalon
Foto's via Canva
Er zijn zo veel producten om uit te kiezen dat niet meer duidelijk is wat precies gekocht moet worden. Het gevolg: de stylist wordt je beste vriend en zijn of haar nummer bevindt zich op het eerste voorkeuze knopje op je telefoon omdat je haast wel zeker weet dat je zonder zijn of haar hulp geen goed besluit kunt nemen.
 
Momenteel denken we dat we het allemaal wel weten. Onze stylisten in ieder geval wel, omdat zij zich regelmatig bijscholen om bij te blijven met de veranderende trends en de behoeften van hun klanten. Maar als je een beetje oplettend om je heen kijkt, zul je zien dat de 70er jaren niet helemaal uit beeld zijn verdwenen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vintage kapsels