Hoe meer verdienen met uw kapsalon (2)

Kapster geeft advies aan een klant in het kapsalon
Foto: Depositphotos
Vorige pagina
 
Creëer een jaarpakket (en adverteer duidelijk de korting) dat verschillende zaken omvat, zoals een haarsnit om de 6 weken, een brushing ter gelegenheid van de verjaardag, tweewekelijkse intensieve conditioning en een opsteekkapsel voor verjaardagen en feestdagen.
 
Het haar van de klanten zal in betere conditie zijn en u bent zeker van uw inkomsten. Natuurlijk is het ook nodig om alles goed bij te houden, want klanten zijn ook maar mensen, dus vergeten ze al eens iets te plannen.
 
Verkoop producten zonder die vervelende verkoper/verkoopster te zijn.
 
De beste manier om niet over te komen als een vervelende verkoper, is oprecht zijn. U moet klanten tonen hoe het haar te stylen en hen uitleggen dat u de integriteit van hun haar niet in gevaar wilt brengen. Het zou echt een opvoedend proces moeten zijn voor hen.
 
U hebt hun vertrouwen gewonnen wanneer ze producten kopen en die klanten zullen waarschijnlijk dubbel zo trouw blijven gedurende vele jaren. Laat hen ruiken aan het product, gebruik trendy woorden (zoals textuur, glans enz…) bij het uitleggen en demonstreren hoe u het product gebruikt in hun haar. Maak duidelijk dat dit kapsel ook door hen thuis kan gecreëerd worden, mits het juiste product natuurlijk.
 
De kapper kan zijn meesterwerk niet creëren zonder product en de klant ook niet. Door zo’n extra vijf of tien minuten tijdens het stylingproces te besteden aan het uitleggen aan de klant hoe dit proces juist in elkaar steekt, wint u hun vertrouwen door te tonen dat u bezorgd bent om hun kapsel buiten het salon (en dat is ook zo!). Op die manier stappen ze rond met prachtig haar en zijn ze een wandelend en sprekend reclamebord voor uw salon.
 
Verhoog uw maandelijks inkomen als eigenaar zonder extra uren te werken.
 
Er is een oud spreekwoord dat zegt: “een gouden salon bestaat niet, er zijn enkel gouden medewerkers”. Als u uw medewerkers klaarstoomt voor succes, dan zult u zelf succesvol zijn! Investeren in uw medewerkers gaat samen met ons thema van focussen op “brood en boter” klanten. Er bestaat geen betere manier om uw salon tot een hoger niveau te tillen dan uw kappers de kennis en tools te geven die nodig zijn om succesvol te zijn. Dit toont hen dat u een team wilt vormen en bezorgd bent om hun welvaart. Het gaat om kameraadschap binnen het team. Vergeet de woorden bediende en medewerker. Vervang die termen door teamlid en teamgenoten.
 
Receptioniste die een haarproduct verkoopt in een kapsalon
Foto: Simplefoto/Canva
Besef dat hoe een kapper ook betaald wordt (franchise, freelance enz…), hij in werkelijkheid zijn eigen kleinere zaak runt binnen uw zaak. Wanneer uw medewerkers de knowhow hebben om hun klantenbestand op te bouwen (op voorwaarde dat hun werk op niveau is), dan zullen ze ervoor zorgen dat u genoeg geld verdient om het leven te leiden waar u van droomde bij het openen van uw kapsalon.
 
We hebben het niet enkel over het doorgaan met saloneducatie (alhoewel dit belangrijk is). Het gaat verder dan bedreven kappers hebben die werken voor u. Eigenaars moeten een mentor zijn voor hun kappers en hen voorbereiden om professionals te worden. Vergeet woorden zoals verf en gebruik kleur in de plaats en het belangrijkste van al: vervang verbruiker door klant.
 
Help de kappers om er een routine van te maken om de dingen vlot te laten verlopen en een vlotte klant-kapper communicatie te bewerkstelligen. Wanneer u de kappers helpt om dit niveau van professionalisme te bereiken, dan zullen ze het vertrouwen van hun klanten winnen en die zullen op hun beurt trouw blijven.
 
Voorbeeld van routine: zoek naar extra mogelijkheden qua dienstverlening in klantenprofielen de avond vooraf. Zorg voor een warme begroeting door de receptionist, die de klant koffie/wijn/fruitsap aanbiedt. Voorzie een grondige behandeling, voer de diensten goed uit en toon de klanten hoe ze zelf hun haar kunnen stylen.
 
Geef stylingtips en leg het belang uitvan een product (verkoop). Vergeet niet om de klanten naar de receptiezone te begeleiden en reik hen ongedwongen het product aan of zet het op de toonbank en zorg ervoor dat de receptionist zorgt voor een volgende afspraak.
 
Lees verder ...