Om het even welk haartype wordt prachtig in drie stappen

Het borstelen van mooi lang haar
 
Haast iedereen weet dat je op de passende manier je haar moet verzorgen als je wil dat het er goed uitziet. Regelmatig wassen om het netjes te houden. Dagelijks conditionen om vocht te behouden. Wekelijks en maandelijks speciale dieptebehandelingen om het sterk te maken en te houden. De juiste stylingproducten voor gladde, glanzende en lang blijvende lokken. Al deze raad hebben we al vele malen gehoord.
 
Het probleem is dat haar niet steeds hetzelfde is. Sommigen hebben krullend haar, anderen dan weer dik haar, sommigen hebben dun haar, anderen beschadigd haar. En elk van deze haartypes heeft nood aan zijn eigen verzorging. Het hoeft echter niet ingewikkeld te zijn om prachtig haar te hebben, ongeacht je haartype. Er zijn drie basistips voor elk haartype die je zullen helpen om er goed uit te zien.
 
Dun haar
 
Het lastigste aan dun haar is het gevoel dat alle lucht weg is uit je kapsel. Dun haar heeft heel wat opvulling nodig om een vol en weelderig kapsel te bekomen. Volgende tips kunnen een groot verschil maken in de manier waarop je met je dunne, slappe lokken omgaat:
 
1. Probeer shampoos en stylingproducten die zorgen voor volume – zoals spuiten en mousses – om lift in je kapsel te brengen. Vermijd serums, wax en pommades, want die kunnen het haar doen doorwegen.
 
2. Buig je hoofd. De oude truc om je haar voorover te buigen bij het drogen, voegt heel wat volheid en volume toe. Je kan ook rollers en krultangen gebruiken om krullen en beweging te brengen in het haar.
 
3. Probeer een strategische kleurtoepassing. Haarkleuring kan body toevoegen aan het haar door bijkomende substantie aan het haar zelf te geven. Bovendien kunnen zorgvuldig aangebrachte highlights het licht weg reflecteren van dun haar en er zo voor zorgen dat het haar er voller uitziet dan het in werkelijkheid is.
 
Beschadigd haar
 
Bleken, kleuren, permanenten, straightenen, föhnen, warmtestyling, zon, wind, zeewater, zwembadwater en ruwe behandeling kunnen allen resulteren in haarbeschadiging. Als je haar mishandeld werd door één van deze (of andere) factoren, dan zou je volgende tips eens moeten uitproberen:
 
1. Laat je haar zoveel mogelijk op natuurlijke wijze drogen, om te vermijden dat het nog méér onder spanning staat door warmtestyling.
 
2. Als je toch je haardroger nodig hebt, gebruik dan een diffuser om “de luchtstroom te verzachten” en de warmte tot een minimum te beperken. Bovendien probeer je best om de luchtstroom van de haardroger weg van de hoofdhuid te richten langs de haarschacht om te vermijden dat de cuticula (schubbenlaag) gaat rechtstaan.
 
3. Geef jezelf diepe conditioningbehandelingen om elasticiteit te brengen in je beschadigde lokken en om vocht te herstellen. Je zou moeten kiezen voor een conditioner rijk aan proteïnen en vochtinbrengende bestanddelen voor de beste resultaten.
 
Dik haar
 
De meeste mensen denken dat het hebben van dik, weelderig haar hét van hét is. De waarheid is dat sommige vrouwen het tegenovergestelde denken. Veel haar hebben houdt heel wat verantwoordelijkheid in en die dikke lokken kunnen uit de hand lopen wanneer ze niet op de passende manier behandeld worden. Volgende tips kunnen helpen om je haar onder controle te houden:
 
1. Dik haar heeft regelmatige verzorging nodig – door een goed vakman – om er op zijn best uit te zien. Maak regelmatige afspraken in het kapsalon.
 
2. Kies voor kapsels die gekenmerkt worden door lange lagen. Zo help je het volume verminderen en krijg je een gladdere look.
 
3. Kijk uit voor gespleten haarpunten en hou die onder controle. Anders wordt je haar kroezig en verward.
 
Krullend haar
 
De grootste klacht van vrouwen die van nature krullend haar hebben, is dat het haar gaat kroezen en niet meer onder controle te houden is. Van nature krullend haar kan het mooiste zijn wat er is of de grootste nachtmerrie die er bestaat. Hieronder vind je wat tips om je krullende lokken te temmen:
 
1. Conditionen, conditionen en nogmaals conditionen. Als je de krullen vochtrijk houdt en goed gaat conditionen, dan zullen ze er glad en gezond uitzien en zal je haar beter handelbaar zijn.
 
2. Blijf af van je krullen. Raak je haar niet aan tot het bijna volledig droog is. Laat het haar aan de lucht drogen (of gebruik een diffuser als je je haardroger nodig hebt) om kroezen tot een minimum te beperken. Gebruik je vingers om je haar naar wens te stylen.
 
3. Schik je krullen via koele lucht uit je haardroger en maak komaf met kroes en opvliegende lokken met een beetje serum, olie of crème die je op je vingers doet en waarmee je door je krullen gaat.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haarverzorging