Hoe je haarborstel en kam schoonmaken

Vuile haarborstel
Foto: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock
Schone haarborstels en kammen zijn natuurlijk veel beter voor je haar dan vieze exemplaren. Haarborstels en kammen verzamelen vuil en het overbrengen daarvan naar je haar is niet goed voor je lokken. Bovendien functioneren kammen en borstels minder goed als je ze niet goed schoonhoudt. Regelmatig reinigen zal ze langer in goede staat houden.
 
Je moet minstens ťťn keer per week, of vaker indien nodig, al het losse haar uit de kam en borstel verwijderen en in de vuilnisbak doen. Je hoeft je geen zorgen te maken als er plukken haar uitvallen, het is vrij normaal om zoveel haar te verliezen.
 
Ik heb een dikke haardos en het is normaal dat er elke keer dat ik mijn kam of borstel gebruik, behoorlijke hoeveelheden haar van mijn hoofd komen. Daarom verwijder ik drie keer per week alle haren uit mijn kam en borstel. Iedereen zou meer aandacht moeten besteden aan het schoon houden van hun haarstylingtools, dat is niet zo moeilijk.
 
Er zijn veel manieren om snel en gemakkelijk een schone kam en borstel te krijgen.
 
Neem een kam en borstel samen, of twee kammen of twee borstels, voordat je je haar met shampoo wast. Maak de kam en borstel nat onder stromend water (maar niet de handgrepen). Doe een klein beetje shampoo op de haren van de borstel of de tanden van de kam. Wrijf de haren van de ene borstel nu tegen de haren van de andere borstel.
 
Als je de borstel en kam tegelijk wilt schoonmaken, wrijf dan met de kam over de haren van de borstel. Wrijf zachtjes onder stromend water (zodat dure en onvervangbare haren van de borstel er niet uitvallen) totdat alle schuim is verdwenen. Droog daarna de borstel(s) en/of kam(men) op een handdoek.
 
Als je nog steeds vuil vindt tussen de haren van de kam, neem dan een wattenstaafje en verwijder het vuil tussen de haren. Herhaal het bovenstaande proces indien nodig.
 
Vuile haarborstels
 
De tanden van kammen en de haren van borstels verzamelen stof, vet en chemicaliŽn van producten zoals gels, mousses en haarspray, die dagelijks worden gebruikt.
 
Ik gebruik haargel, glansserum en vochtinbrengende lotions in mijn haar, en dat zie je terug in mijn haarborstels. Je kunt baking soda gebruiken om restjes chemicaliŽn te verwijderen. Begin met de bovenstaande procedure, haal alle losse haren uit de kam of borstel en gooi ze in de vuilnisbak. Los een halve kop baking soda op in warm water in de wastafel. Laat de kammen en borstels hierin vijftien minuten weken. Vervolgens de borstels en kammen laten drogen op een handdoek.
 
Er zijn enkele soorten borstels en kammen die niet geschikt zijn voor een soda- en waterbad. Wat niet tegen water kan zijn borstels met rubberen kussens, kammen en borstels met houten handgrepen, en borstels met varkenshaar. Als er water door de luchtgaten van een borstel met een rubberen kussen komt, zal het rubber sneller slijten.
 
Borstels en kammen met houten handgrepen zullen water absorberen, de lak kan beschadigd raken, het hout kan uitzetten en barsten. Borstels met varkenshaar nemen vocht op, net als andere natuurlijke haartypes. Deze haren kunnen kromtrekken of krullen wanneer de borstel nat wordt gemaakt.
 
Over het algemeen functioneren haarstylingtools het beste wanneer ze schoon en vrij van vuil en vet zijn. De voordelen van het gebruik van een schone kam of borstel zijn: het haar en de hoofdhuid voelen beter aan, het haar en de hoofdhuid blijven langer schoon en er is minder ophoping van vet bij de haarwortels.
 
Door Susan | | ©Kapsels.net

Zie ook: Productopbouw in je haar