Hoe je haarborstel en kam schoonmaken

Vuile haarborstel
 
Schone haarborstels en kammen zijn uiteraard veel beter voor je lokken dan vieze. Haarborstels en kammen verzamelen afval en de overdracht ervan naar je haar is niet goed voor je lokken. Ook werken kammen en borstels minder goed als je ze niet goed schoon houdt. Regelmatig reinigen zal ze langer goed houden.
 
Minimaal een keer per week of vaker als dat nodig blijkt, moet je al het losse haar uit de kam en borstel halen en in de vuinisbak doen. Je hoeft je geen zorgen te maken, dat haarplukken eruit vallen, het is vrij normaal om zoveel haar te verliezen.
 
Ik heb een heleboel haarlokken en doordat het haar zo dik is, is het normaal dat elke keer als ik mijn kam of borstel gebruik, er vrij grote hoeveelheden haar van mijn hoofd afkomen. Daarom verwijder ik drie keer per week alle haren uit mijn kam en borstel. Iedereen zou meer moeten letten op schone haarmodellerende attributen, dat is niet zo moeilijk.
 
Er zijn veel manieren om snel en gemakkelijk een schone kam en borstel te krijgen.
 
Pak een kam en borstel samen, of twee kammen of twee borstels, voor je je haren met shampoo wast. Maak de kam en borstel nat, (maak de haren van de borstel en de tanden van de kam nat, maar niet de handgrepen) onder stromend water. Doe een klein beetje shampoo op de haren van de borstel of de tanden van de kam. Wrijf de haren van de ene borstel nu over de haren van de andere borstel.
 
Als je de borstel en kam samen schoon wilt maken, wrijf met de kam over de haren van de borstel. Zachtjes wrijven (zodat dure en niet te vervangen haren van de borstel er niet uitvallen) onder stromend water totdat alle schuim is verdwenen. Daarna de borstel(s) en/of kam(men) op een handdoek drogen.
 
Als je nog steeds vuil vindt tussen de haren van de tanden, neem een wattenstaafje en haal de rommel tussen de haren weg en herhaal het voorgenoemde proces.
 
Tanden van kammen en borstelharen verzamelen stof, vet en chemicaliŽn van producten, zoals gels, mousses en haarspray, die dagelijks gebuikt worden.
 
Ik gebruik haargel, glansserum en vochthoudende lotions in mijn haar, en dat zie je terug in mijn haarborstels. Je kunt soda gebruiken om restjes chemicalien te verwijderen. Start met de voorgenoemde procedure, haal alle losse haren uit de kam of borstel en gooi ze in de vuilnisbak. Los een halve kop soda op in warm water in de wastafel. Laat de haarkammen en borstels hierin vijftien minuten weken. Daarna de borstels en kammen laten drogen op een handdoek.
 
Er zijn een paar soorten borstels en kammen die niet tegen een soda en waterbad kunnen. Wat niet tegen water kan: borstels met rubber kussens, kammen en borstels met houten handgrepen, en borstels met varkenshaar. Als er water door de luchtgaten van een borstel met een rubber kussen komt, dan zal het rubber sneller eroderen.
 
Borstels en kammen met houten handgrepen zullen water absorberen, de lak kan kapot gaan, het hout kan zwellen en barsten. Borstels met varkenshaar, nemen vocht op zoals alle natuurlijke haarsoorten. Deze haren kunnen krom gaan staan of krullen als de borstel nat wordt gemaakt.
 
Normaal gesproken, werken haarmodellerende apparaten het best als ze in een goede staat verkeren, dat wil zeggen zonder vuil en vet. De voordelen van het gebruik van een schone kam of borstel zijn: Haar en hoofdhuid voelen beter aan, haar en hoofdhuid zullen langer schoon blijven en er zal minder vetophoping bij de wortels zijn.
 
©Kapsels.net
Foto: Piotr Wawrzyniuk/Shutterstock
 
Zie ook: Productopbouw in je haar