Het oefenhoofd (2)

Kaphoofd of oefenhoofd om haar te leren knippen en stylen
Foto: Marina Varnava/Getty Images/Canva
Vorige pagina
 
Wil je gaan kleuren en/of permanenten en wil je aan de slag met de stijltang en krultang, dan is het andere koek. Dit lukt niet op synthetisch haar. Vlechten en opsteken lukt ook niet zo goed met synthetisch haar, want dit is daarvoor te glad.
 
Wil knippen nog lukken met synthetisch haar, voor alle technieken waarbij warmte en/of chemicaliën een rol spelen, heb je natuurlijk en dan nog liefst menselijk haar nodig. Vooral bij het permanenten is menselijk haar een must.
 
De haardichtheid
 
Haardichtheid, dat is het aantal haren per vierkante centimeter. In het écht verschilt dit van mens tot mens. Blondines hebben gemiddeld 190 haren/cm2, terwijl dit bij brunettes gemiddeld slechts 130 haren/cm2 is. De dichtheid verschilt dus naargelang de haarkleur, maar ook nog individueel, want bovenstaande cijfers zijn gemiddelden.
 
Een kappershoofd met een haardichtheid van ongeveer 200 haren/cm2 is ideaal voor een student. Wil je de realiteit zo dicht mogelijk benaderen, dan heb je meerdere oefenhoofden met elk een verschillende haardichtheid nodig.
 
De implantatie van het haar
 
Ben je een beginnend student, dan is dit wellicht niet van zo’n groot belang, maar naarmate je expertise vordert, kan dit wel een rol gaan spelen. Het haar kan op twee manieren in het oefenhoofd geïmplanteerd zijn.
 
De goedkoopste manier is die waarbij het haar in een hoek van 90° (recht dus) in het oefenhoofd werd gezet. We noemen dit ook de klassieke implantatie.
 
Oefenhoofden voor haarzorg op de kappersschool
Foto: Marina Varnava/Getty Images/Canva
Bij de natuurlijke implantatie wordt het haar in een hoek van 30 tot 60° (schuin dus) in het kappershoofd geplaatst. Dit is moeilijker, dus ook duurder, maar wel dichter bij de realiteit.
 
Noot: een oefenhoofd hoeft niet altijd haar te bevatten. Kale kappershoofden bestaan ook. Je werkt dan met losse haarstukjes die onderling inwisselbaar zijn.
 
Tot slot enkele praktische zaken
 
Waar zet je dat kappershoofd op om makkelijk te kunnen werken? Dat hoofd heeft namelijk geen lichaam, waardoor het instabiel is. Ook hier zijn er twee mogelijkheden.
 
Er bestaan tafelklemmen (die je dus aan een tafel bevestigt) waar je je hoofd kunt opzetten. Er is ook de mogelijkheid van een statief waarop je het oefenhoofd zet, net zoals bij een camera.
 
Wat je kiest, hangt volledig af van je eigen voorkeur. Een tafelklem is kleiner. Handig dus wanneer je niet veel (opberg)ruimte hebt. Voor een tafelklem heb je natuurlijk een geschikte tafel nodig, voor een statief niet. Dit laatste kan ook handig zijn wanneer je training geeft en er studenten rond je staan.
 
Kan je het haar van een kappershoofd wassen, vraag je je wellicht af. Wil je 100% zeker zijn, neem dan contact op met de fabrikant of bekijk de gebruiksaanwijzing.
 
Bij synthetisch haar staat het niet vast dat het haar goed reageert op de verzorgingsproducten. Het kan snel pluizig worden en op den duur niet meer bruikbaar zijn.
 
Menselijk haar kan je makkelijk wassen en zelfs behandelen met conditioner. Zo blijft de kwaliteit hoog. En heb je lang genot van je oefenhoofd.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Cursus haar knippen
 
Knipschema's voor kapsels