Een handleiding voor krultangen

Vrouw met verschillende soorten krultangen
Foto: LightField Studios/Shutterstock
Op verschillende manieren kan de krultang worden beschouwd als de grootste innovatie in haarstyling uit de twintigste eeuw. Het apparaat is enorm geëvolueerd vanaf zijn oorspronkelijke vorm tot een gebruiksvriendelijk instrument dat superieure resultaten oplevert in vergelijking met zijn voorgangers. Hieronder volgt een handleiding voor het kiezen van een krultang.
 
Een beetje geschiedenis
 
De ontwikkeling van de techniek om het haar te stylen met behulp van verhitte staven wordt toegeschreven aan Marcel Grateau, een Parijse kapper en uitvinder, eind jaren 1870. De eerste krultangen waren gepolijste metalen staven die werden verwarmd op een vuur of in een oven en vervolgens op het haar werden aangebracht, waarbij het haar eromheen werd gedraaid om krullen te creëren. Veelvoorkomende problemen waren oververhitting en het verschroeien van het haar, evenals het verbranden van de hoofdhuid en handen tijdens het stylingproces.
 
Gedurende de daaropvolgende eeuw waren krultangen voornamelijk gereedschappen voor professionals, omdat thuisgebruik nog steeds onpraktisch was. Zoals eerder vermeld, vereiste dit het gebruik van verwarmingselementen en zorgvuldige handelingen om verbranding en beschadiging van het haar te voorkomen. Maar er werd vooruitgang geboekt, de technieken werden verbeterd en de apparaten ondergingen drastische vernieuwingen, omdat elektriciteit steeds vaker werd gebruikt en de technologie het mogelijk maakte om zelfverwarmende krultangen te produceren.
 
Antieke krultang
Antieke krultang
Ergens in de jaren 1960 konden vrouwen thuis beginnen met het gebruik van krultangen. De apparaten waren veilig genoeg geworden zodat vrouwen ze relatief eenvoudig op hun eigen haar konden gebruiken en bevredigende resultaten konden behalen. Deze apparaten waren elektrisch, zelfverwarmend en gebruiksklaar, maar nog steeds heel anders dan de krultangen die we tegenwoordig hebben.
 
De huidige tangen
 
Als je nu gaat shoppen in je lokale schoonheidszaak (of zelfs supermarkt), dan vind je veel verschillende formaten, vormen en stijlen van tangen. Er zijn steiltangen voor het glad maken en straightenen van het haar. Er zijn spiraaltangen en wafeltangen met ronde en platte platen die bedoeld zijn om verschillende golfeffecten in het haar te creëren, van S-krullen tot zigzagpatronen.
 
Verschillende types krultangen
 
Er zijn krultangen verkrijgbaar in verschillende cilinderformaten, en sommige hebben zelfs meerdere cilinders op één apparaat. Ook de materialen waaruit de tangen zijn gemaakt en de manier waarop ze het haar verwarmen, zijn anders dan vroeger. In de jaren 70 kon je bijvoorbeeld een krultang hebben met een verchroomde cilinder.
 
Tegenwoordig hebben we echter geleerd dat niet-klevende oppervlakken en speciale minerale coatings helpen om de warmte gelijkmatig over het oppervlak van de tang te verdelen, verbranding te voorkomen en het haar er glad uit te laten zien. Veel tangen maken nu gebruik van infrarode warmte en ionentechnologie om het haar voorzichtig te verwarmen en de hoeveelheid kroezen en statische elektriciteit in het haar te verminderen, zodat het glad en glanzend blijft.
 
Formaat van de cilinders
 
Het formaat van de cilinders bepaalt de grootte van de gecreëerde krul, en logischerwijs geldt: hoe kleiner de cilinder, hoe compacter de krul. Tangen met meerdere cilinders worden gebruikt om langere golven te creëren of om veel buiging en beweging in lang haar te krijgen.
 
Concreet zijn er krultangen verkrijgbaar met cilinders variërend in dikte van 0,6 cm tot 5 cm. Tangen met een kleinere cilinder zijn ideaal voor het krullen van korter haar en het creëren van compacte krullen, terwijl krultangen met een grotere cilinder worden gebruikt voor langer haar en het creëren van grote, zachte krullen en golven.
 
Lees verder ...