Een handleiding voor krultangen

Vrouw met verschillende soorten krultangen
 
Op veel manieren kan de krultang beschouwd worden als de grootste innovatie in haarstyling uit de twintigste eeuw. Ze is enorm geŽvolueerd van haar originele incarnatie tot een apparaat dat makkelijk in gebruik is en veel meer superieure resultaten oplevert dan haar voorgangers. Wat volgt is een handleiding voor het kiezen van een krultang.
 
Een beetje geschiedenis
 
De ontwikkeling van de techniek van stylen van het haar met behulp van verwarmde staven eind de jaren 1870 wordt toegeschreven aan de Parijse kapper en uitvinder Marcel Grateau. De eerste krultangen waren gepolijste metalen staven die op een vuur of in een oven verwarmd werden en daarna op het haar aangebracht werden, waarbij het haar errond gedraaid werd om de krul te creŽren. Vaak voorkomende problemen waren oververhitting en verschroeiing van het haar net als verbranding van de hoofdhuid en handen tijdens het stylingproces.
 
In de loop van de eeuw die volgde, waren krultangen grotendeels de tool van de professional, want thuisgebruik was nog steeds onpraktisch, aangezien dit zoals gezegd de verwarmingselementen en zorgvuldige handeling om verbranding van en beschadiging aan het haar te voorkomen vereiste. Maar er werd vooruitgang geboekt, de technieken werden verbeterd en de apparaten ondergingen een drastische vernieuwing aangezien elektriciteit meer algemeen gebruikt werd en de technologie toeliet dat er krultangen geproduceerd werden die zelfverwarmend waren.
 
Antieke krultang
Antieke krultang
Ergens rond de jaren 1960 konden krultangen gebruikt beginnen te worden door vrouwen thuis. De apparaten waren veilig genoeg geworden om toe te laten dat vrouwen ze met relatief gemak op hun eigen haar toepasten en aanvaardbare resultaten bekwamen. Deze apparaten waren elektrisch, zelfverwarmend en gebruiksklaar, maar nog steeds heel wat anders dan de producten die we tegenwoordig hebben.
 
De huidige tangen
 
Wanneer je nu gaat shoppen in je lokale schoonheidszaak (of zelfs supermarkt), dan vind je veel verschillende formaten, vormen en stijlen van tangen. Er zijn steiltangen voor het glad maken en straightenen van het haar. Er zijn spiraaltangen en wafeltangen met ronde en platte platen die bedoeld zijn om verschillende golfpatronen aan te brengen in het haar, van S-krullen tot zigzagvormen.
 
Verschillende types krultangen
 
Er bestaan krultangen met verschillende afmetingen van cilinder en zelfs met meerdere cilinders op ťťn apparaat. De materialen waaruit tangen gemaakt zijn en de manier waarop ze het haar verwarmen zijn ook anders dan vroeger. In de jaren 70 had je misschien een krultang met een verchroomde cilinder die dienst kon doen.
 
Tegenwoordig hebben we echter geleerd dat niet-klevende oppervlakken en speciale minerale coatings helpen om de warmte gelijkmatig te verdeling over het oppervlak van de tang, verschroeiing te vermijden en het haar glad te doen ogen. Veel tangen hebben nu infrarode warmte en ionentechnologie om het haar voorzichtiger op te warmen en de hoeveelheid kroes en statische elektriciteit in het haar te verminderen om het glad en glanzend te houden.
 
Formaat van de cilinders
 
Het formaat van de cilinders bepaalt de afmeting van de gecreŽerde krul en Ė wat logisch is Ė hoe kleiner de cilinder, hoe compacter de krul. Tangen met meerdere cilinders worden gebruikt om lange golven te creŽren of om heel wat buiging en beweging in lange haarlengtes te creŽren.
 
Concreet vind je krultangen met cilinders gaande van 0,6 cm tot 5 cm dikte. Tangen met kleinere cilinder zijn ideaal voor het krullen van kortere haarlengtes en het creŽren van compactere krullen, terwijl krultangen met grotere cilinder gebruikt worden voor langer haar en het creŽren van grote zachte krullen en golven.
 
Volgende pagina