Blondharigen, roodharigen en dichtheid van het haar

Meisjes met blond en rood haar
Foto: Yurakrasil/Shutterstock
Vraag: Hoe komt het dat blondjes een grotere haardichtheid hebben dan roodharigen?
 
Antwoord: Dit is eigenlijk een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat erg weinig bronnen en boeken het hebben over “oorzaak en gevolg” van de verschillen in haardichtheid tussen twee haarkleuren.
 
Het enige wat ik vond, was het volgende: dat feiten van blondjes die een grotere haardichtheid hebben en roodharigen die een grotere haardiameter hebben, algemeenheden zijn die bij individuele hoofden haar soms anders uitdraaien.
 
Het gemiddelde menselijke hoofd (of het nu van een man of van een vrouw is) heeft tussen de 100 000 en 150 000 individuele haartjes. Het gemiddelde menselijke hoofd heeft een dichtheid van 175 tot 300 haartjes per vierkante cm. Dit laat een merkelijk verschil toe van persoon tot persoon.
 
Blondjes hebben inderdaad de neiging om méér haren op het hoofd en méér haren per vierkante cm te hebben dan andere kleurgroepen, maar er zijn ook blondjes die minder haren per vierkante cm hebben dan sommige roodharigen.
 
Hetzelfde verschil geldt voor de haardiameter tussen de verschillende kleurgroepen. Normaal gezien hebben roodharigen de dikste haarschachten, maar er bestaan ook roodharigen met erg fijn haar en blondjes met dikke haarschachten.
 
Wat de mogelijke oorzaken van deze trend van blond haar om een grotere dichtheid te hebben en van rood haar om dikker, maar dunner bezaaid te zijn, betreft, moet u kijken naar de evolutionaire ontwikkeling. Er steekt logica in.
 
Aangezien blond haar minder pigmentatie heeft (minder eumelanine), hebben de haarschachten de neiging om minder dekkend te zijn en zijn er dus méér haartjes nodig om de hoofdhuid voldoende te bedekken.
 
En omgekeerd: aangezien rood haar de neiging heeft om een grotere diameter te hebben, zijn er minder haren nodig om de hoofdhuid te bedekken. Daardoor is het logisch dat blond haar zich ontwikkeld heeft om een grotere dichtheid te hebben dan rood haar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Erfelijke haarkleur
 
Hoofdhuid die zichtbaar is