Je haar-/huidskleur versus de kleur van je kledij

Meisje met een zwarte coltrui
 
We hebben allemaal onze favoriete kleren die ons beter staan dan anderen. Een voorbeeldje hiervan is de kleur zwart. Afhankelijk van je haar- en huidskleur is zwart een kleur die je er volledig bleekjes kan doen uitzien. Zwart is steeds in, maar je hebt eindelijk beseft dat zwart niets voor jou is.
 
Het wil niet zeggen dat zwart noodzakelijkerwijze bij je past, enkel en alleen omdat je een prachtige olijfkleurige huid en donker haar hebt. Beige is een andere kleur die heerlijk neutraal is en toch, wanneer je die kleur draagt, ontdek je dat je zelf helemaal beige wordt en dat je beige kledij die warmte in je gezicht wegneemt. Niet doen dus.
 
Herinner je je dat iedereen een paar jaar geleden zijn kleurtype liet bepalen? Daar steekt heel wat waarheid achter. Probeer eens het volgende: ga met een vriendin op stap en schuim tweedehandszaken af op zoek naar een paar dozijn kleren in zoveel mogelijk verschillende kleuren. Geen ruiten, strepen of stippen. Doe dan met een haarband je haar naar achter. Hou één voor één een kleur dicht bij je gezicht en kijk in de spiegel naar het verschil. Dat is de enige manier om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je er echt uitziet in deze kleuren. Sommigen onder ons zullen groen lachen bij het zien van groene kledij.
 
Je opent je kleerkast en je ziet je zwarte basisjurkje daar zo trouw hangen. Ieders kleerkast heeft zo’n zwarte jurkjes voor in noodgevallen. In de wereld van de kunst wordt zwart eigenlijk niet als een kleur beschouwd. Persoonlijk hou ik van de kleur zwart en draag ik die veel. Maar er zijn mensen die dat absoluut niet mogen doen. Als je een olijfkleurig huidje hebt met askleurige of vaalbleke ondertonen, dan zal zwart ervoor zorgen dat je er volledig bleekjes uitziet. Het mirakel van make-up zal zelfs niet veel uitmaken.
 
Als je een donkere kleur moet dragen, denk dan aan donkergroen in plaats van aan marineblauw. Grijs zou je vermoedelijk ook bleek maken. Een lichtgeel of een hemelsblauw zou kunnen passen bij jou. Ik zeg wel “zou kunnen”, want ik kan je niet zien en dat is nu net waarom je al die verschillende kledij in allerlei kleuren gekocht hebt om bij je gezicht te houden. De hele onderneming van huidtint en kleur van kledij te doen samen passen is een erg moeilijke materie.
 
Diegenen die zwart op een succesvolle manier kunnen dragen zijn gewoonlijk diegenen met een licht- tot middenbeige teint met licht roze tot blauwe ondertonen. Gewoonlijk zijn dit de echt lichte huidstypes. Diegenen van Aziatische oorsprong met een vaalbleke gelaatskleur kunnen gewoonlijk met veel succes zwart dragen.
 
De meest gebruikelijke haarkleur die zwart kan dragen is de kleur die gewoonlijk varieert van natuurlijk lichtbruin tot donkerbruin en zilver. Zo’n dame kan alle tinten grijs succesvol dragen en ook rijke vale pastelkleuren, helder groen en blauw en krachtig rood met blauwe ondertonen. Meestal heeft deze dame bruine of helderblauwe ogen, soms groene, grijze of lichtbruine. Ze kan alle kleuren dragen die vol, rijk en helder zijn. Er zijn er ook die deze rijke kleuren wel kunnen dragen, maar ontdekken dat ze er zelfs nog beter uitzien wanneer ze meer zachte kleuren dragen. Die zijn even rijk, maar niet zo helder.
 
Wij hebben bijvoorbeeld de kleur turkoois met het tegenovergestelde type vaal getemperd blauwgroen. Dat is nog steeds een erg rijke kleur, alleen zachter en niet zo helder. In plaats van felroze, zou je kunnen kiezen voor appelbloesemroze. Als je ontdekt dat roze je goed staat, dan is de volgende stap ontdekken welke de beste schakering van roze is voor je huid.
 
Voor sommigen is roze hét van hét. Koraalkleur zou te veel oranje in zich hebben voor jou, als je die blauwe ondertonen hebt waarover daarnet sprake. Een prachtige look voor om het even wat je draagt is het prachtige vooruitzicht van al die neutrale lippenstiftschakeringen die je tegenwoordig kan kopen en die bij om het even welke kledij zullen passen.
 
Mensen die van nature helder roodharig zijn en hier en daar sproetjes hebben zullen algauw merken dat zwarte kledij tegenover hun roze melkachtige huid voor te veel contrast zou kunnen zorgen. Behalve wanneer ze een lange zwarte jas gaan dragen met een zwarte hoed en warme zwarte handschoenen en geschikte make-up: in dat geval zal iemand met rood haar er inderdaad verbluffend uitzien. Er zijn echter ook andere kleuren die hen aantrekkelijker zouden maken. Plaats een paarse hoed bovenop een kop rood haar en zo’n dame ziet er haast uit als een zomerbloem. Blauwe en groene tinten zien er steeds aantrekkelijk uit bij van nature of geverfd rood haar.
 
Wit zou iets gewaagder zijn, maar een eierschaalkleur zou kunnen passen bij jou. Als je van nature donkerrood bent, dan behoor je tot een totaal andere categorie. Donkere roodharigen kunnen met heel wat méér kleuren overweg dan hun lichtroze zusjes. Vandaag de dag dragen alle roodharigen roze. Groen en blauw zijn steeds verbluffend mooi voor roodharigen. Als je een koperrode kleur hebt en bruine ogen, dan zal je merken hoe je ogen ook die koperkleur zullen krijgen. Je zal haast elke kleur kunnen dragen, afhankelijk nog maar eens natuurlijk van je huid. Helder beige staat alle roodharigen gewoonlijk erg goed. Begin maar te experimenteren met al je kleurtjes uit de tweedehandszaak. En vergeet niet nota te nemen.
 
Volgende pagina