Je haar-/huidskleur versus de kleur van je kledij

Meisje met lang rood haar en een zwarte coltrui
Foto: Istock
We hebben allemaal onze favoriete kleren die ons beter staan dan anderen. Een voorbeeld hiervan is de kleur zwart. Afhankelijk van je haarkleur en huidskleur kan zwart je er volledig bleek uit laten zien. Zwart is altijd in de mode, maar je hebt eindelijk beseft dat zwart niets voor jou is.
 
Het betekent niet automatisch dat zwart bij je past alleen omdat je een prachtige olijfkleurige huid en donker haar hebt. Beige is een andere kleur die heerlijk neutraal is, maar wanneer je die kleur draagt, merk je dat je zelf helemaal beige lijkt en dat je gezicht er minder warm uitziet. Dus niet doen.
 
Herinner je je dat iedereen een paar jaar geleden zijn kleurtype liet bepalen? Daar zit veel waarheid in. Probeer eens het volgende: ga met een vriendin op stap en ga naar tweedehandswinkels op zoek naar een paar dozijn kleren in zoveel mogelijk verschillende kleuren. Geen ruiten, strepen of stippen. Doe dan met een haarband je haar naar achteren. Houd één voor één een kleur dicht bij je gezicht en kijk in de spiegel naar het verschil. Dat is de enige manier om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je er echt uitziet in deze kleuren. Sommigen van ons zullen groen lachen bij het zien van groene kleding.
 
Je opent je kledingkast en je ziet je zwarte basisjurkje daar zo trouw hangen. Ieders kledingkast heeft zo'n zwarte jurkjes voor noodgevallen. In de wereld van de kunst wordt zwart eigenlijk niet als een kleur beschouwd. Persoonlijk hou ik van de kleur zwart en draag ik het vaak. Maar er zijn mensen die dat absoluut niet kunnen doen. Als je een olijfkleurige huidj hebt met asachtige of vaalbleke ondertonen, zal zwart ervoor zorgen dat je er volledig bleek uitziet. Zelfs make-up kan niet veel veranderen.
 
Als je een donkere kleur moet dragen, denk dan aan donkergroen in plaats van marineblauw. Grijs zal je waarschijnlijk ook bleek maken. Een lichtgele of hemelsblauwe kleur zou bij jou kunnen passen. Ik zeg "zou kunnen" omdat ik je niet kan zien, en dat is precies waarom je al die verschillende kledingstukken in verschillende kleuren hebt gekocht om bij je gezicht te houden. Het is een erg moeilijke zaak om de juiste combinatie van huidtint en kledingkleur te vinden.
 
Degenen die zwart op een succesvolle manier kunnen dragen, zijn meestal mensen met een lichte tot medium beige teint met lichtroze tot blauwe ondertonen. Meestal zijn dit de echt lichte huidtypen. Mensen van Aziatische afkomst met een vaalbleke teint kunnen over het algemeen met veel succes zwart dragen.
 
Kledij met verschillende kleuren om te combineren met je haarkleur
Foto: Pixelshot/Canva
De meest gebruikelijke haarkleur die zwart kan dragen is de kleur die meestal varieert van natuurlijk lichtbruin tot donkerbruin en zilver. Zo'n persoon kan succesvol alle tinten grijs dragen, evenals rijke vale pastelkleuren, helder groen en blauw, en krachtig rood met blauwe ondertonen. Meestal heeft deze persoon bruine of helderblauwe ogen, soms groene, grijze of lichtbruine. Ze kan alle kleuren dragen die vol, rijk en helder zijn. Er zijn ook mensen die deze rijke kleuren kunnen dragen, maar ontdekken dat ze er nog beter uitzien wanneer ze zachtere kleuren dragen. Deze kleuren zijn even rijk, maar niet zo helder.
 
Bijvoorbeeld, de kleur turkoois heeft het tegenovergestelde type van vaal getemperd blauwgroen. Het is nog steeds een erg rijke kleur, alleen zachter en niet zo helder. In plaats van felroze zou je kunnen kiezen voor appelbloesemroze. Als je ontdekt dat roze je goed staat, is de volgende stap om te ontdekken welke schakering van roze het beste bij je huid past.
 
Voor sommigen is roze dé kleur. Koraalkleur zou te veel oranje in zich hebben voor jou, als je die blauwe ondertonen hebt waar we het net over hadden. Een prachtige look, ongeacht wat je draagt, is het vooruitzicht van al die neutrale tinten lippenstift die je tegenwoordig kunt kopen en die bij elke kleding passen.
 
Mensen die van nature helder rood haar hebben en hier en daar sproetjes hebben, zullen al snel merken dat zwarte kleding te veel contrast kan geven met hun roze melkachtige huid. Behalve wanneer ze een lange zwarte jas dragen met een zwarte hoed en warme zwarte handschoenen en geschikte make-up: in dat geval zal iemand met rood haar er inderdaad verbluffend uitzien. Er zijn echter ook andere kleuren die hen aantrekkelijker zouden maken. Plaats een paarse hoed bovenop rood haar en zo'n persoon ziet er bijna uit als een zomerbloem. Blauwe en groene tinten zien er altijd aantrekkelijk uit bij natuurlijk of geverfd rood haar.
 
Wit zou iets gewaagder zijn, maar een eierschaalkleur zou bij jou kunnen passen. Als je van nature donkerrood haar hebt, behoor je tot een totaal andere categorie. Donkere roodharigen kunnen met veel meer kleuren omgaan dan hun lichtroze tegenhangers. Vandaag de dag dragen alle roodharigen roze. Groen en blauw zijn altijd verbluffend mooi voor roodharigen. Als je een koperrode kleur hebt en bruine ogen, zul je merken dat je ogen ook die koperkleur krijgen. Je kunt bijna elke kleur dragen, afhankelijk natuurlijk van je huidskleur. Helder beige staat alle roodharigen gewoonlijk erg goed. Begin maar te experimenteren met al je kleurtjes uit de tweedehandszaak. En vergeet niet nota te nemen.
 
Lees verder ...