Klittend haar (3)

Lang haar met klitten ontwarren
Foto: Shutterstock
Vorige pagina    Eerste pagina
 
Oorzaken van klitten aanpakken:
 
We zijn allemaal wel bekend met situaties die klitten kunnen veroorzaken, maar soms vinden we het moeilijk om eenvoudige oplossingen te bedenken. Bijvoorbeeld, toen mijn haar nog lang was, had ik altijd problemen met klitten en knopen wanneer ik met mijn auto reed met het dak of de ramen open.
 
Ik had daarvoor een simpele oplossing: ik had altijd een klitvrij elastiekje aan de versnellingspook hangen en voordat ik de auto startte, verzamelde ik mijn haar naar achteren en bond het vast met het elastiekje in een paardenstaart in mijn nek. Ik stopte de losse paardenstaart onder mijn shirt of jas. Eenmaal op mijn bestemming aangekomen, verwijderde ik het elastiekje, kamde even snel mijn haar en zag er weer netjes uit.
 
Voor sommigen van jullie kan een paardenstaart ook een oplossing zijn, maar voor degenen onder jullie met lang en krullend haar, dat onderdeel uitmaakt van een gestyled kapsel, zou deze oplossing het uiterlijk van het kapsel verpesten. In dat geval raad ik aan om een snel bezoek aan de drogist te brengen en wat haarnetjes te kopen. Deze haarnetjes zullen je kapsel op zijn plaats houden tijdens het reizen. In het ergste geval hoef je bij aankomst alleen maar het haarnetje te verwijderen en je krullen wat te stylen en op te schudden met je handen.
 
Een andere plek waar haar kan klitten, is de slaapkamer. Zelfs het lichtste schudden en draaien van het hoofd kan sommige mensen de volgende ochtend al hoofdpijn bezorgen. Wanneer je haar tegen het textiel van het kussen wrijft, maakt dit de schubbenlaag net zo ruw als autorijden met een open dak kan doen. Het dragen van een slaapmuts is een manier om dit probleem te voorkomen, maar je kunt ook een zijden of satijnen kussensloop gebruiken. Deze zijn veel comfortabeler en zullen veel minder schade aan je haar toebrengen dan andere stoffen.
 
De laatste plek die veel problemen voor het haar kan veroorzaken, is het strand. De zoute zeelucht en de wind kunnen je haar veranderen in stro. Een goede oplossing om klitten en schade door de zon en de zoute lucht te voorkomen, is het aanbrengen van je favoriete conditioner zonder uit te spoelen. Dit zal je haar niet alleen klitvrij en schadevrij houden, maar de hitte van de zon zal de conditioner ook beter in je haar laten doordringen, waardoor je haar de hele dag een behandeling met verwarmde conditioner krijgt. Zorg er echter wel voor dat je, als je ook de zee in bent geweest, je haar uitspoelt met schoon water (geen zeewater) en opnieuw conditioner aanbrengt.
 
Het uitkammen van klitten in het haar:
 
Ondanks al onze inspanningen eindigen we soms toch met klitten in het haar en ik wil je uitleggen hoe je hier het beste mee om kunt gaan. In situaties waar klitten niet zo'n groot probleem zijn - bijvoorbeeld thuis na een lange dag - gebruik je een grove kam en een ontklittingsvloeistof en kam je voorzichtig de klitten uit. Begin met kammen aan de onderkant van het haar en werk voorzichtig omhoog.
 
Grote wijdvertande kam
Foto: Progressman via Canva
Wanneer je begint bij de hoofdhuid, heeft het haar de neiging om nog meer klitten te vormen, zelfs als je een goede ontklittingsvloeistof gebruikt. Als je een klit in het haar tegenkomt, spray er dan wat extra ontklittingsvloeistof op en masseer dit voorzichtig in de klit. Probeer vervolgens de klit uit te kammen vanuit het midden naar beneden toe. Dit helpt meestal om de in elkaar geknoopte haarstrengen los te maken en de klit te verwijderen.
 
Als je echter geen ontklittingsvloeistof bij de hand hebt of als deze niet geschikt is om te gebruiken, gebruik dan een haarborstel van natuurlijk haar en borstel het haar opnieuw van onder naar boven om de klitten uit te borstelen. Als je een klit tegenkomt in dit geval, leg hem dan op de rug van je hand en borstel voorzichtig met de borstel naar beneden, waarbij je centimeter voor centimeter langs de haarstrengen omhoog werkt. Een beetje geduld en doorzettingsvermogen kunnen onnodige schade aan het haar voorkomen.
 
Mooi haar heeft zorg nodig, en zelfs in het hectische leven van tegenwoordig, waar tijd schaars is, zul je nooit spijt hebben van de extra tijd die je investeert wanneer iemand voor de allereerste keer tegen je zegt: "Wat ziet jouw haar er geweldig uit!"
 
Door Stacy | | ©Kapsels.net

Zie ook:
 
Méér haarverzorgingstips
 
Gezond haar met zijde en satijn