Zonneschijn en de invloed op het haar

Vrouw met lang donker haar
Foto: Kenneth Man/Shutterstock
Vraag: Ik had vroeger gezond zwart haar, maar de laatste weken zie ik dat mijn haar roodachtig wordt. Ik begrijp niet hoe dit komt. Ik gebruik al sinds mijn kindertijd kokosolie.
 
Ik gebruik ook shampoo, maar niet op regelmatige basis. Ik behandel mijn haar niet op een chemische manier: ik vermijd steeds chemicaliën omwille van hun bijwerkingen. Hebt u hier een uitleg voor?

 
Antwoord: Mijn eerste gedacht is om te vragen of u veel tijd doorbrengt in de zon, want haar kan beïnvloed worden door het zonlicht net zoals elke andere gepigmenteerde substantie. Net zoals gekleurde stoffen, papier en zelfs geschilderde oppervlakken kunnen verschieten door het zonlicht kan haar lichter worden. Soms is haar zelfs vatbaarder hiervoor, afhankelijk van het niveau van porositeit.
 
Het effect van zonlicht kan ook erg verhoogd worden wanneer u ook in chloorwater zwemt. De chloor zal het haar uitdrogen en in combinatie met de effecten van het zonlicht kan het haar sneller gaan verbleken dan u misschien denkt. Is uw haar lichter van kleur geworden door de zon, dan zijn het vermoedelijk enkel de buitenste haarlagen die een kleurverandering vertonen.
 
Ook andere zaken kunnen een rol spelen, zoals leeftijd en hormonen. Naarmate we ouder worden – van kind naar puber naar adolescent naar jongvolwassene enz… – verandert ons lichaam en in sommige gevallen ook ons haar. Ziekte, hormonaal onevenwicht, arme voeding, geneesmiddelen en veel andere factoren kunnen een schadelijk effect hebben op de conditie van het haar.
 
Sommige van deze factoren kunnen rechtstreeks verantwoordelijk zijn voor de kleurverandering, maar het is waarschijnlijker dat ze de conditie van het haar beïnvloeden, wat ervoor zorgt dat het haar vatbaarder is voor invloeden van buitenaf.
 
Ik wou dat ik u preciezere informatie kon geven, maar – om eerlijk te zijn – er zijn zoveel mogelijke factoren die hier een rol kunnen spelen en ik heb gewoon niet voldoende info om een mening te formuleren. Ik raad u aan om eens te gaan zitten en na te denken over de mogelijke oorzaken van de kleurverandering van uw haar. Hoor eens of familieleden al iets dergelijks meegemaakt hebben. En vermoedt u dat er een medische oorzaak is, ga dan aub naar uw dokter.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kan de zon uw haar beschadigen?