Highlighten met een highlightmuts

Highlightmuts of blondeerkap
 
Het highlighten van het haar is vermoedelijk de meest toegepaste kleurmethode om wat visueel belang toe te voegen en de look van het haar te versterken zonder de haarkleur volledig te wijzigen. Dit kunnen traditionele highlights zijn. Dit betekent dat strepen haar één of twee tinten lichter dan de natuurlijke basiskleur geverfd worden om wat helderheid toe te voegen aan de totale look.
 
Dit kunnen ook lowlights zijn. Daarbij wordt een kleur aangebracht die één of twee schakeringen donkerder is om diepte aan de haarkleur te geven. Tot slot kan deze techniek zelfs inhouden dat het haar geaccentueerd wordt met een totaal andere kleur.
 
Wat het gewenste doel ook is, de methodes om te highlighten gaan van erg basic tot erg geavanceerd. In dit artikel bespreken we de makkelijkste methode voor het aanbrengen van highlights op het haar: de methode met de muts.
 
De “methode met de muts” voor het zetten van highlights en lowlights verwijst naar het gebruik van een plastic muts (blondeermuts of coupe soleil muts) die strak over de schedel past. Dunne plukjes haar worden daarna door de muts getrokken aan de hand van punten die gemarkeerd worden op de muts. Het aantal gebruikte “gaatjes” bepaalt de hoeveelheid highlights.
 
Het haar wordt door de muts gehaald met behulp van een lange slanke tool met haakje op het einde. De tool lijkt op een dunne haaknaald en eigenlijk kan in vele gevallen een haaknaald gebruikt worden. De naalden bestaan in verschillende formaten, wat een fijnere controle toelaat van de hoeveelheid haar die verzameld wordt en door de gaatjes getrokken wordt.
 
De mutsen zijn gewoonlijk gemarkeerd met patronen om de gebruikers te helpen met het gelijkmatig verdelen van de highlights over de schedel. Dit helpt om onevenwichtige resultaten in de afgewerkte look te vermijden. Deze patronen kunnen een kleurcode hebben en een muts kan een verscheidenheid aan aantal gaatjes hebben, afhankelijk van het soort effect van highlights dat gewenst is.
 
Het succes van het highlighten met een highlightmuts heeft geleid tot aanpassingen aan het mutsontwerp om verschillende effecten toe te laten. De meest bekende variant van de highlightkap is het strookmodel. Dit model laat toe dat er bredere stroken kleur die krachtiger zijn aangebracht worden op het haar. Uiteraard vereist dit het gebruik van een grote tool om het haar te verzamelen en door de muts te halen.
 
Hoe krijg je de beste resultaten?
 
Ondanks het feit dat de highlightmuts de makkelijkste methode is om highlights aan te brengen in het haar, is het nog steeds mogelijk dat de methode slecht uitgevoerd wordt. Hieronder geven we je enkele tips om het beste te halen uit het gebruik van je blondeermuts:
 
• De mutsmethode om highlights aan te brengen werkt het best bij kort tot halflang haar dat in gelaagde kapsels geknipt is. Langer haar kan makkelijker verward en in de knoop geraken wanneer je het in dunne plukken doorheen een blondeermuts probeert te halen.
 
• Kam of borstel het haar grondig vooraleer je de highlightmuts opzet. Dit zal voorkomen dat het haar gaat klitten of dat er knopen ontstaan die het haar blokkeren wanneer het door de muts getrokken wordt.
 
• Als je haar grof van structuur is en makkelijk in de knoop geraakt, gebruik dan een lichte spray of een ontwarspray of glansolie om een laagje op het haar te leggen vooraleer je de muts opzet.
 
• Gebruik de kleinst mogelijke tool om de hoeveelheid haar die je wenst te highlighten te verzamelen en trek die doorheen de muts. Het is belangrijk om de gaatjes in de muts zo klein mogelijk te houden zodat ze een veilige band vormen bij de basis van de haarplukken die doorheen het plastic van de muts steken. Dit vermijdt dat de kleur die later aangebracht wordt doorheen de gaatjes gaat sijpelen en zich verspreidt over de rest van het haar.
 
• Gebruik de patronen op de muts nauwkeurig om je highlights gelijkmatig verspreid te houden. Wanneer je dit niet doet, dan kan het resultaat een ongelijke kleurtoepassing of een vlekkerige look bij het afgewerkte kapsel zijn.
 
Het grootste voordeel van het gebruik van een blondeerkapje is dat het helpt om de risico’s op fouten bij het highlighten van het haar te reduceren. In veel gevallen vindt de persoon in kwestie misschien dat hij of zij de highlights eigenlijk helemaal alleen kan aanbrengen. Als het de bedoeling is om overal highlights aan te brengen en de hulp van een vriend/vriendin is vereist, dan mag je zeker zijn dat er met zo’n blondeermuts meer vertrouwen ontstaat tijdens het highlighten.
 
Eens je de plukken haar die je wil highlighten door de muts getrokken hebt, is de rest van het proces eenvoudig. Breng je haarverf aan volgens de instructies op de verpakking. Zorg er enkel voor dat je vermijdt om de verf rond de gaatjes in de muts te drukken.
 
Wanneer de inwerktijd voorbij is, kan de verf uitgespoeld worden en het haar een eerste keer gewassen worden. Verwijder daarna de highlightmuts voor een tweede wasbeurt en om conditioner aan te brengen.
 
©Kapsels.net
Foto: Andi Berger/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het verven van haar