Highlighten met een highlightmuts

Highlightmuts of blondeerkap
Highlighten met een muts - Foto: Shutterstock
Het highlighten van het haar is vermoedelijk de meest toegepaste kleurmethode om visueel belang toe te voegen en de look van het haar te versterken zonder de haarkleur volledig te wijzigen. Dit kunnen traditionele highlights zijn. Dit betekent dat strepen haar één of twee tinten lichter dan de natuurlijke basiskleur geverfd worden om helderheid toe te voegen aan de totale look.
 
Dit kunnen ook lowlights zijn. Daarbij wordt een kleur aangebracht die één of twee schakeringen donkerder is om diepte aan de haarkleur te geven. Tot slot kan deze techniek zelfs inhouden dat het haar geaccentueerd wordt met een totaal andere kleur.
 
Wat het gewenste doel ook is, de methodes om te highlighten gaan van erg basic tot erg geavanceerd. In dit artikel bespreken we de makkelijkste methode voor het aanbrengen van highlights op het haar: de methode met de muts.
 
De "methode met de muts" voor het zetten van highlights en lowlights verwijst naar het gebruik van een plastic muts (blondeermuts of coupe soleil muts) die strak over de schedel past. Dunne plukjes haar worden daarna door de muts getrokken aan de hand van punten die gemarkeerd worden op de muts. Het aantal gebruikte "gaatjes" bepaalt de hoeveelheid highlights.
 
Het haar wordt door de muts gehaald met behulp van een lange, slanke tool met een haakje aan het einde. De tool lijkt op een dunne haaknaald en in veel gevallen kan eigenlijk een haaknaald worden gebruikt. De naalden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor er meer controle is over de hoeveelheid haar die wordt verzameld en door de gaatjes wordt getrokken.
 
De mutsen zijn meestal gemarkeerd met patronen om gebruikers te helpen bij het gelijkmatig verdelen van de highlights over de schedel. Dit helpt om ongelijkmatige resultaten in de uiteindelijke look te voorkomen. Deze patronen kunnen een kleurcode hebben en een muts kan een verschillend aantal gaatjes hebben, afhankelijk van het gewenste effect van de highlights.
 
Het succes van het highlighten met een highlightmuts heeft geleid tot aanpassingen aan het ontwerp van de muts om verschillende effecten mogelijk te maken. De meest bekende variant van de highlightmuts is het strookmodel. Dit model maakt bredere stroken kleur mogelijk die krachtiger worden aangebracht op het haar. Uiteraard vereist dit het gebruik van een grotere tool om het haar te verzamelen en door de muts te halen.
 
Muts of cap om highlights aan te brengen
Foto: Mtreasure/Getty Images Signature/Canva
Hoe krijg je de beste resultaten?
 
Ondanks het feit dat de highlightmuts de makkelijkste methode is om highlights aan te brengen in het haar, is het nog steeds mogelijk dat de methode slecht wordt uitgevoerd. Hieronder geven we je enkele tips om het beste resultaat te behalen bij het gebruik van je blondeermuts:
 
• De mutsmethode om highlights aan te brengen werkt het best bij kort tot halflang haar dat in gelaagde kapsels is geknipt. Langer haar kan gemakkelijker in de war raken en in de knoop komen wanneer je het in dunne plukken door een blondeermuts probeert te halen.
 
• Kam of borstel het haar grondig voordat je de highlightmuts opzet. Dit voorkomt klitten en knopen die het haar kunnen blokkeren wanneer het door de muts wordt getrokken.
 
• Als je haar grof van structuur is en gemakkelijk in de knoop raakt, gebruik dan een lichte spray, ontwarspray of glansolie om een laagje op het haar aan te brengen voordat je de muts opzet.
 
• Gebruik de kleinst mogelijke tool om de gewenste hoeveelheid haar voor het highlighten te verzamelen en trek het door de muts. Het is belangrijk om de gaatjes in de muts zo klein mogelijk te houden, zodat ze een veilige band vormen aan de basis van de haarplukken die door het plastic van de muts steken. Dit voorkomt dat de kleur die later wordt aangebracht, door de gaatjes sijpelt en zich verspreidt over de rest van het haar.
 
• Gebruik de patronen op de muts nauwkeurig om je highlights gelijkmatig te verspreiden. Als je dit niet doet, kan het resultaat een ongelijke kleurtoepassing of een vlekkerige look in het afgewerkte kapsel zijn.
 
Het grootste voordeel van het gebruik van een blondeermuts is dat het helpt om de risico's op fouten bij het highlighten van het haar te verminderen. In veel gevallen vindt de persoon in kwestie misschien dat hij of zij de highlights eigenlijk helemaal alleen kan aanbrengen. Als het de bedoeling is om overal highlights aan te brengen en de hulp van een vriend of vriendin nodig is, kun je er zeker van zijn dat zo'n blondeermuts meer vertrouwen geeft tijdens het highlighten.
 
Zodra je de plukken haar die je wilt highlighten door de muts hebt getrokken, is de rest van het proces eenvoudig. Breng de haarverf aan volgens de instructies op de verpakking. Zorg er alleen voor dat je voorkomt dat de verf rond de gaatjes in de muts terechtkomt.
 
Wanneer de inwerktijd voorbij is, spoel je de verf uit en was je het haar voor de eerste keer. Verwijder vervolgens de highlightmuts voor een tweede wasbeurt en breng conditioner aan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het verven van haar