Wanneer je je haar best wast

Vrouw die haar haren aan het wassen is
Foto: Bigstock
Vraag: Is het beter om je haar s morgens of eerder s avonds te wassen?
 
Antwoord: Dit hangt af van heel wat externe factoren, maar ik denk dat de eenvoudigste manier om dit benaderen is het letten op volgende punten:
 
Veel mensen klagen dat hun haar er vettig uitziet nadat ze met nat haar naar bed geweest zijn. Specialisten zeggen dat het haar eigenlijk niet vettig is, alhoewel het er zo uitziet.
 
Dit komt door het gewicht van het hoofd dat tijdens de nacht op het haar rust. Het hoofd drukt het haar plat tegen de hoofdhuid, wat doet lijken net alsof het haar plat en vettig is. De haarschubben (cuticula) worden in alle soorten verschillende richtingen gedrukt, wat er ook kan voor zorgen dat het haar dof en futloos lijkt.
 
Het haar is ook het meest fragiel wanneer het nat is. Alle wrijving en alle beweging wanneer je s nachts ligt te woelen kunnen heel wat stress veroorzaken bij je haren. Dit kan op de lange duur voor haarbreuk zorgen.
 
Het is ook zo dat erg weinig dames het zien zitten om met nat haar naar het werk of naar school te gaan. Heb je genoeg tijd en energie s morgens, dan zou het waarschijnlijk het best zijn om je haar s morgens te wassen en te fhnen zodat het er fris en glanzend uitziet.
 
Maar volgens mijn ervaring hebben erg weinig vrouwen hiervoor de tijd tijdens hun ochtendritueel. Verkies je om je haar de avond voordien te wassen, maar wil je er s morgens toch goed uitzien voor school of werk, dan kan je letten op onderstaande zaken:
 
1. Slaap op een zijden kussensloop. Studies hebben aangetoond dat zijde erg weinig weerstand of wrijving geeft aan het haar tijdens de nachtelijke bewegingen. Dit betekent dat zelfs wanneer je naar bed gaat met nat haar, je haar niet zal breken of klitten zoals het zou doen bij een ruwer type materiaal. Een zijden kussensloop is ook n van je krachtigste wapens wanneer je lang en gezond haar wenst.
 
2. Gebruik producten die speciaal ontworpen zijn om voor groter volume te zorgen. Lichte shampoos en zachte conditioners, net als mousses of sprays om de wortels te liften, kunnen wonderen doen bij plat haar.
 
3. Leer om je haar in smalle secties zachtjes te touperen bij de wortels om de body van het haar te liften. Zo neemt het volume toe en til je het haar weg van de hoofdhuid. Je werkt de look best af met een glansverhogende haarlak, om het haar glanzend, glad en gezond te doen ogen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Watertemperatuur om het haar te wassen
 
Is te vaak wassen van je haar mogelijk?